Lieke Faber maakt filmopnamen tijdens de restauratie van de monumentale boerderij Barrierweg 4 in Liempde. (Foto: Ruud van Nooijen).
Lieke Faber maakt filmopnamen tijdens de restauratie van de monumentale boerderij Barrierweg 4 in Liempde. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

LIEKE FABER VERTOONT BEELDVERSLAG

Barrierweg 4: film over restauratie en bewoning

Genodigden van de voorvertoning reageerden enkele weken geleden enthousiast. Donderdag 11 en zondag 21 januari kan het publiek zien hoe de Liempdse filmmaker Lieke Faber de restauratie van een monumentale boerderij in beeld heeft gebracht. Belangstellenden kunnen de film Barrierweg 4 bekijken in de tot bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd verbouwde dorpshoeve.

Faber vertelt dat ze in 2015 de opdracht kreeg om het ontstaan, de toekomst en de vijf projectgroepen van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) op video vast te leggen. Het resulteerde in de film 'Het Heft in eigen Hand'. Het beeldverhaal maakt bonnetjes ter verantwoording van de besteedde subsidiegelden bijna onnodig, concludeerde SPPiLL-voorzitter Tossy de Man nadat zij de film had gezien. De restauratie van de boerderij vormde een van de projecten die SPPiLL oppakte.

Toen deze film af was, had Faber nog veel beeldmateriaal van de boerderij over. Daaronder ook opnames van het bezoek dat Frans van de Meerendonk tijdens de verbouwing bracht. ,,Hij was op dat moment 99 jaar en woonde bijna een halve eeuw in de boerderij waar hij en zijn vrouw elf kinderen grootbrachten. Ik zag parallellen tussen dat wat Frans en zijn kinderen vertelden over de boerderij en de manier waarop de mannen van de bouwploeg met elkaar omgingen en samen werkten als vrijwilliger. Daarom heb ik de familie van Frans om toestemming gevraagd en een film gemaakt over deze parallellen. 'Barrierweg 4' is, al zeg ik het zelf, een zeer aangrijpend en positief verhaal geworden.

MENSENFILM

Faber heeft geen bouwfilm gemaakt, maar een documentaire over mensen. ,,Het is een portret van een Brabantse langgevelboerderij die 48 jaar met hart en ziel bewoond is, daarna met hart en ziel werd verbouwd tot een modern bruikbaar geheel en sporen van de oude bewoners intact zijn gelaten", aldus de cineast.

'Barrierweg 4' is te zien op donderdag 11 januari vanaf 20.00 uur en zondag 21 januari vanaf 14.00 uur. De entreeprijs bedraagt zes euro, inclusief koffie of thee dat een halfuur vóór aanvang verkrijgbaar is. Kaarten reserveren kan via telefoonnummer 06-23 72 95 99 of via www.liekefaber.nl. De SPPiLL-film 'Het heft in eigen hand' wordt zondag 7 januari vertoond in D'n Liempdsen Herd.