Kwintet Vijf! verzorgt zaterdag 27 januari een optreden in de concertserie Klassiek in de Kerken. (Foto: Anouschka Hendriks- van den Hoogen).
Kwintet Vijf! verzorgt zaterdag 27 januari een optreden in de concertserie Klassiek in de Kerken. (Foto: Anouschka Hendriks- van den Hoogen). Foto: Anouschka Hendriks- van den Hoogen

NIEUWJAARSCONCERT IN TIJBERZAAL

Gildenbondsharmonie geeft aftrap lustrumjaar

Het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Gildenbondsharmonie is zondag 7 januari tevens de aftrap van een feestjaar waarin het 110-jarig bestaan wordt gevierd. In de Tijberzaal van het Baanderherencollege treden vanaf 11.00 uur achtereenvolgens het leerlingenorkest, de bigband en het harmonieorkest op onder het motto 'Meer dan een eeuw muziek'.

Zoals gebruikelijk is voor het optreden voor vrolijke en herkenbare muziek, meldt woordvoerder Bert Pijpers. ,,Die muziek krijgt wellicht 'een extra kleurtje' doordat de orkesten terugkijken op 110 jaar Gildenbondsharmonie in Boxtel. In de hal is daarom ook een doorlopende presentatie te zien zijn van foto's en persartikelen uit onze rijke geschiedenis."

Het leerlingenorkest richt zich op het recente verleden met een selectie van muziek die ook al te horen was tijdens de succesvolle 'Kidz Got Talent'-concerten in december. Big Band Boxtel, ontstaan uit de Bondsband die op haar beurt weer voortkwam uit de drumfanfare, vertolkt onder leiding van Mari van Gils swingende, veelal bekende nummers die een breed publiek aanspreken.

TIJDELIJKE DIRIGENT

Het harmonieorkest staat momenteel tijdelijk onder leiding van Harry Vorselen uit het Limburgse Ittervoort. In maart treedt de nieuwe dirigent van de Gildenbondsharmonie aan: Txemi Etxebarria, afkomstig uit Spaans Baskenland. Hij vervangt Eric Somers die in 2017 op de dirigeerbok stond in de Tijberzaal. Vorselen blikt met de Boxtelse muzikanten terug in de tijd met een repertoire dat herinnert aan markante hoogtepunten: het eerste landskampioenschap met dirigent Hans Klerx en de deelnames aan topconcoursen en Wereld Muziek Concours onder leiding van Frenk Rouschop.

Na afloop van het concert kan elke bezoeker een stukje Gildenbondshistorie mee naar huis nemen in de vorm van het jubileumboek dat beide Boxtelse harmonieën tien jaar geleden bij hun eeuwfeest uitgaven. Ook zijn cd's en dvd's verkrijgbaar tegen een vrijwillige vergoeding. Bovendien kunnen luisteraars zich als Gildenbondsfan laten fotograferen. Onder het genot van versnaperingen kan teruggekeken worden op het concert of kunnen herinneringen aan bijna vervlogen tijden opgehaald worden. Mede daarom hoopt de harmonie dat ook oud-leden de weg naar het Nieuwjaarsconcert weten te vinden.

Boxtel

Tweedehandsmarkt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel wordt zaterdag 6 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een rommel- en snuffelmarkt georganiseerd. De toegang is gratis. De tafelhuur bedraagt 4 euro, reserveren is mogelijk via (0411) 60 10 36 of 06-10 11 18 77.


CONCERTSERIE KLASSIEK IN DE KERKEN

Vijf! speelt kamermuziek met dromen en passie

Kwintet Vijf! speelt zaterdagmiddag 27 januari in de concertserie Klassiek in de Kerken. Het optreden vindt plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel. Het ensemble telt vijf vrouwen; zij bespelen fluit, viool, hobo, fagot en harp. Onder de titel 'Met hart en ziel' klinkt sfeervolle kamermuziek uit het Franse impressionisme afgewisseld met Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse passie en emotie. Muziek waar je bij wegdroomt, waar je blij van wordt en die je raakt.

De bezetting van het ensemble is uitdagend en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Zo speelt Vijf! niet alleen als kwintet maar ook in kleinere samenstellingen. De musici brengen een afwisselend en kleurrijk palet aan klanken ten gehore in werken van onder anderen Debussy, Piazzolla, Morricone en Francaix.

De leden van Vijf! hebben een grote liefde voor kamermuziek en spelen al jaren samen. Daarnaast zijn ze ook actief in verschillende orkesten. Zij maken allen deel uit van Het Zeeuws Orkest en bezetten hierin prominente plaatsen.

Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs is 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro, inclusief een drankje na afloop. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

LIJDEN EN DOOD

Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerk vindt plaats op zaterdag 3 maart, eveneens om 16.00 uur in de protestantse kerk. Dan speelt ensemble Profondamente een programma dat in het teken staat van lijden en dood: vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok.

De werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majestueuze Sint-Petrusbasiliek en de intieme protestantse kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.