ACTIEWEKEN BIJ ONDERNEMERS IN LIEMPDE

Op Liemt Gemunt dit jaar ook 'munteenheid'

PÅL JANSEN

De muntjes van het loyaliteitsysteem Op Liemt Gemunt in Liempde kunnen mensen dit jaar ook inzetten om korting te krijgen. Vier keer een week lang houden de winkeliers in 2018 acties waarbij met de muntjes afgerekend kan worden. ,,We willen hiermee het muntje begeerlijker maken", licht Jan Tax van Op Liemt Gemunt toe.

Eén muntje levert de klanten één euro korting op, meldt Tax. ,,Het kan natuurlijk zijn dat Willy (Beerens, keurslager - red.) bijvoorbeeld een euro korting geeft op vier gehaktballen, kapsalon Janneke drie euro voordeel voor een knipbeurt biedt en mijn klanten een euro minder hoeven te betalen voor een doos appelflappen. Hoeveel munten iemand in moet leveren, hangt natuurlijk af van de korting die de ondernemer per actie geeft", aldus Tax.

Alleen tijdens de actieweken kunnen de muntjes als betaalmiddel gebruikt worden. Iedere ondernemer heeft ingestemd met de muntjesweken, die dit jaar minimaal vier keer gehouden worden, zegt Tax: ,,Het muntje moet nog belangrijker en centraler komen te staan bij de Liempdenaren. Zodat het nog meer een uniform teken wordt om het 'wij-gevoel' in Liempde te versterken. Dat is breder dan alleen Op Liemt Gemunt. Ook alles wat onder Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde hangt bijvoorbeeld en de verenigingen."

Het Liempdse muntensysteem bracht de laatste jaren na een kleine dip al wat meer op. Tegen de verwachting in echter bracht 2017 de verenigingen niet zoveel op als in 2016: 15.500 euro tegenover 16.000 euro een jaar eerder. Tax: ,,Maar dit jaar misten wij de kerstbomenactie waarmee mensen met muntjes een boom konden aanschaffen."

'CONSUMENTGERICHTER'

Desalniettemin moet er doorgepakt worden, vindt Tax. ,,We moeten blijven vernieuwen. Er is al enige tijd behoefte om Op Liemt Gemunt 'consumentgerichter' te maken. Nu hebben bijvoorbeeld alleen de verenigingen veel voordeel van de muntjes. Dat blijft zeker zo: als veel mensen tijdens de actieweken hun muntjes uitgeven, dan levert dat uiteindelijk ook meer geld voor hen op. Tegelijkertijd willen we hiermee schaarste creëren."

Immers, als meer mensen boodschappen gaan doen in het dorp tijdens de Op Liemt Gemunt-weken, zullen zij ook meer muntjes nodig hebben. ,,Zodat de inwoners ook iets hebben van: 'ik moet nog in Liempde boodschappen doen, want de muntjes zijn op'", aldus Tax.

Op welke datums acties plaatsvinden, is nog niet bekend. De eerste muntjesweek wordt in ieder geval gehouden in week 8, 9 of 10 van dit jaar. Bovendien, benadrukt Tax, wordt ook nog bekeken of de nieuwe opzet van Op Liemt Gemunt bevalt. ,,De komende maanden moet blijken hoe zich dat ontwikkelt. Vooralsnog hebben we vier weken per jaar staan, maar het kan net zo goed zijn dat we straks denken: weet je wat, we gaan dit vaker doen."


Lampionoptocht

In Liempde wordt het nieuwe jaar ingeluid met een traditionele activiteit voor de jeugd: lampionoptocht Liemt-Al-Licht. Deelnemers verzamelen zich zaterdag 6 januari om 17.00 uur rond de dorpspomp aan de Keefheuvel in Liempde. Stichting Algemeen Belang Liempde deelt gratis lampions uit aan de kinderen die in groep 4 van de basisschool zitten én zij die jonger zijn. Deelnemers ontmoeten onderweg Woutertje Kaboutertje en andere diverse sprookjesfiguren.