RVL heeft Hogenbergseweg in het vizier

Liempde pakt door met verkeersknelpunten

PÅL JANSEN

Liempde is bij lange na nog niet 'af'. Vorig jaar werd het centrum heringericht, in 2018 wordt doorgepakt met de verkeersaanpassingen in het dorp. Eerder werd bekend dat de t-splitsing Roderweg-Barrierweg vernieuwd wordt nadat alle formaliteiten daarvoor in orde zijn gebracht. Maar Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) heeft het volgende project alweer in het vizier: de Hogenbergseweg.

Recent maakten RVL, de gemeente Boxtel en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) duidelijk dat het project Roderweg-Barrierweg dit voorjaar gerealiseerd wordt, na de goedkeuring van de raad. Door de aanpassingen moet er een verbinding ontstaan tussen evenemententerrein D'n Tip en het centrum, vrachtverkeer moet ontmoedigd worden om over de Barrierweg door het dorp te rijden én het moet voor voetgangers langs de Roderweg toegankelijker worden.

Om het vrachtverkeer uit het centrum te houden, is het plan om een kleine verhoging aan te brengen op de t-splitsing. Naast de Roderweg wordt een voetpad aangepast en aangelegd van 85 tot 150 centimeter breed. ,,In ieder geval tot aan de Hamsestraat", aldus Harrie Raaimakers van RVL. ,,Met de hoop ook dat er in de toekomst nog een woonwijk wordt gebouwd in het gebied tussen de Roderweg en Hamsestraat."

HOGENBERGSEWEG

Nu de voorbereidingen van de aanpassing van de splitsing zijn einde nadert, heeft RVL alweer het volgende deelproject in het vizier: de Hogenbergseweg. ,,Daar ligt alleen een straat voor autoverkeer, maar de Hogenbergseweg is de toegangspoort voor de hockey- en tennisvelden", verwijst Raaimakers naar de vele fietsers die ervan gebruik maken. ,,Het concept van dat plan is zo goed als af, dan gaan we dat bekendmaken aan de bewoners en regelen we nog een informatieavond. Dan komt er nog een definitief voorstel en ook daarover wordt nóg een avond georganiseerd voor belanghebbenden."

In totaal heeft RVL zeven à acht deelprojecten aangekaart die eind 2019 gerealiseerd moeten zijn om Liempde toegankelijker te maken voor 'kwetsbaar verkeer'. ,,We heten dan wel Rolstoelvriendelijk Liempde, maar het is eigenlijk breder. Onder kwetsbaar verkeer horen bijvoorbeeld ook ouders met kinderwagens", legt Raaimakers uit. ,,Er zijn een paar uitdagingen voor de projecten. Veel wegen zijn bijvoorbeeld vrij smal en je zit al snel op privéterrein. Ook budgettair is het een uitdaging." Adviesbureau Arcadis berekende dat er zes ton nodig was voor de projecten van RVL, er werd 500.000 euro beschikbaar gesteld. Raaimakers: ,,Maar door gemeentelijke werkzaamheden op deze projecten af te stemmen, kunnen we een ton winnen. We gaan die uitdagingen dus aan en het verloopt voortvarend."


Coöperatie Liempde dit jaar weer 'uit de ijskast'

Na de aankondiging van Coöperatie Liempde in december 2016 in deze krant, lag het initiatief even 'in de ijskast'. Het plan van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) belandde afgelopen jaar met de afronding van diverse grote projecten, zoals de herinrichting van het centrum en renovatie van D'n Liempdsen Herd op een zijspoor, maar in 2018 wordt het idee weer opgepakt, laat een woordvoerder van SPPiLL weten.

SPPiLL wilde het idee van een coöperatie in Liempde in 2017 verder uitwerken. Dit om na de afronding van de projecten in het kader van Landschappen van Allure te 'voorkomen dat we in een diep gat vallen en de leefbaarheid mogelijk weer in het gedrang komt', vertelde voorzitter Tossy de Man van SPPiLL eind 2016 in Brabants Centrum.

VOORBEELD ESBEEK

De coöperatie die SPPiLL op wil starten, is naar een idee van die in het Brabantse Esbeek. Ruim tien jaar terug dreigde daar de lokale kroeg 'om te vallen', waarna de inwoners via een coöperatie het café kochten. Inmiddels zijn zo'n zeshonderd Esbekenaren (van de 1.200) lid en werden door hun steun onder meer tientallen starterswoningen gebouwd, diverse groenprojecten gestart en een multifunctionele accommodatie gerealiseerd.


VERKEERSOVERLAST OP GENENBERG

1.500 handtekeningen tegen sluiting kringloop Jan Vink

De petitie tegen de sluiting van de kringloopwinkel in Sint-Michielsgestel leverde 1.500 handtekeningen op. De Jan Vink Stichting, die met de inkomsten van de kringloop veel projecten in Indonesië steunt, startte de handtekeningenactie nadat een van de buurmannen bij de gemeente aangaf te veel last te hebben van de winkel.

Het bezwaar van de omwonende betreft de verkeersactiviteiten en de toegenomen drukte. De kringloopwinkel is vier middagen per week geopend voor publiek. De gemeente Sint-Michielsgestel gedoogde dat de winkelruimte 350 vierkante meter beslaat, waar de provinciale verordening slechts 200 vierkante meter toestaat. Sint-Michielsgestel kondigde vervolgens aan te zullen handhaven.

'HARTVERWARMEND'

In de maand december begon de stichting met het inzamelen van handtekeningen om de kringloopwinkel in haar huidige vorm in stand te houden. Dat de online petitie 1.500 keer werd ingevuld, vond voorzitter Theo van der Heijden 'hartverwarmend'. ,,Wij doen een beroep op iedereen die zich betrokken voelt bij Jan Vink uit Boxtel om mee te werken aan een oplossing zodat de kringloopwinkel kan blijven bestaan aan de Genenberg met een minimum aan overlast voor omwonenden."

De voorzitter gaf tevens te kennen dat er op korte termijn voorstellen aan het college van B. en W. wordt gedaan om tot een oplossing te komen.


Jeugdzittingen in Ploegersland

Een amusant en gevarieerd programma met dans, muziek, toneel, zang, playback én sketches. Dat belooft prinsenvereniging De Ploegers, vrijdag 12 en zaterdag 13 januari tijdens de jeugdzittingsavonden in zaal Het Hof aan de Nieuwstraat 43 in Liempde.

De kaartverkoop is woensdag 10 januari van 14.30 uur tot 16.30 uur op het adres Hamsestraat 10b. Kaarten zijn eveneens verkrijgbaar bij café Het Wapen van Liempde en maandag 8 januari tijdens de voorverkoop van de zittingsavonden voor volwassenen in Het Hof. Alle kinderen van de basisschool hebben gratis toegang tot één van beide avonden; zij mogen plaatsnemen op de banken voor in de zaal. Volwassenen en oudere kinderen betalen 4,50 euro per persoon.

Sint-Michielsgestel: op tal van fronten ruimte bieden

Burgemeester Jan Pommer geeft in zijn online nieuwjaarswens toelichting op de nieuwe slogan van zijn gemeente: 'Sint-Michielsgestel geeft ruimte'. Daarmee wordt gedoeld op ruimte voor initiatieven, diversiteit en talent, maar ook in letterlijke zin: voor huisvesting, groen en voorzieningen. En tot slot ruimte voor mensen, onafhankelijk van geslacht of ras.

Pommer roept inwoners in zijn nieuwjaarswens op om ideeën en initiatieven bespreekbaar te maken met de gemeente. Er wordt dan gekeken wat er nodig is om deze actie mogelijk te maken. Een eerste stap in het pakken van ruimte is volgens hem stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.