Afbeelding
Foto:

JACOB-ROELANDSLYCEUM BEREIDT JONGEREN VOOR OP DE MAATSCHAPPIJ

'Leerlingen maken hier hun eigen keuzes'

PETER DE KONING

De motivatie van scholieren verder verhogen door ze eigenaarschap te geven en hun eigen keuzes te laten maken. Dat zorgt uiteindelijk voor meer zelfstandige leerlingen die zichzelf beter kennen en daardoor beter zijn voorbereid op de maatschappij. Dit centrale uitgangspunt loopt als een rode draad door het hele Jacob-Roelandslyceum (JRL).

Een schooljaar op het JRL bestaat uit vier lesblokken. In zo'n lesblok werken de leerlingen zes of zeven weken aan hun leerdoelen. Aansluitend volgt een 'topweek' waarin extra aandacht besteed wordt aan de onderdelen die ze nog niet helemaal beheersen. ,,In die week kiezen ze hun eigen lessen en rooster met zelfstudie en colleges. Zo zetten ze zelfstandig de puntjes op de i en gaan ze beter voorbereid de toetsweek in", vertelt Esther Loupias, afdelingsleider brugklas.

Het lesblok-systeem is inmiddels schoolbreed ingevoerd. In de bovenbouw loopt het al een aantal jaren, in de onderbouw nu voor het tweede schooljaar. ,,We blijven finetunen en verbeteren. Het is geen plug-and-playprogramma dat je even op je pc installeert. Ondertussen pikken de leerlingen het heel goed op. Met begeleiding van de mentoren, die ook terugkoppelen naar de ouders, kunnen ze prima hun eigen keuzes maken."

IDENTITEITSVORMING

Het nieuw vak Arts combineert de oude vakken tekenen, handvaardigheid, dans, drama en muziek. Het idee erachter is meer samenhang creëren tussen de kunstvakken, waardoor de leerlingen beter de verbanden zien en ook beter kunnen werken aan hun eigen expressie, ontwikkeling en identiteitsvorming. Dat gebeurt aan de hand van thema's, zoals 'Oh my God' over de middeleeuwse kerkcultuur en 'Golddigger' over de gouden eeuw en de renaissance.

De leerlingen vervullen afwisselend verschillende rollen, zoals onderzoeker, vakman, kunstenaar en samenspeler. Ook dat stimuleert de identiteitsvorming. Deze nieuwe opzet is dit schooljaar gestart in het eerste leerjaar en is daarom nog volop in ontwikkeling. De leerlingen en de docenten zijn in elk geval heel enthousiast.

,,De leerlingen werken samen aan portfolio's waarin de verschillende aspecten samenkomen. Ze presenteren zich ook in blogs en tonen daarin trots hun werk en ervaringen", vertelt docent Kyra Melskens. Tijdens de open dag op zaterdag 13 januari presenteren de leerlingen zichzelf en is in verschillende lokalen hun werk te zien. Belangstellenden kunnen dan ook meedoen aan proeflessen dans en drama.

PERSOONLIJKE GROEI

Maatschappijleer, levensbeschouwing en burgerschap zijn de drie pijlers onder het vak Global Learning dat nu voor het derde jaar op het JRL wordt gegeven. De samenwerking met Arts ontwikkelt zich snel, de raakvlakken zijn duidelijk: veel aandacht voor bewustwording en persoonlijke groei, leerlingen voorbereiden op de echte samenleving, veel aandacht voor sociale opbrengsten en de verhouding tussen individu en maatschappij.

Ook Global Learning werkt thematisch en behandelt onderwerpen als armoede en rijkdom, vluchtelingen, alcohol en drugs. Al het lesmateriaal is digitaal en veel ervan ontwikkelen de docenten zelf. Docent Simon van Kordelaar legt uit: ,,Soms moeten leerlingen wennen aan het minder strakke kader waarin ze werken. Global Learning kent ook geen reguliere toetsen, wel beoordelingsopdrachten waarbij vooral de inhoud belangrijk is. In de vorm die ze daarvoor kiezen, zijn de leerlingen vrij, bijvoorbeeld een vlog of interview." Global Learning laat tijdens de open dag veel werk van leerlingen zien. Die zijn ook zelf aanwezig om erover te vertellen.

FOTO BOVEN: De Theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum, die al enige jaren bestaat, is onderdeel van het nieuwe vak Arts, waarin de kunstvakken worden gecombineerd. Met als doel meer samenhang creëren, waardoor leerlingen de onderlinge verbanden ontdekken. (Archieffoto: Peter de Koning).