Afbeelding
Foto:

MET MAATWERK AANSLUITEN BIJ TALENTEN EN INTERESSES

BHC: verbreden en verdiepen

In het vernieuwde vmbo van het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel zijn vier profielvakken verplicht. Daarnaast volgen de leerlingen nog eens vier vakken die ze zelf kiezen. Daarmee kunnen ze hun opleiding verdiepen en verbreden op een manier die aansluit bij de eigen interesses en talenten. Verbreding en verdieping zijn sowieso kernbegrippen op het Baanderherencollege. Maatwerk met het oog op een succesvol vervolg.

Het BHC biedt meer en beter maatwerk dan voorheen. Bijvoorbeeld, een leerling die wordt opgeleid tot bouwvakker kan zichzelf verbreden met meubelmakerij of dakconstructies. En bij zorg en welzijn biedt de school verdiepingen in de verzorging van haar, huid en handen. Of een verbreding met EHBO. Bij economie en ondernemen is het niet anders, daar biedt het BHC verbredingen in bijvoorbeeld marketing, styling en het opzetten van een webshop. Het gaat zelfs nog verder: buiten het eigen profiel mogen de leerlingen één verdieping of verbreding kiezen uit een ander profiel.

Deze opzet is nieuw dit schooljaar en loopt nu in de leerjaren 3 en 4 van de drie niveaus basis, kader en theoretisch. ,,De leerlingen pikken het goed op", merkt docent Janneke Kuipers. ,,Met hulp en begeleiding van docenten en mentoren kunnen ze prima de juiste keuzes maken, op basis van hun interesses en talenten. Ze ontdekken ook dingen die ze boeiend vinden die ze anders niet hadden ontdekt." Collega Jeroen Appeldoorn vult aan: ,,Ze maken gericht hun keuzes en gebruiken meer mogelijkheden. Dat zal ook positief uitwerken op de doorstroming in het mbo, omdat ze meer kennis in huis hebben en beter weten wat ze kunnen en willen."

TALENTLIJNEN

Deze opzet beperkt zich niet tot de leerjaren drie en vier. Al in de brugklas werkt het BHC aan verrijking en talentontwikkeling. Eerstejaars leerlingen met advies mavo of vmbo-t kunnen op het BHC kiezen voor Mavo-Xtra. Ze maken dan in het eerste jaar, naast de algemene vakken als Nederlands en wiskunde, ook kennis met de vier talentlijnen Technology, Art & Design, Sport & Lifestyle en Business. In het tweede jaar kiezen ze twee van deze vier talentlijnen om mee door te gaan. Wie bijvoorbeeld Art & Design kiest, volgt onder andere speciale modules van mbo-school SintLucas. Leerlingen die Art & Design succesvol afsluiten, kunnen gegarandeerd doorstromen naar de creatieve opleidingen van SintLucas in Boxtel of Eindhoven.

Daarnaast biedt het BHC voor brugklassers een zogenaamde havo-kansklas voor sterke mavo-leerlingen die willen doorstromen naar het Jacob-Roelandslyceum (JRL). In plaats van de talentlijnen volgen deze leerlingen één middag per week extra modules op het JRL om te onderzoeken of ze dat niveau aankunnen. Het percentage brugklassers dat hierin slaagt, varieert van jaar tot jaar maar ligt gemiddeld rond 50 procent.

MOGELIJKHEDEN

,,In het verleden kozen de leerlingen veel later een vervolgopleiding, nu besteden we al vanaf dag één in de brugklas aandacht aan de vele mogelijkheden en het maken van de juiste keuze daaruit", vertelt docent Rob Kouwenberg. ,,Het merendeel gaat naar het mbo. Het aanbod mbo-opleidingen is zo enorm groot, dat veel leerlingen het lastig vinden de juiste keuze te maken. Die keuze wordt minder lastig als wij ze met meer vakken en richtingen laten kennismaken. Dan ontdekken ze beter waar hun talenten en interesses liggen en maken ze een bewustere keuze voor een vervolgopleiding."

PRAATJE

Tijdens de open dag op zaterdag 13 januari laten de leerlingen hun werkstukken zien en zijn ze ook aan het werk. Er zijn miniworkshops en informatierondes en natuurlijk kan iedereen van alles vragen en uitproberen. ,,Vaak komen er ook oud-leerlingen naar de open dag, gewoon om even een praatje te maken. Dat vinden we altijd een mooi compliment", vindt Janneke Kuipers.

FOTO LINKS: Tijdens de open dag van het Baanderherencollege tonen de leerlingen hun werk, vertellen docenten over hun vakken en methodes en mogen de bezoekers van alles uitproberen, zoals hier op het Natuurplein. Deze archieffoto is van de open dag van twee jaar geleden. (Foto's: Peter de Koning).