DEEL WERKGROEP IS VERRAST OVER BESLUIT

Meer duidelijkheid over spoorwegovergang Esch

CARRY DIRKX

Met het oog op de toekomstige toename van het terreinverkeer is het nodig de spoorwegovergang aan de Runsdijk en de onoverzichtelijke verkeerssituatie op die plek aan te pakken. Daarvoor werden drie varianten bedacht: A, B en C. De gemeente Haaren liet vorige week weten dat variant B verder wordt uitgewerkt. Frits Jacobs van de bewonersgroep BOOS is blij, maar noemt de uitkomst 'verrassend'.

De gemeenteraadsleden en omwonenden van de spoorwegovergang zijn inmiddels geïnformeerd over de keuze voor variant B. De aanpak van de spoorwegovergang is een gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat in de toekomst zorgt voor een toename van treinen op het traject Amsterdam-Eindhoven. De overgang in Esch, gecombineerd met een driesprong van de wegen Runsdijk, Gestelseweg en Heikant, wordt gezien als een onveilig verkeerspunt. Een werkgroep, bestaande uit de gemeente en omwonenden, trokken samen op om een oplossing voor dit knooppunt te bedenken. Er werden verschillende varianten op papier gezet.

Variant A bestaat uit het aanbrengen van een vrijliggend fietspad en het verleggen van de Heikant richting het dorp en gebruik van de huidige spoorwegovergang. Bij variant B komt het eerste punt overeen, maar worden de Heikant én Runsdijk verlegd en wordt een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang gerealiseerd. Variant C werd later aangedragen door de gemeente en komt overeen met A, maar betekent ook de sloop van twee woningen aan de Heikant 2 en Runsdijk 18. De gemeenteraad van Haaren sprak zich in juni uit voor variant C, mits er sprake zou zijn van minnelijke aankoop van de beide woningen, maar de gemeente en de eigenaren van de huizen kwamen er niet uit.

HOGE HOED

De werkgroep kwam zelf tot B als voorkeursvariant. ,,Dat destijds toch voor variant C werd gekozen, vonden wij wel een beetje vreemd", zegt Jacobs. ,,De werkgroep had al vier of vijf keer bij elkaar gezeten en kwam uit op B, toen de extra variant C uit de hoge hoed van de gemeente kwam." Tijdens een gemeenteraadsvergadering voor de zomer werd toch besloten variant B als eerste te onderzoeken. ,,Ik dacht toen: 'Ze gaan er wel uitkomen met de bewoners van de twee huizen'", zegt Jacobs. ,,Verrassend dat dat niet gelukt is. Maar variant B heeft altijd onze voorkeur gehad. Op alle punten, zoals veiligheid, milieu, leefbaarheid, doorstroming van het verkeer kwam die variant er als beste uit."

Op pagina 15: 'Het komt nu aan op invulling details bij PHS-variant'.