Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZAAL 'T SCHUFKE NIEUWE OVERLEGPLEK

Dorpstafel Gemonde van start op nieuwe locatie

Na het sluiten van dorpshuis De Kei, moesten de bijeenkomsten van Dorpstafel Gemonde op een nieuwe locatie houden worden. Die werd gevonden in zaal 't Schufke achter café De Schuif aan de Dorpsstraat. De eerste bijeenkomst aldaar werd aangegrepen om de nieuwe plek feestelijk in te weiden.

Tonpraoter Ben van der Sangen (ook bekend als Opa Bram) en het koor Gimmese Smart vermaakten de aanwezigen met humor en muziek. Een kleine veertig bezoekers kwamen af op de feestelijke start van de verhuisde Dorpstafelbijeenkomsten van dit jaar. Er staan de komende weken bovendien nog meer activiteiten op het programma. Zo organiseert Dorpstafel Gemonde in 't Schufke op woensdag 17 januari een voorlichtingsbijeenkomst over vochttekort bij senioren. Zorgverleners van Thuiszorg Pantein daar meer over vertellen. Een week later wordt er een presentatie gegeven over de stichting Vier het Leven. Woensdag 7 februari is er een nieuw Repair Café en twee weken daarna staat een voordracht over wandelen naar Santiago de Compostella op de rol. Alle Dorpstafelbijeenkomsten vinden plaats tussen 10.00 en 12.00 uur. Daarnaast worden er meer activiteiten gehouden vanuit Dorpstafel Gemonde. Kijk voor meer informatie daarover op www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl.


FILMBEELDEN GILDEPROCESSIE KASTEREN

Weemoedige expositie én         films over het Duits Lijntje

Een film maken waarbij weemoedig het Duits Lijntje in beeld is gebracht. Dat was de intentie van beeldend kunstenaar Anne-Marie van den Thillart. Bezoekers kunnen van zaterdag 20 januari tot zaterdag 10 maart kijken of dat is gelukt. Zij houdt in de periode een tentoonstelling over haar filmproject in cultureel centrum 't Spectrum te Schijndel. Onder meer een film over de jaarlijkse gildeprocessie naar de kapel van de Sint-Antonius Abt in buurtschap Kasteren wordt getoond.

Centraal in het werk van Van den Thillart staat het verstrijken van de tijd en de onverbiddelijkheid daarvan. De film die zij voor deze expositie maakte, is dan ook geen historische reconstructie van het Duits Lijntje, maar gaat over de weemoed van een verleden waar nog net de laatste tastbare sporen van aanwezig zijn.

Naast de film over de processie naar de kapel van de Sint-Antonius Abt, vlak bij het Duits Lijntje, is tijdens de expositie ook een gefilmd optreden van de Schijndelse Hertog Jan Koor te zien. De tentoonstelling van Van den Thillart wordt zaterdag 20 januari om 16.00 uur officieel geopend in de expositieruimte van 't Spectrum aan de Steeg 9J in Schijndel. Daarna is deze op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur te zien.

Gemonde

Kaartavonden

Vrouwen van Nu houdt maandagavond 15 januari de eerste van een serie kaartavonden waar bezoekers kunnen rikken of jokeren. Op 29 januari, 19 februari en 5 maart staan ook avonden gepland in zaal 't Schufke aan de Dorpstraat 30 te Gemonde. Die beginnen om 20.00 uur.


NIEUWJAARSWANDELING KERK EN ORION

Lennisheuvel start het jaar         gezellig maar ook met zorgen

Voor de zesde keer vond zondag in Lennisheuvel de nieuwjaarswandeling plaats van wijkplatform Rond Kerk en Orion (RKO) en de buurtverenigingen Het Marske, Gescheurd Hemd en De Mijlpaal. Evenals vorig jaar waren burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel aanwezig. De plannen over de aanleg van een biomassaplein op het nabijgelegen bedrijventerrein Vorst B bleef niet onbesproken...

Wijkwethouder Van de Wiel liet zich op Facebook positief uit over het jaarlijkse evenement: ,,Wat hebben de gezamenlijke buurtverenigingen in Lennisheuvel het, samen met RKO, toch goed voor elkaar. Half Lennisheuvel komt naar de Orion om elkaar een gelukkig 2018 te wensen om daarna in groepen te voet of met fiets de omgeving te verkennen, een genot om daar als wijkwethouder bij te mogen zijn."

Burgemeester Buijs roemde het opgeknapte gemeenschapshuis De Orion en de vrijwilligers die zich hebben ingezet om van de nieuwjaarswandeling, jaarlijks door zo'n honderdvijftig mensen bezocht, wederom een succes te maken.

BIOMASSAPLEIN

Aandacht was er tevens voor het toekomstige biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B. ,,Mensen hebben zorgen over de gevolgen van dit plein", zei Wil Swinkels van buurtvereniging De Mijlpaal.

In een door de gemeente georganiseerde informatieavond over het biomassaplein en GreenTech Park Brabant kregen bewoners gisteren in restaurant Meneer Klaver de mogelijkheid hun vragen te stellen aan wethouder Van de Wiel. Meer over deze bijeenkomst en de discussie omtrent het Biomassaplein op Vorst B op pagina 3 van deze krant.

FOTO ONDER: De traditionele wandeling, georganiseerd door stichting Rond Kerk en Orion, aan het begin van ieder jaar door Lennisheuvel, vond ook in 2018 traditiegetrouw plaats. Voorafgaand aan en na afloop van de nieuwjaarswandeling kwamen inwoners van Lennisheuvel samen in gemeenschapshuis Orion. Diverse bezoekers uitten ook hun zorgen over het toekomstige biomassaplein bij wethouder Peter van de Wiel en burgemeester Mark Buijs. (Foto's: Peter de Koning).