Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Uniek servies verloot voor Kika

Superhelden op je ontbijtbord

Tijdens de kerstmarkt met loterij van Klein Kindercentra aan de Ons Doelstraat werd onlangs een bijzonder item verloot: een aardewerk servies met als thema 'superhelden'. Illustrator en vormgever Bas van den Biggelaar uit Boxtel ontwierp het unieke servies. De totale opbrengst van de kerstmarkt en loterij gaat naar stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Dochters Fien en Loes van Bas en echtgenote Jaantje zitten op de buitenschoolse opvang bij Klein Kindercentra. ,,De leidsters vroegen of ik ook iets wilde bijdragen voor de loterij. Dat wilde ik wel", vertelt Bas. ,,Een tijd geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een set porseleinstiften en dat bracht me op het idee om een servies te maken. Jaantje haalde twee schalen, een beker en een kom en ik kon aan de slag."

Het thema 'superhelden' was voor Bas logisch: ,,Ik zie in mijn omgeving hoeveel puik werk KiKa doet, dus dat goede doel sprak me meteen aan. Bovendien vind ik de kinderen die tegen kanker vechten echte helden."

GESIGNEERD

De winnaar van het servies heeft nu een uniek exemplaar in huis, gesigneerd door de ontwerper. Zou het niet leuk zijn het vrolijke servies in een grotere oplage te maken? ,,Ik moet toegeven: dit smaakt naar meer", lacht Bas. ,,Het zou mooi zijn om een complete servieslijn te kunnen maken die permanent wordt verkocht voor KiKa of een ander goed doel. Of dat reëel is en hoe ik dat moet aanpakken, weet ik nog niet. Ik krijg in elk geval veel leuke reacties en mensen vragen ook of ze het ergens kunnen kopen. Tot nu toe moet ik ze helaas teleurstellen."

FOTO BOVEN: Vormgever Bas van den Biggelaar decoreerde voor de kerstactie van Klein Kindercentra een servies. Dat werd verloot ten bate van Kinderen Kankervrij. (Foto: Peter de Koning).


OPPOSITIEPARTIJ BALANS DIENT INITIATIEFVOORSTEL IN

'Raad moet zegje kunnen doen over Vorst B'

HENK VAN WEERT

De kritiek die inwoner Ton Jonkers van Lennisheuvel op de voorpagina van deze krant geeft op de plannen voor aanleg van een biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B in Boxtel, staat niet op zichzelf. Eerder liet ook voorzitter Patrick van Loosbroek van werkgeversvereniging SPIN zich in negatieve zin uit. In de gemeenteraad opperde oppositiepartij Balans in oktober al dat er inspraak moet komen; de fractie dient nu een initiatiefvoorstel in.

Omdat het biomassaplein een proef voor een periode van vier jaar is, maakt het college van B. en W. van haar bevoegdheid gebruik om daarvoor zelf een vergunning af te geven. De gemeenteraad komt daarbij niet aan zet. En dat is geen goede zaak, vindt raadslid Mariëlle van Alphen van Balans. ,,Wij vragen de overige fracties in de gemeenteraad ermee in te stemmen dat wij volledig geïnformeerd worden over de plannen en de 'afspraken' met de provincie. Dus vóórdat het college een besluit neemt. Ook willen we kennis kunnen nemen van de standpunten van SPIN, Lennisheuvel en overige betrokkenen. Zodat we daarover een mening kunnen geven als gemeenteraad", stelt Van Alphen.

AGENDEREN

Balans zegt te beseffen dat B. en W. bevoegd is om de tijdelijke vergunning te verlenen, maar vindt het gepast als de raad een duidelijk signaal afgeeft en eventuele bedenkingen kan uiten over deze procesgang en/of de invulling van Vorst B. En die mening van de gemeenteraad moet doorklinken in de besluitvorming door het college, vindt Balans. De fractie heeft gevraagd het initiatiefvoorstel dinsdag 23 januari op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen en hoopt dat betrokkenen gebruik maken van hun recht om in te spreken.

Het initiatiefvoorstel staat volgens Van


Alphen los van de inhoudelijke mening die Balans heeft over deze invulling van Vorst B. ,,Wij zetten op voorhand grote vraagtekens bij de veiligheid voor en het woongenot van de inwoners van Lennisheuvel. Daarnaast blokkeert deze ontwikkeling ook mogelijke groei van Boxtelse bedrijven die duurzaam innovatief willen ondernemen met uitbreidingsplannen. Vorst B is het enige beschikbare stuk bedrijfsgrond wat de gemeente Boxtel nog beschikbaar heeft, naast een stukje in de spoorzone. Een goede toekomstige invulling van Vorst B is daarom cruciaal voor Boxtel, zijn burgers en het bedrijfsleven", aldus het raadslid, dat komende maanden de verkiezingslijst van Balans aanvoert.

       ...MARIËLLE VAN ALPHEN...