Afbeelding
Foto:

PREDIKANT CORRIE TERLOUW VERTELT OVER SCHOTS EILAND IONA

Lezingenreeks over Keltische spiritualiteit

In de wintermaanden houdt predikant Corrie Terlouw in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat op drie woensdagavonden lezingen over Iona, een klein eiland in Schotland. Dat werd een pelgrimsoord door een beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit. De bijkomsten worden gehouden op 24 januari, 21 februari en 21 maart en duren van 19.30 tot 21.30 uur. Belangstellenden dienen zich aan te melden bij: caterlouw@xs4all.nl.

De beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit is ontstaan in Schotland en is ook invloedrijk in Engeland, Zweden en Nederland. Predikant Terlouw maakte in 2017 een reis naar Iona en vertelt daarover aan de hand van foto's en ander beeldmateriaal.

In de spiritualiteit van Iona is veel aandacht voor de aanwezigheid van God in de natuur. Dit blijkt onder meer uit de liederen, waarvan enkele ook gezongen worden. Op deze manier is iets te proeven van de nieuwe oecumenische spiritualiteit die op Iona rond de abdij is ontstaan.

Ook historisch is Iona belangrijk. Al vele eeuwen is het een spirituele plaats, waar koningen, monniken en kunstenaars graag vertoefden. Dit blijkt uit de oude abdij, maar ook door enkele zeer indrukwekkende Keltische kruisen die daar te zien zijn. Ze zijn gebeeldhouwde met symbolische voorstellingen en staan vrij in het landschap. Ook over deze kruisen wordt uitleg gegeven.

De deelnemers aan de lezingenreeks kunnen enkele hoofdstukken lezen uit het boek 'Keltische spiritualiteit' door Ian Bradley (ISBN 978-90-211-3671-4). Zij moeten dit dan wel zelf aanschaffen. deelname aan de lezingen is gratis, een gift voor de kerk wordt op prijs gesteld.


Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZONDAG 09.30 pelgrimsviering van woord en communie met zang van het koor Lencante en aansluitend nieuwjaarswandeling vanaf gemeenschapshuis Orion. Intenties voor Marianne Freijse; Gerard v.d. Heijden; Toos Merkx (jgt).

MEDEDELINGEN

* Overleden. Donderdag overleed Wim Vorstenbosch (79).

* Agenda. Zaterdag 13 januari is er géén eucharistieviering in verband met de gezamenlijke nieuwjaarsviering van de parochie, een dag later de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.

* Misintenties. De misintenties die vóór maandag 11.30 worden opgegeven bij pastor Van den Tillaart of bij Helma Rombouts, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later arriveren, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met naam en datum van de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedeponeerd.

* De Uitwijk. In verband met de renovatie van de Uitwijk, is deze niet meer te gebruiken voor vergaderingen, bijeenkomsten en ontvangen van mensen. Er is daarom achter in de kerk een tijdelijke werk- en vergaderplek ingericht.

* Bereikbaarheid. Contactgroep Sint-Theresiakerk: pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens 67 31 51, Helma Rombouts 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart, 63 34 90 of Helma Rombouts, 67 25 94.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor Thom v. Gennip (jgt); de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Gezamenlijke parochieviering. Zondag 14 januari is er om 10.30 een eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel voor alle parochianen van de Heilig Hartparochie. Na afloop is er koffie en thee en gelegenheid elkaar te ontmoeten en zalig Nieuwjaar te wensen. Er is dat weekend geen eucharistieviering in Esch.

* Kribbeproject. Achter in de kerk staat een kribbe waarin houdbare levensmiddelen of schoonmaakmiddelen worden gelegd voor mensen die dit nodig hebben.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties die in de brievenbus van de voormalige pastorie gedeponeerd kunnen worden. Telefonisch doorgeven kan via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor en voorganger pastoor Joe. Intenties voor Piet Valks (verj); Jo Valks; Christon v.d. Sande; Wim Verhagen (sterfdag); overl. fam. Van de Sande.

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst, geleid door ds. Corrie Terlouw. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er vanwege de kerstvakantie geen Paks. Nieuwjaarsreceptie en koffiedrinken na de dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Stiltewandeling. Zaterdag 13 januari om 08.30 stiltewandeling onder leiding van Corrie Terlouw. Thema: 'Opnieuw beginnen'. Deelname kost vijf euro; vooraf aanmelden in verband met een maximum aantal deelnemers via 06-12 38 45 84.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook op www.pg-boxtel.nl.

Boxtel

Rouwverwerking

De werkgroep Klim-Op van welzijnsorganisatie ContourdeTwern organiseert bijeenkomsten over omgaan met verlies van een dierbaren. Groepen van zes tot tien deelnemers komen maximaal acht keer samen. Dat gebeurt op maandagavonden en dinsdagmiddag, met ingang van respectievelijk 15 en 16 januari. De groepen komen tweewekelijks samen. Aanmelden is mogelijk tot en met 8 januari per e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefonisch via (0411) 65 58 99.

Liempde

Wandeling in Geelders

Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 7 januari een wandeltocht in De Geelders. Vertrekpunt om 09.00 uur is café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Gids Ger van den Oetelaar leidt deelnemers langs bijzondere flora en fauna in het natuurgebied tussen Boxtel en Liempde. Het dragen van stevige wandelschoenen of laarzen is aan te raden. Na afloop is er koffie met worstenbrood in café 't Groene Woud.

Gemonde

Kaarten bij Irene

Voetbalclub Irene houdt morgen, vrijdag 5 januari een kaartavond in de kantine van sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg. Deelnemers kunnen vanaf 20.00 rikken en jokeren. De voetbalkantine is 19.15 uur geopend; deelname kost 2,50 euro.