Afbeelding
Foto:

STIMULEREND WERKEN IN DE ECHTE WERELD

Praktijkonderwijs BHC omarmt maatschappij

Duur gezegd heet het 'contextrijk leren'. In normale mensentaal: de leerlingen van het Praktijkonderwijs van het Baanderherencollege (BHC) doen buiten het schoolgebouw allerlei opdrachten en leren daar veel van. En ze vinden het ook nog eens heel leuk.

De leerlingen van het praktijkonderwijs doen veel opdrachten in de omgeving van de school. Bijvoorbeeld een high tea in een verzorgingshuis die ze zelf opzetten en uitvoeren, met begeleiding waar nodig. Een ander voorbeeld is het recente restauratiewerk aan het carillon van de Sint-Petrusbasiliek (foto boven). Dit soort opdrachten zijn heel stimulerend. ,,De leerlingen die aan het carillon werkten, krijgen nog steeds een speciaal gevoel als ze het horen spelen", vertelt docent Serge Schellekens. ,,Een andere groep ging helpen bij Stapel op Sint met het maken van decors en materialen en merkt dan later hoe hun hulp bijdraagt aan het plezier van zoveel mensen. Kortom, echte opdrachten voor de echte wereld. We halen de maatschappij in de school en die maatschappij weet ons ook steeds beter te vinden."

Het praktijkonderwijs deed ook de nieuwe inrichting van het speelplein van Hub (speciaal onderwijs) naast het BHC. Soms lopen mensen van die school even binnen met een afgebroken skelterwiel. Of de leerlingen van het praktijkonderwijs dat even kunnen lassen. Natuurlijk kan dat. Weer een andere groep maakt metalen kokers die jonge bomen beschermen tegen het geknaag van dieren. De leerlingen gaan de kokers zelf plaatsen. ,,Projecten groeien ook", vertelt docent Peggy van Son. ,,Bijvoorbeeld, uit ons groenwerk voor Zorggroep Elde kwamen aanvullende vragen over het onderhouden van tuinmeubilair en het assisteren bij een feestavond. Dat voelt als een mooi compliment. We krijgen van onze directie ook alle ruimte om het allemaal zelf te organiseren." Collega Fons van Heesch ziet de motivatie bij de leerlingen groeien: ,,Omdat ze voelen hoe zinvol hun werk is. Vroeger deed je een opdracht in je lokaal. De docent beoordeelde dat en je brak het weer af. Nu is je werk een blijvend onderdeel van de echte wereld en merk je dat die het waardeert. Prachtig toch?"

TOEKOMST

Een wens is het adopteren van een woonhuis in Boxtel waar leerlingen alle vaardigheden omtrent het zelfstandig wonen kunnen oefenen. ,,Daar zijn we nu mee bezig. Ook bekijken we in Boxtel, Esch en Liempde de mogelijkheden om onze zorgleerlingen te laten kennismaken met werk in diverse vormen woongroepen", aldus de docenten. Tijdens de open dag op zaterdag 13 januari laat het praktijkonderwijs heel veel foto's zien van allerlei opdrachten buiten het schoolgebouw. En natuurlijk zijn de leerlingen present om overal uitleg bij te geven.