Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING NABIJ HELPT MENSEN IN HUN LAATSTE LEVENSFASE

Onzichtbaar aanwezig zijn in hospice Acacia

Het hospice, gelegen naast Zorgexpertisehuis Liduina, biedt ruimte aan drie gasten gedurende een periode van ongeveer drie maanden. Coördinator Mieke Moonemans is vanaf het eerste uur nauw betrokken bij de oprichting van Acacia en was de afgelopen vijf jaar verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding over de vrijwilligers van stichting Nabij. Zij bieden onder meer een woord van troost en hoop, een neutraal luisterend oor, praktische informatie of een uitgestoken hand: voor zowel de mens in zijn laatste levensfase als voor familie en direct betrokkenen. Medewerkers van Nabij bezoeken mensen aan huis, in het verpleeghuis of in woonzorgcentra en zijn aanwezig in hospice Acacia.

ZELFSTUREND

Stichting Nabij telt zo'n tachtig zorgvuldig geselecteerde en opgeleide vrijwilligers, waarvan 27 personen zijn aangesteld als gastvrouw/-heer in het hospice aan de Liduinahof. Het multidisciplinair zorgteam bestaat onder meer uit verpleegkundigen, een verzorgende Interne Geneeskunde, een specialist ouderengeneeskunde en het team vrijwilligers van Nabij. Moonemans (70) legt vanaf januari haar functie als coördinator neer. ,,Landelijk gaat de zorgsector werken met 'zelfsturende teams', dit betekent dat ook bij ons de teamleiders verdwijnen. Het afgelopen jaar vonden hierdoor al de nodige veranderingen plaats", legt Moonemans uit.

VERRIJKING

Haar werk als vrijwilliger gaat wat Moonemans betreft echter onverminderd voort. ,,Dit werk levert me zulke mooie ontmoetingen met mensen op. De gesprekken met onze gasten in het laatste stukje van hun leven verrijken me", aldus Molemans. Charlotte de Windt-de Reeper (vicevoorzitter van stichting Nabij) vult aan: ,,Onze vrijwilligers zijn allemaal prachtige mensen. Zij dragen hun werk uit 'als een warme deken die over de mensen gelegd wordt'. Werken bij Nabij is 'zitten op je handen en er zijn in de puurste zin'. In beginsel hebben vrijwilligers de neiging om in een 'actiestand' te schieten. Dit werk vraagt meestal om onzichtbare aanwezigheid: daar waar de situatie erom vraagt worden we zichtbaar en stappen we even in het licht."

MENS ALS GEHEEL

Marja Konijn (verpleegkundige en verzorgende in dienst van Zorggroep Elde): ,,Het bijzondere van het hospice is, dat hier naar de mens als geheel gekeken wordt: dus niet alleen op medisch vlak maar ook op spiritueel gebied. We proberen onbevooroordeeld, ongeacht geloof, verleden of afkomst de best passende zorg en persoonlijke aandacht te geven aan onze gasten." Vanuit deze gedachte en met respect voor het feit dat ieder mens uniek is en zijn/haar eigen wensen en voorkeuren heeft, stellen de vrijwilligers alles in het werk om hun gasten tot het allerlaatste moment liefdevol te begeleiden.

Stichting Nabij heeft behoefte aan extra vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.stichtingnabij.org en www.hospiceboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Begin 2013 werd bij zorgexpertisehuis Liduina het Boxtelse hospice Acacia geopend. De nieuwe aanbouw biedt plaats aan drie mensen in hun laatste levensfase. Vrijwilligers van stichting Nabij zijn daarbij onmisbaar, aldus verpleegkundige Marja Konijn, vicevoorzitter Charlotte de Windt en vrijwilligerscoördinator Mieke Moonemans (van links naar rechts). (Foto: Peter de Koning).


Start kaartverkoop van Waggelrevue

Stichting Openbaar Carnaval (SOC) organiseert vrijdag 26 en zaterdag 27 januari de jaarlijkse Waggelrevue in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat. Kaarten kosten 11 euro en zijn te bestellen via www.waggelrevue.nl.

Tijdens de zittingsavond treden vooral lokale artiesten op: een buut door Ad Hoevenaars en komisch sketches en voordrachten door onder meer De Vijf Zaligheden, de Shop Indjes, Toon van Krieken, De Agterblijvers en Fons van Asten. Tonprater Jasper van Gerwen, bekend van het Keiebijters Kletstoernooi, vormt het klapstuk. Voor de muzikale omlijsting zorgt The Ducktownband, de presentatie is in handen van Ton van Alebeek.

Extra lezing over Frans Heerschop in museum MuBo

Vanwege oudejaarsdag is museum MuBo zondag 31 december gesloten. Daags ervoor, zaterdag 30 december zijn de collecties voor het laatst dit jaar te bezoeken: van 13.00 tot 17.00 uur.

Momenteel is in MuBo een overzichtstentoonstelling te zien met onder meer pentekeningen van Frans Heerschop (1940-2011). Tijdens de tentoonstelling kan de jeugd muziek maken met instrumenten van het Wayang Golèk-theater en zijn er 3D-collages van Heerschops werk te bezichtigen.

Zondag 14 januari vindt een lezing over de creatieve Boxtelaar plaats, die al is uitverkocht. Daarom wordt een extra voordracht gehouden op zondag 4 februari, aanvang 11.15 uur. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. De entreeprijs voor de lezing bedraagt vijf euro.