Infiltratieveldje Heesterbos klaar voor gebruik

De werkzaamheden voor het infiltratieveldje aan het Heesterbos zijn afgerond. In totaal kunnen vijf woningen om het veldje daardoor vanaf nu hun hemelwaterafvoer afkoppelen. Bovendien kan het regenwater dat op verhard oppervlak valt, afgevoerd worden naar het stukje grond. Hierdoor wordt de riolering ontlast.

Naast de afvoeren lopen ook de verharde oppervlakten rondom het veldje en de kolkleidingen naar het infiltratiegebiedje toe. ,,Normaal gesproken lopen de kolken naar de zuivering toe, nu gaan die naar dat terrein", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Hevige, kortstondige regenval komt de laatste jaren steeds meer voor. Voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) van de waterschappen is het daardoor lastig om in een korte tijd de hoeveelheid water te verwerken. Regenwater is echter behoorlijk zuiver en er wordt op zoveel mogelijk plekken getracht om dit direct in de grond te laten stromen. Hierdoor wordt het rioolwaterstelsel ontlast en krijgen de RWZI's niet teveel water binnen om te verwerken.

NAAR HET RIOOL

Ook in Liempde wordt hier aandacht aan besteed. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) zet zich samen met gemeente Boxtel en waterschap De Dommel in om de regenwaterafvoeren van huizen af te koppelen. In de jaren zestig werd er in Liempde een riolering aangelegd waar alle kolken van de wegen en rioolafvoeren van de huizen op zijn aangesloten. Sindsdien zijn ook veel meer straten en tuinen verhard waardoor het water allemaal naar het riool werd geleid.

WATERCOALITIE

Watercoalitie Liempde startte in september 2016 al met een project om de regenpijpen van huizen af te koppelen en het water in de grond te laten infiltreren. Buurtbewoners kunnen vrijwillig hun hemelwaterafvoer van de riolering laten ontsluiten, van wie vijf huishoudens dus aan het Heesterbos.

Er lopen ook proeven met betrekking tot het ontkoppelen van hemelwaterafvoer aan en rond de Oude Dijk, Kerkstraat en de Dorpstraat in Liempde. Inmiddels zijn de resultaten hiervan binnen. Die worden momenteel geƫvalueerd en binnenkort besluit de gemeente hoe zij hiermee verder wil gaan.

Liempde

Oliebollen Looeind

Buurtvereniging Looeind houdt zondag 31 december haar jaarlijkse oliebollenverkoop. De verkoop is tussen 10.00 uur en 15.00 uur bij bakkerij Van Eijndhoven bij de ingang aan de Parkstraat. De prijs bedraagt 60 eurocent per oliebol, een zak met elf stuks kost 6 euro. Neem voor meer informatie contact op met de buurtvereniging via e-mailadres info@looeind.nl of eddy.de.maeyer@looeind.nl.