Buurtbewoners maken zich zorgen over de ontsluiting van de bouwplannen Kerkheisweg-Boxtelseweg. De smalle strook rechtsonder moet de enige weg worden naar en van het hofje. (Foto: Albert Stolwijk).
Buurtbewoners maken zich zorgen over de ontsluiting van de bouwplannen Kerkheisweg-Boxtelseweg. De smalle strook rechtsonder moet de enige weg worden naar en van het hofje. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RENOVATIE SPORTHAL LIEMPDE IN DE ZOMER

Stichting Pius X laat claim op gemeente vallen

PÅL JANSEN

De komende zomerperiode wordt sporthal Pius X in Liempde flink verbouwd. Met de renovatie is 300.000 euro gemoeid waarvan het gros voor de rekening komt van gemeente Boxtel uit de zogeheten 'schaliegasgelden'. Voorzitter Ton van Boxtel van stichting Pius X, de opvolger van stichting Jeugdbelangen: ,,Wij hadden een claim (à 100.000 euro - red.) bij de gemeente op de beheerderswoning. Die is hiermee vervallen."

De sporthal is sinds de herindeling in bezit van gemeente Boxtel Bij Pius X hoorde tot 1 mei 2015 een woning die toen werd afgestoten om financiële risico's voor de stichting Jeugdbelangen Liempde te voorkomen. De stichting eiste toen 100.000 euro van de gemeente wegens de verbouwingen die door de jaren heen aan het pand zijn gedaan. De claim werd door Boxtel niet erkend, mede omdat de huurovereenkomst van de beheerderswoning in 2015 op verzoek van de stichting is beëindigd.

Met de komst van de toegezegde subsidie is deze twist voorbij. Pius X krijgt een vernieuwd dak, dat extra wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Bovendien worden meer energiebezuinigende maatregelen uitgevoerd. Allereerst wordt het dak van de sporthal vernieuwd, extra geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Ook krijgt deze een omheining. Van Boxtel: ,,Er zit een plat dak op dat schoongemaakt moet worden. Daar komen nu hekken omheen voor de veiligheid. Zo kan er niemand afvallen." Daarnaast worden ook de toiletten en douches vernieuwd en komt er een energiezuinige elektrische boiler voor de warmwatervoorziening. In de toekomst wil de stichting de luchtbehandelingsinstallatie vernieuwen en een warmte-terugwininstallatie aanleggen. ,,De nieuwe douches worden dan zo geïnstalleerd dat het in de toekomst mogelijk is om ze hierop aan te sluiten", aldus Van Boxtel.

DRIE TON

De gelden worden ook beschikbaar gesteld om de versleten vloer in de sporthal aan te pakken. Tegelijkertijd wordt in de gymzaal extra geluidsdempend materiaal aangebracht om overlast te voorkomen. 15 procent van de renovatie wordt bekostigd door het Rijk. Het 'restbedrag' komt van de gemeente, vertelt Van Boxtel. ,,Er is een potje dat eerst bestemd was voor de schaliegasgelden en dat nu gereserveerd staat voor het energiezuinig maken van gebouwen van verenigingen en stichtingen. Daarnaast werken we vanuit het Meerjaren Onderhoudsplan van de gemeente. We moeten nog kijken hoe de totale kosten binnen het budget van drie ton gaan passen." Ook zal de stichting zelf kosten op zich nemen, zoals die voor de voorbereidingen op de bouw.

BUITENTERREIN

Daarmee zijn de plannen voor Pius X nog niet klaar. Het geasfalteerde veld dat achter de accommodatie ligt, wil de stichting namelijk ook nog bij de hal betrekken. Hoe is nog niet bekend. Wie daarvoor een goed idee heeft, kan zich melden in het complex of een mail sturen naar de stichting Pius X: info@piusxliempde.nl.


Vertraging 'slimme huizen' Liempde

Tweede ontwerp woningplannen Kerkheiseweg inmiddels bekend

De buurtbewoners zaten er al een paar maanden op te wachten, maar inmiddels hebben projectontwikkelaars Earth and Eternity uit Valkenswaard en Lijn Ontwikkeling uit Boxtel het tweede ontwerp van de bouwplannen voor zogeheten gasvrije 'smarthomes' tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg bekendgemaakt. Directeur Erik Schampers: ,,In november dachten we dat ontwerp te kunnen presenteren, maar wij liepen enige vertraging op omdat een van de bewoners zelf een woning wilde ontwikkelen op zijn terrein. Daarvoor was een aantal aanpassingen in het bouwplan nodig."

De ontwikkelaars en architectenbureau Axyz uit Boxtel voeren momenteel een ambtelijk gesprek met de ambtenaren van de gemeente om de omgevingsvergunning voor de bouw rond te krijgen. Jeroen Peters van Lijn Ontwikkeling: ,,Dat willen we in 2018 geregeld hebben."

Peeters en Schampers geven aan iedereen in de buurt 'mee te willen nemen' in de plannen. Echter, in november dit jaar zouden buurtbewoners op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen met betrekking tot de bouwplannen. ,,Dat heeft enige vertraging opgelopen. We willen het allemaal zorgvuldig doen, maar dat kost iets meer tijd dan verwacht", aldus Peeters. Op 9 januari is er alsnog een brief de deur uitgegaan naar de omwonenden, benadrukt de Boxtelse ontwikkelaar.

GEEN TWEEDE WEG

De inbreidingslocatie die tussen de straten Kerkheiseweg en Boxtelseweg ligt, kan alleen bereikt worden via de ingang van het huidige maïsveld aan de Kerkheiseweg. Buurtbewoner Pieter Gruijters voert regelmatig overleg met zijn buurtgenoten over de plannen. Hoewel hij erkent dat er woningen in Liempde nodig zijn, vindt hij het zorgelijk dat er maar één ontsluitingsweg is: ,,Al het verkeer zou over die ene weg moeten. Voor de omwonenden, onder hen mijn buurman, is dat niet fijn wonen. Ook zien we dat

Esch

Tonpraotavond

Carnavalsvereniging Bacchuscorps organiseert zaterdag 13 januari een tonpraatavond in dorpshuis De Es. Er verschijnen bekende tonpraters op het toneel die regelmatig deelnemen aan de Brabantse kampioenschappen. Kaarten voor het evenement kosten 12,50 euro per persoon en zijn te verkrijgen bij Joop van Roosmalen, telefoonnummer 06-50 92 42 68 of (0411) 60 19 57.

door verkeersbewegingen de veiligheid daar in het gedrang komt."

Ook in het nieuwe ontwerp blijft het bij één ontsluitingsweg. Peeters licht toe. ,,Wij kunnen op dat stuk namelijk geen tweede realiseren. Het gebied bestaat uit twee delen: een westelijke kant en een oostelijke kant. Wij kunnen alleen bouwen in het oostelijk deel, waar het huidige maïsveld ligt. In het westelijke deel is er ook ruimte voor een ontsluiting, maar in het midden ligt een perceel waarmee we met de grondeigenaar geen overeenstemming krijgen. Bovendien hebben we over de grond in het tweede deel niets te zeggen. Voor de rest staan er allemaal huizen omheen."

In het huidige ontwerp is ruimte voor 21 woningen. Ongeveer de helft van de huizen is bestemd voor starters die zo'n 225.000 euro per woningen moeten kosten. Hoewel de vraagprijs hoog is voor deze doelgroep, wordt er bespaard op de maandelijkse kosten, stelde Schampers in augustus in Brabants Centrum. In de zogenaamde 'smarthomes' zitten energiebesparende installatietechnieken, deze hebben een hoge isolatiewaarde, zijn gasvrij en moeten uiteindelijk energie opleveren. Bovendien moet de zogeheten Regeling groenprojecten van Rijksoverheid een half procent korting bieden op de hypotheekrente over de eerste 150.000 euro. De lijst van banken die beschikken die dit aanbieden, staat op de website www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-groenprojecten/banken-met-een-groenfonds.

Momenteel zijn er ruim veertig geïnteresseerden in de woningen, volgens Schampers en Peeters. ,,We hopen deze mensen ook komende weken aan te schrijven."