Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL WERKT AAN 'PRINCIPEBESLUIT'

Opsplitsing Haaren: buren voeren overleg

Krap drie weken nadat de raadsleden van Haaren unaniem besloten tot opsplitsing van die gemeente, kwamen de colleges van Boxtel, Oisterwijk, Vught, Heusden, Tilburg en Haaren bijeen. De bestuurders van de omliggende gemeenten zegden toe een raadsvoorstel voor te bereiden waarin 'in principe' de bereidheid wordt uitgesproken een deel van het grondgebied van de gemeente Haaren over te nemen. In Boxtel wordt ernaar gestreefd dit principebesluit in maart aan de gemeenteraad voor te leggen.

Op 21 december besloten de raadsfracties van Haaren om de gemeente per 1 januari 2021 op te splitsen. De vier kerkdorpen, Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel, worden verdeeld over respectievelijk de buurgemeenten Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg. Dinsdag kwamen de colleges van burgemeesters en wethouders bijeen. Zij waren unaniem van mening dat de dienstverlening naar de inwoners tijdens het opsplitsingsproces gewaarborgd moet blijven.

In Boxtel wordt een principebesluit voorbereid en medio maart aan de gemeenteraad voorgelegd. ,,Hierin wordt opgenomen dat wij in principe instemmen met de overname van het dorp Esch", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,Pas daarna worden het proces en de inhoud van de opsplitsing verder uitgewerkt. Dit voorstel wordt opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad."


AFRONDING STATIONSPLEIN COMPLEET

Warm welkom voor bezoekers Groene Woud

PÅL JANSEN

Nog geen uur voor de officiële onthulling op het Stationsplein in Boxtel werden de laatste puntjes op de i gezet. Maar vrijdagmiddag rond vier uur stond het nieuwe welkomstbord van Het Groene Woud klaar om uitgepakt te worden. Bert Snellaars (op de foto), een van de kartrekkers, was zeer in zijn nopjes. ,,Het is een heel warm monument geworden."

Het bord is bord ontworpen naar het idee van Snellaars. Hij legde uit: ,,Onderaan zit het bruine metselwerk. Dat vertegenwoordigt de Brabantse aarde; het is uit klei opgetrokken. In het midden hebben we bomen die van landgoed Velder komen. En het ijzerwerk bovenaan is rijtuigengroen, wat weer staat voor het groen in onze omgeving. Maar ook het element vuur komt erin terug. Klei moet verhit worden, in bomen zit CO2 en ijzer moet uit vuur gesmeed worden. Vandaar is het ook een 'warm monument'."

Na de herinrichting van het Stationsplein, waarvoor 35.000 euro beschikbaar was, bleek er nog geld over te zijn. De werkgroep 150 jaar Spoor die de herinrichting van het Stationsplein schetste, ging door als werkgroep 151 jaar spoor en bedacht het plan om met het restantbedrag nog ex-

Boxtel

Denziz with the Stars

Negen bekende inwoners van het Boxtelse carnavalsrijk Eendengat strijden zaterdag 20 januari tijdens de vijfde editie van Denziz with the Stars om de hoogste eer op de dansvloer. Dorien Habraken, Joke van Heesch, Joske Meijs, Bram van der Sloot, Bernard van Stekelenburg & Perry van Weert, Wilbert van Weert, Frank Westerop en Natasja Willems verschijnen vanaf 20.00 uur in partycentre Denziz. Er is nog slechts een beperkt aantal entreekaarten à vijf euro te koop bij Natasja Fashion aan de Rechterstraat of via telefoonnummer 06-46 05 50 91.


tra cachet te geven aan het plein. Onder meer door Snellaars, Wil Rutten, Sjak Doms, Jos Mandos en Ad Ligtenberg werd het bord, toch wel een klein bouwwerk, gerealiseerd.

Voorbijgangers worden met het bord geïnformeerd over de omgeving en het Boxtelse NS-station.Het paneel bevat een afbeelding van Het Groene Woud met daarop verschillende diersoorten die in het gebied te vinden zijn, waaronder eenden en het edelhert dat vorig jaar opnieuw geïntroduceerd werd in natuurgebied De Scheeken. Op de achterkant staat bovenaan een artikel over de historie van het station uit de negentiende eeuw, inclusief een afbeelding. In het midden zijn de wandelroutes die door Het Groene Woud lopen, te zien. ,,Daarin staat linksonder een qwerty-code", benadrukt Snellaars. ,,Hierdoor kunnen mensen ook op hun telefoon de wandelroutes bekijken." Onder de routes is meer te lezen over de herinrichting van het huidige Stationsplein.

PEGASUSPAARDJES

Kenmerkend aan het welkomstbord van Het Groene Woud zijn de Pegasuspaardjes die zijn verwerkt in het ijzerwerk van de constructie. Snellaars: ,,Dat zijn de originele paardjes die vroeger op het in 1998 gesloopte station te zien waren. Tijdens de tentoonstellingen rondom 150 jaar spoor in Boxtel zijn die bij Museum Boxtel (MuBo) terechtgekomen. Het museumbestuur hebben we ervan overtuigd ze hiervoor te gebruiken en siersmid Maarten Timmermans uit Esch heeft ze uiteindelijk in de constructie verwerkt."

Met de onthulling van het 'warme' welkomstbord op het Stationsplein, is er een passende afsluiting gekomen van de herinrichting, zo was vrijdag de consensus. ,,Eerst bestond het plein voornamelijk uit steen, wat niet past in het hart van Het Groene Woud", aldus Ligtenberg. ,,Het Stationsplein moest niet alleen een plek worden waar mensen aan zouden komen, maar ook het idee geven dat het een poort naar meer kan zijn, zodat mensen ook langer kunnen blijven genieten van Boxtel en omgeving."

FOTO ONDER: Onder belangstelling van circa vijftig aanwezigen werd vrijdag het welkomstbord van Het Groene Woud onthuld. (Foto: Peter de Koning).