Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DE BIJZONDERE DOCHTER VAN MAAIKE EN JOHN UIT LIEMPDE

Het licht dat brandt voor Loes

PÅL JANSEN

Luz para Loes en Brouwerij Loes. Achter de eerste naam schuilt de kaarsenmakerij van Maaike Schellekens uit Liempde, die sinds oktober van haar hobby serieus werk heeft gemaakt. De tweede is een hobby van haar man John Joosten. Zij zijn de ouders van Loes Joosten, die in november 2014 op 10-jarige leeftijd overleed aan een hersenontsteking. Het idee, de opbrengsten, de goede doelen die daarmee gesteund worden: alles draait om hun dochter.

Op het achterste gedeelte van de eetkamertafel staat een keur aan foto's van Loes: in een ver land, de natuur ontdekkend of bouwend aan iets. Ook de bar van de keuken staat vol en daar tegenover op de muur hangt een levensgrote lijst met een foto waar Loes over een zoutvlakte in de Sossusvlei in Namibië dartelt. Zo staat het huis van John en Maaike vol met afbeeldingen van hun dochter.

AVOCADOKWEKER

Maaike loopt naar een bijzettafeltje waar haar huidige voorraad kaarsen staat, geïnspireerd door haar dochter. ,,Het zijn veel verschillende", vertelt ze. ,,Hierin zie je de nerven van een varen en een avocado die Loes kweekte. En op deze staan teksten onderaan."

'Voor jou', 'Herinner mij' en uiteraard Luz para Loes valt te lezen, Spaans voor 'Licht voor Loes'.

In de woonkamer staan enkele gistvaten en worden diverse brouwsels bereid door vader John Joosten. ,,Ik kon natuurlijk ook niet anders met de naam van mijn thuisbrouwerij. Dat móest Brouwerij Loes worden", legt hij uit.

Het liefst maakt hij zoveel mogelijk verschillende soorten en zijn klantenkring bestaat met name uit vrienden en kennissen. ,,Toen ik met brouwen begon, was ik niet in staat iets te produceren. De eerste keer lukte van geen kanten, ook al leken het vrij eenvoudige handelingen. Dat was heel confronterend." Inmiddels smaken de biertjes heerlijk, vertelt Maaike. John vervolgt: ,,Ik moest iets doen, iets om handen hebben." Maaike: ,,Wat John zegt, iets om handen hebben... Het leidde mijn gedachten ervan af..."


Maaike: ,,In het begin durfde ik niet naar buiten. Ik voelde me niet meer veilig, want ik had daarna nergens vertrouwen meer in. Alles stond op scherp; ik was totaal overprikkeld. Gelukkig kwam Kias", verwijst ze naar de enthousiaste labrador, die het stel momenteel opvoedt voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. ,,Voor hem moest ik wel naar buiten." John en Maaike dachten er heel even over om te emigreren naar Argentinië, het land dat ze als reizigers pur sang met Loes al verschillende malen bezochten en waar ze haar naam als Luz (licht) schreven. John: ,,Maar de confrontatie is niet te ontlopen."

'IK BEN NIET GEK'

Maan- en dinsdagen zijn vooral lastig. In het begin wilde Maaike op die dagen niet thuis zijn. Of kon ze dat misschien nog niet. Het stel ging iedere week naar vrienden die een huisje in de Ardennen hebben. Maaike: ,,Ze werd op een donderdag ziek. Of ja, niet echt ziek, eerder verkouden." John: ,,Zaterdag was het beter, maar zondag werd het van kwaad naar erger... Zondagnacht was het echt niet goed." Op de huisartsenpost werd niets gevonden, maar er waren toch zorgen. Het gezin werd verwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook daar en uiteindelijk bij het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen konden de artsen niets meer betekenen. Maaike: ,,Ze hebben er echt álles aan gedaan."

John: ,,Er zijn uiteindelijk geen antwoorden, en die krijg je ook nooit. Rouwen kost veel energie en gaat langzaam. Soms val je weer in dat rotravijn en dan moet je er weer uit." Maaike knikt instemmend. ,,Het boek Vingerafdruk van Verdriet van Manu Keirse heeft ons geholpen", vult ze aan. John vervolgt: ,,Het was een erkenning dat ik niet gek was. Dat simpele dingen helemaal niet lukten, dat hoorde erbij. Die herkenbaarheid las ik terug in dat boek."

BEESTJES VOOR BUITEN

De vele aangestoken kaarsen tijdens de herdenking van Loes, maakten indruk op Maaike. ,,Ik ben zo blij dat John de kaarsresten toen bewaarde. Zo begon ik met kaarsen maken. Daarna gaven steeds meer mensen hun oude kaarsen af. Niet alleen stompjes, maar vaak ook hele ex-


emplaren." Maaike glimlacht: ,,'Vinden we niet mooi', zeiden ze dan..."

'Wat ga je er mee doen', vroegen vrienden en familie nadat steeds meer mensen om haar kaarsen gingen vragen. ,,Ik had geen flauw idee, in het begin gaf ik alles weg", grijnst Maaike. Op aandringen van haar omgeving pakte ze door en verkoopt ze haar kaarsen sinds oktober via de webshop www.kaarsvoorjou.nl. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding en de Jeugdnatuurwacht Liempde, die laatst nog 200 struiken plantte als herdenking aan Loes. ,,Zij was daar net een paar maanden lid van", legt Maaike uit. ,,Echt een natuurmeisje: kikkers vangen, uilenballen ontleden. Nam ze weer iets mee, dan zei ik: je hebt beestjes voor buiten en beestjes voor binnen." Maaike, lachend. ,,Of die keer dat ze een pier op een Legoplaat legde. Een 'doolhof voor de pier'. 'Dat zijn beestjes voor buiten', legde ik dan uit."

GOEDE DOELEN

Maaike: ,,De Jeugdvakantieweek in Liempde vond zij ook helemaal geweldig. Lekker bouwen, knutselen, buiten zijn." John: ,,Toen ze ziek werd, waren we met een vogelhuisje bezig. Die hebben we niet meer afgemaakt, maar dat heb ik daarna voor haar gedaan."

Momenteel maken John en Maaiken de balans op voor de opbrengsten van dit jaar voor de Jeugdnatuurwacht Liempde en KWF Kankerbestrijding. In 2018 gaan zij verder met het ondersteunen van de Jeugdvakantieweek. De kaarsen van Luz para Loes zijn te koop bij bloemenbinderij 't Erfke aan de Nieuwe Erven in Liempde, cadeauwinkel 't Goei Leven aan de Stationsstraat in Boxtel en online via www.kaarsvoorjou.nl.

FOTO BOVEN: Eigenzinnig, nieuwsgierig, ontdekkend: hun bijzondere dochter Loes blijft een inspiratiebron voor Maaike Schellekens en John Joosten uit Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


Oggelrevue:
drie dagen bouwen
in dorpshuis De Es

Tijdens de Oggelrevue, een hilarisch voorproefje op het carnavalsfeest op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari, wordt dorpshuis De Es omgetoverd tot bouwbedrijf Ondersteboven. Mensen die een bezoek willen brengen aan deze bijzondere onderneming, kunnen morgen, vrijdag 12 januari toegangskaarten kopen.

De uitvoerder is inmiddels al druk aan de gang met de planning van de werkzaamheden en de inrichting van het bouwterrein. Aan alles is gedacht. Ondersteboven Bouw Band De Knoestjes zorgt voor de muzikale omlijsting. Mensen die nieuwsgierig zijn naar het reilen en zeilen van een modern bouwbedrijf, zijn welkom op 25, 26 of 27 januari in De Es. Het dorpshuis is geopend vanaf 19.30 uur, de werkzaamheden starten om 20.00 uur.

De voorverkoop in De Es gaat vrijdag 12 januari om 20.00 uur van start op volgorde van nummering. De zaal is geopend om 19.30 uur. Per persoon is het mogelijk om maximaal vier toegangskaarten te kopen. Mensen die donderdag willen gaan, betalen vijf euro. De toegangsprijs voor vrijdag en zaterdag bedraagt acht euro per persoon.