Afbeelding
Foto: Bart van Hattem

Nieuwe cliëntondersteuners ontlasten zorgpersoneel

Elde investeert in personeel en welzijn

Zorggroep Elde (ZGE) investeert flink in extra personeel. Begin 2018 verwelkomt het zorgbedrijf zestig nieuwe medewerkers die zich volledig gaan inzetten voor het welzijn van de cliënten en bewoners. Deze maatregel vloeit rechtstreeks voort uit het extra geld dat het kabinet uittrekt voor verbetering van de zorg.

Landelijk komt er 2,1 miljard euro extra beschikbaar voor de zorg. Voor ZGE betekent dit drie jaar achter elkaar (2018-2020) telkens één miljoen extra. Op een jaarbudget van 55 miljoen lijkt dat niet zoveel voor ZGE. Maar bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe is er dolblij mee: ,,Voor 2018 hebben we het bedrag al uitgegeven. Ik ben nog nooit zo blij geweest met geld dat we al kwijt zijn", lacht de bestuursvoorzitter. Ze legt uit: ,,Van het ministerie moeten we dit geld aantoonbaar inzetten voor het welzijn van onze bewoners en cliënten. Investeren in liefdevolle zorg, zoals dat zo mooi heet. Daarom investeren we het geld in dertig extra banen voor zestig parttimers."

Joppe vervolgt: ,,Nog niet zo lang geleden woonden onze cliënten jaren bij ons in huis. Sinds 2014 is de gemiddelde verblijfsduur elf maanden, omdat mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Meer dan ooit moeten we beseffen dat onze bewoners in hun laatste levensfase zitten, met alle ongemakken die erbij komen kijken. Van die laatste fase willen we het best mogelijke maken, met echte aandacht voor het individu en in goede samenwerking met familie en vrijwilligers. Daar gaan we onze nieuwe medewerkers voor inzetten."

In de laatste maanden van 2017 is ZGE gaan werven. In januari start de eerste groep van dertig parttimers en in de loop van het eerste kwartaal volgt in fasen de rest van de zestig nieuwe medewerkers. Het zijn jongelui die recht van hun opleiding komen, maar ook herintreders en interne sollicitanten. ,,Ze krijgen allemaal een opleiding tot cliëntondersteuner, zeg maar een soort gastvrouw-plus", legt Joppe uit. ,,Hun vaardigheden richten zich helemaal op het welbevinden en het leefplezier van onze bewoners met veel nadruk op individuele aandacht. Dat zal ook ons zorgpersoneel ontlasten." (Foto: Bart van Hattem).

Op pagina 10: 'Investering in personeel is éxtra fijn'.