Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma (v.l.n.r.) vormen het bestuur van de nieuwe stichting Tunnel Vision Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma (v.l.n.r.) vormen het bestuur van de nieuwe stichting Tunnel Vision Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INITIATIEFNEMERS STREETARTFESTIVAL TUNNEL VISION VORMEN STICHTING

'Met graffiti het straatbeeld in Boxtel verfraaien'

Ze organiseerden twee succesvolle edities van de graffiti-jam Tunnel Vision in de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2 in Boxtel. En nu hebben Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma een eigen stichting opgericht die zich in gaat zetten voor de kunstvorm graffiti. Vorige week werd bij notariskantoor Van 't Hooft & Van Rosmalen de stichtingsakte ondertekend.

HENK VAN WEERT

De eerste twee edities van Tunnel Vision werden gehouden onder auspiciƫn van en met behulp van de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB). Tientallen graffiti-kunstenaars maakten afbeeldingen op de metershoge betonnen tunnelwanden bij de Laarakkerweg. Werden Koningstein en Jongsma in oktober 2016 in de voorbereiding en uitvoering nog geholpen door enkele leden van VDDDB; afgelopen zomer nam het tweetal veel meer zelf de leiding. Ook werd toen Jan Pennings aan het organisatieteam toegevoegd. Het drietal vormt nu ook het bestuur van de nieuwe stichting Tunnel Vision Boxtel.

TOEGANKELIJK MAKEN

Als belangrijkste doelstelling heeft de stichting om graffiti toegankelijk te maken voor iedereen. ,,Deze kunstvorm is ontstaan in de openbare ruimte. Betonnen muren, bakstenen gevels, houten platen et cetera vormen als het ware lege canvasdoeken voor spuitbuskunstenaars. De plekken zijn zichtbaar voor iedereen en daardoor is graffiti een ideale kunstvorm voor 'het volk'", stelt Jongsma.

Naast het toegankelijk maken van graffiti voor iedereen wil de Boxtelse stichting deze kunstvorm ook in een positief daglicht zetten. ,,Het negatieve imago dat graffiti vaak heeft, willen we doorbreken. Hiermee zijn we begonnen door het organiseren van de jaarlijkse graffiti-jam Tunnel Vision in de spoortunnel van het Duits Lijntje", aldus Koningstein.

KLEUREXPLOSIES

De graffiti-jams zijn voor stichting Tunnel Vision Boxtel eigenlijk nog maar het begin, stelt Pennings. ,,Wij vinden dat er meer graffiti moet komen in onze gemeente. Deze creatieve kunstvorm kan voor kleurexplosies gaan zorgen op gevels, in steegjes, op wanden en in tunnels. Met graffiti willen we het Boxtelse straatbeeld verfraaien."

MOTIE D66

Alom werd lovend gereageerd op de twee eerste afleveringen van het streetartfestival Tunnel Vision. Ook de Boxtelse gemeenteraad is enthousiast. Vorige week schaarden de fracties zich unaniem achter een motie van D66 om onderzoek te doen naar locaties waar deze kunstvorm toegepast kan worden. Zo ontstaat een route door Boxtel waarbij toeristen zich kunnen vergapen aan allerlei vormen van gevelkunst. Cultuurwethouder Marusjka Lestrade was blij met het initiatief van haar partij en noemt gevelkunst 'buitengewoon inspirerend'. Op haar Facebookpagina plaatste Lestrade de voorbije weken tal van foto's van muurschilderingen die zij her en der tegenkwam.

VERBORGEN SCHATTEN

Eind juni vormde Tunnel Vision 2.0 een van de programmaonderdelen van Boxtel En Route. De jaarlijkse ontmoetingsdag voor en door Boxtelaren stond in het teken van 'verborgen schatten': 39 plekken in de gemeente waar bijzondere en onverwachte dingen waren te beleven.

Meer informatie over graffiti, muurschilderingen en workshops is te vinden op de website www.tunnelvisionboxtel.nl.