Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

EERSTE VERKIEZINGSDEBAT • POLITICI VESTIGEN HOOP OP INWONERS

'Wie wil zijn bouwgrond verkopen?'

PÅL JANSEN

Of het aan de stellingen lag of aan de politici; het bleek vrijdag lastig voor de partijen om zich van elkaar te onderscheiden tijdens Meedenkend Liempde, het politieke café in gemeenschapshuis De Serenade dat zo'n 50 tot 60 mensen bezochten. Op uitnodiging van het Dorpsberaad gaven Jan de Koning (INBox), Hélène van As (CDA), wethouder Peter van de Wiel (Combinatie 95), Dymph van de Vries (VVD), Jos Hegeman (D66), Mariëlle van Alphen (Balans), Dave van de Ven (SP) en Anja van den Einden (PvdA-GroenLinks) hun mening over diverse thema's.

Hét thema van de avond was woningbouw. Dat kwam ook tijdens andere gespreksonderwerpen diverse malen terug. Zoals bij het onderwerp verkeer: ,,Als er een nieuwe woonwijk komt, dan volgt het onderwerp veiligheid en dan wordt er gekeken naar infrastructuur."

Verder werd veel vanuit de invalshoek 'woongenot' gekeken naar verkeer in Liempde. Zo was er omtrent de stelling 'een 30-kilometerzone moet als zodanig ingericht worden' niet echt veel discussie. Hoewel er nog wel toevoegingen kwamen als 'handhaving', het plaatsen van een smiley-snelheidsbord, het rekening houden met de fiets (Van den Einden) en het weren van doorgaand vrachtverkeer.

Wat betreft dat laatste: Hegeman was voorstander van het 'stoppen met bedrijvigheid in de kern'. ,,Wat voor bedrijvigheid moet er dan verdwijnen?", vroeg Van den Einden zich hardop af. ,,Er zijn ook voorzieningen in het dorp waar de inwoners gebruik van moeten kunnen maken. Is dat ook bedrijvigheid?" Het ging volgens Hegemans vooral om de ondernemingen die ook op bedrijventerrein Daasdonk terecht kunnen.

Volgens Van de Ven (SP) kan de oplossing liggen in het bepalen van los- en laadtijden in het dorp. ,,Er moet een mix van maatregelen komen", concludeerde Van de Wiel uiteindelijk. ,,En er moet ook over de grens gekeken worden. Met bedrijven die niet in onze gemeente liggen, maar waarvan het transport wel door Liempde rijdt, moet we afspreken of er voor hun alternatieve routes zijn."

woningbouw

Toen uiteindelijk de woningbouw behandeld werd, nam dit onderwerp een groot deel van de avond in beslag. Ook een aantal mensen uit het publiek liet dit niet onberoerd. ,,Wij moeten constateren dat er heel erg weinig gebouwd wordt in Liempde", klonk het.

Van de Wiel benoemde diverse plekken waar woningen zijn bijgekomen of waar bouwplannen voor zijn. Maar ook hij moest erkennen dat de roep om woningen luid is. Onder meer van zijn partijgenoot Joep Schalkx, die recent nog met een groep naar woning zoekende kennissen een brief stuurde naar de provincie met de vraag om het bouwplan van de gemeente tussen Roderweg-Hamsestraat (80 tot 100 woningen) goed te keuren.

,,Iedereen wil bouwen, maar ook wij hebben liever dat het goed gebeurt", verklaarde Schalkx na afloop. ,,Wij wachten liever wat langer dan dat er straks veel minder woningen gebouwd kunnen worden." De provincie ziet daar ruimte voor 20 tot 40 woningen, Van de Wiel onderhandelt al ruim een jaar om Gedeputeerde Staten van mening te doen veranderen.

Dat laatste was met name het grootste kritiekpunt op Van de Wiel; dat die onderhandelingen lang duren. ,,Wij zeiden ook tegen het college: zorg voor meer ambtenaren", zei Van As. Waarop Van de Wiel terug beet: ,,U was er als raad als eerste bij om te zeggen dat er bezuinigd moest worden op de ambtenarij. Dat was toen begrijpelijk, in de crisis lag het werk stil. Maar dat werkt door naar nu." Van den Einden: ,,Het is wel zo eerlijk om te stellen dat de grondreserves weer aangevuld moeten worden en dat het even duurt voordat de molen weer op gang is."

Maar ja, waar moet die grond aangekocht worden? De huidige uitbreidingslocaties waar concrete plannen voor zijn (Kerkheiseweg-Boxtelseweg, de pastorietuin en Hamsestraat-Roderweg) zijn in bezit van projectontwikkelaars. Ook raadslid Peter Manniën zat in het publiek: ,,Bij een projectontwikkelaar kan het allemaal lang duren. Als die geen waar voor zijn geld krijgt, gaat hij gewoon 'op de grond' zitten." Van den Einden deed dan ook een oproep aan eventuele grondbezitters om te helpen: ,,Mensen die dat willen, doen!"

not in my backyard

Eén bezoeker meldde wat grond te bezitten, maar wist al zeker dat hij er geen woningen zou ontwikkelen. Evenals zaken als zonnepanelen, windmolens of andere manieren om groene energie op te wekken. Not in my backyard, werd er gezegd. 'Centraal regelen' gaf een ander aan. ,,Plaats een enorm zonneveld in de Sahara en hoppatee." Van de Wiel: ,,Zo eenvoudig is het niet. Opslagcapaciteit is echt een probleem. Bovendien: wat wij moeten doen om energieneutraal te worden, geldt voor alle gemeenten."

Hoewel alleen Van Alphen de ambities van de duurzaamheidsnota te hoog vond, waren de andere partijen ook hier eensgezind over. Alleen de vraag die erg lastig te beantwoorden bleek: hoe gaat iedereen mee in duurzaamheid? Zo wordt in Liempde 33 procent meer elektriciteit en 37 procent meer aardgas verbruikt per gemiddelde woning dan elders in Nederland: vooral de huidige woningen zijn niet bepaald zuinig. ,,Mensen hebben voor hun eigen huis een eigen verantwoordelijkheid", stelde Van de Wiel.

Vooral de voorlichting over duurzaamheid moest beter en het 'draagvlak onder inwoners' vergroot worden, vonden onder meer Van As, Van de Vries en Van de Wiel. Daar was niemand het mee oneens, maar hoe de raadsfracties dat denken te bereiken? Dat bleef, net als bij woningbouw, nog onderbelicht. Terwijl de afgelopen regeerperiode al meerdere malen werd aangegeven: de gemeente kan het niet alleen. Wellicht gaan de partijen er tijdens andere politieke debatten nog dieper op in... (Foto: Albert Stolwijk).