Blik op een deel van bedrijventerrein Vorst B aan de Keulsebaan. Op de achtergrond is het bedrijfspand van VDL te zien. Op deze plek wil Boxtel een biomassaplein laten bouwen. (Foto: Albert Stolwijk).
Blik op een deel van bedrijventerrein Vorst B aan de Keulsebaan. Op de achtergrond is het bedrijfspand van VDL te zien. Op deze plek wil Boxtel een biomassaplein laten bouwen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TON JONKERS KRITISCH OVER PLAN BIOMASSAPLEIN OP 'VORST B'

'Boxtel wordt afvoerputje Brabant'

HENK VAN WEERT

Om voorop te lopen met duurzaamheid wil de gemeente Boxtel graag meewerken aan de ontwikkeling van een regionaal biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B. Daar moet uit snoeihout en groente-, fruit- en tuinafval (gft) warmte worden opgewerkt. ,,Maar weten we eigenlijk wel waar we aan beginnen? Er ontbreekt een risicoanalyse én een haalbaarheidsplan voor de lange termijn. Ik vrees dat Boxtel het afvoerputje van Brabant wordt", vindt Ton Jonkers.

Jonkers woont in Lennisheuvel, het kerkdorp met bedrijventerrein Vorst B in de 'voortuin'. Daar, op de landbouwakkers naast het datacenter van Rabobank Nederland, is een plan in de maak voor GreenTech Park Brabant. Op de plek waar enkele jaren geleden nog de omstreden proefboringen naar schaliegas zouden plaatsvinden, is een biomassaplein gepland. Met een provinciale subsidie van 250.000 euro start een proef om via vergisting van gft-resten en vergassing van houtsnippers warmte-energie te genereren.

In de afgelopen weken heeft Jonkers, in het verleden fractievoorzitter van de VVD in de Boxtelse gemeenteraad én voormalig algemeen directeur van het op bedrijventerrein Ladonk gevestigde bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer, zich verdiept in de plannen voor het GreenTech Park. ,,Omdat ik als burger geïnteresseerd ben. Maar óók omdat mij uit recente gesprekken met Patrick van Loosbroek en Jarko van Nunen (voorzitters van respectievelijk de Boxtelse werkgeversvereniging SPIN en wijkorgaan Rond Kerk en Orion Lennisheuvel - red.) bleek dat nog lang niet helemaal duidelijk is wat er nu precies gaat gebeuren."

ONDUIDELIJKHEID

Een jaar geleden werden in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde de plannen ontvouwd voor het GreenTech Park op bedrijventerrein Vorst B. ,,Ik vind het vreemd dat de presentatie die daar werd gegeven niet is terug te vinden op de website van de gemeente Boxtel. Uiteindelijk kreeg ik die informatie toch in bezit en ben ik onlangs met mijn vragen daarover naar wethouder Peter van de Wiel gestapt. Die kon, net als de betrokken ambtenaar, op tal van fronten onvoldoende duidelijkheid geven. Ik vraag me af in hoeverre volgende week wél genoeg helder wordt waar we aan beginnen", verwijst Jonkers naar de informatieavond die de gemeente komende woensdag houdt in in Lennisheuvel.

,,Als je leest wat het Rijk onder greentech verstaat, beperkt zich dat niet tot houtsnippers en gft. Ook rioolslib, mestafval en plantaardige oliën en vetten zullen verwerkt worden. De wethouder heeft gezegd dat op het biomassaplein in Boxtel alleen de eerste twee reststromen verwerkt zullen worden, maar daar geloof ik niets van. Als je eenmaal een weg inslaat en die blijkt succesvol, groeit GreenTech Park vast uit tot een plek waar alle afvalstromen samenkomen. In Boxtel worden nu al 4,6 miljoen varkens per jaar verwerkt door slachterij Vion, straks krijgen we er ook nog hun mest bij", voorspelt de inwoner van Lennisheuvel.

Jonkers benadrukt daarbij niet tégen nieuwe ontwikkelingen te zijn. ,,En ik ben ook overtuigd democraat die van mening is dat hetgeen in meerderheid besloten is, ook uitgevoerd moet worden. Maar dan wel op basis van een goede risicoanalyse en een haalbaarheidsplan voor de lange termijn. En die ontbreken."

'ENORME FABRIEK'

Met een huis aan huis verspreide informatiefolder in Lennisheuvel en op bedrijventerrein Ladonk en Vorst legt het gemeentebestuur van Boxtel uit dat GreenTech Park Brabant een zogeheten circulaire economie nastreeft. Groen afval wordt als grondstof gebruikt om energie te genereren. Daarvoor wordt op Vorst B een biomassaplein aangelegd. Het college van B. en W. wil een vergunning verlenen voor een proefperiode van vier jaar. Pas als de proef slaagt en het biomassaplein een definitieve status krijgt, komt de gemeenteraad aan zet. ,,Maar ja, als het inderdaad een succes wordt, wie houdt het dan nog tegen?", vraagt Jonkers zich af. Oppositiepartij Balans heeft deze week een initiatiefvoorstel ingediend waarin wordt gepleit om de raadsfracties tóch hun zegje te laten doen. Op pagina 3 is daarover meer te lezen.

Met een rapport van de GGD Nederland in de hand wijst Jonkers erop dat het vergisten en vergassen van biomassa veilig en schoon kan gebeuren. ,,Het probleem zit echter in het overladen. Daarbij ontstaat volgens onderzoekers bijna altijd geurhinder." En dat het een 'kleinschalig project' wordt, zoals de gemeente in haar informatiefolder betoogt, is voor Jonkers ook nog geen uitgemaakte zaak: ,,Het begint met een bedrijf van 6.000 vierkante meter, maar als er een verdienmodel is te realiseren, kan dat uitgroeien tot een complex van uiteindelijk tien hectare. Dat is bijna heel het gebied Vorst B. Dan ontstaat er een enorme biomassafabriek die tot flink wat meer verkeer zal leiden."

In de informatiefolder van de gemeente is te lezen dat de aan- en afvoer van biomassa inderdaad extra verkeersbewegingen met zich meebrengt, maar dat die de prognoses niet overschrijden. In de eerste fase wordt rekening gehouden met ongeveer vijftien vrachtwagens per dag tijdens piekmomenten in het snoeiseizoen. Buiten deze periode zal het aantal veel lager liggen, verwacht de gemeente.

UITGANGSPUNTEN VORST

Zo'n uitgebreid complex strookt - opnieuw - niet met de uitgangspunten die de gemeenteraad ooit vaststelde voor de ontwikkeling van Vorst. Het zou moeten gaan om relatief kleine bedrijfskavels van maximaal 5.000 vierkante meter ten behoeve van hoogwaardige industrie die veel werkgelegenheid oplevert. ,,Nou, dat principe is al diverse malen met voeten getreden. Denk maar aan de bouw van het datacenter van Rabobank Nederland en het kV-station van Enexis, maar ook aan de afgeblazen proefboring naar schaliegas. Nee, ik begrijp het wantrouwen dat er heerst bij de ondernemers op Ladonk wel...", zegt Jonkers.

De informatieavond over GreenTech Park Brabant en het biomassaplein wordt woensdag 10 januari vanaf 19.30 uur gehouden in restaurant Meneer Klaver, Lennisheuvel 57. Jonkers is een van de bezoekers die zich zal laten horen. Geïnteresseerden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via e-mail: m.sanders@mijngemeentedichtbij.nl.

Impressie van hoe GreenTech Park eruit zou kunnen zien. (Graphic: Studio Marco Vermeulen, Rotterdam).