FIETS OP ÉÉN VOLGENS ONDERZOEK MOVE '31

'Mening ambtenaar en college telt zwaarder'

PÅL JANSEN

Het eerste van diverse onderzoeken naar het toekomstige verkeersbeleid Move '31 is afgerond. Volgens de resultaten is het thema 'fiets' het belangrijkst. Oppositiepartij Balans reageerde verbolgen over deze uitkomst: de fractieleden maken uit de gepubliceerde resultaten op dat juist de auto op de eerste plaats moet komen te staan. ,,De mening van het college en de ambtenaren lijkt veel zwaarder te wegen in de berekening dan vele meningen van buiten het gemeentehuis", laat de politieke partij in een schrijven aan het college weten.

Aan vier verschillende groepen is advies gevraagd voor dit onderzoek. Eén groep bestond uit acht raadsleden, een andere uit tien ambtenaren, een derde uit tien leden van een opgetuigde klankbordgroep en de laatste groep bestaat uit mensen die een internetpeiling hebben ingevuld. Alle deelnemers moesten kiezen welk vervoersmiddel het belangrijkste uitgangspunt van het verkeersbeleid is.

De ambtenaren vinden de fiets het belangrijks, de andere drie groepen de auto. Desalniettemin lijkt de fiets leidend te worden bij de verdere uitwerking van Move '31. ,,We zijn daarvan geschrokken. Uit de stukken blijkt dat de betrokken personen van 'buiten het gemeentehuis' voor de auto op de eerste plaats kiezen. Echter, 'van binnen het gemeentehuis' is er een voorkeur voor de fiets", schrijft Balans aan het college van B. en W. ,,Door een voor ons moeilijk te volgen berekening is de conclusie dat de fiets op één staat."

Die uitkomst voerde de gemeente als volgt uit. Elk vervoersmiddel kon op de eerste tot en met de vijfde plek werden gezet. Het vaakst stond de auto op de eerste plek bij de raadsleden, leden van de klankbordgroep en bij de mensen die de internetpeiling uitvoerden, bij de ambtenaren stond de fiets op één. Maar de auto stond bij alle groepen ook regelmatig op de derde, vierde en vijfde plek, terwijl de fiets vaak op plek twee stond, met name bij de internetpeiling. Waardoor uiteindelijk gemiddeld de fiets belangrijker werd gevonden dan de auto.

Balans vraagt aan het college waarom de mening 'binnen het gemeentehuis' zwaarder telt dan die van de andere groepen. Bovendien wilde de partij ook weten hoe de uitkomsten rijmen met het serieus nemen van de burger en of het college niet vreest dat steeds meer leden van klankbordgroepen er de brui aan gaan geven omdat ze zich niet gehoord voelen.

REPRESENTATIVITEIT

Volgens Balans bestaat 75 procent van het onderzoek uit de meningen van de burger die via een internetpeiling heeft aangegeven welk beleidsthema zij het belangrijkst vindt (de auto op de eerste plek, de fiets op de tweede). Hoewel de lokale partij stelt de burger wel serieus te willen nemen hierin, is het überhaupt de vraag of de peiling 'de burger' vertegenwoordigt.

Hoogleraar Jelke Bethlehem aan de Universiteit Leiden ontwikkelde met het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Nederlandstalig Platform voor Survey-Onderzoek en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten een checklist voor de representativiteit van steekproeven (zie ook de website www.peilingpraktijken.nl). Zo is een van de punten hoe deelnemers worden uitgeloot. De gemeente hield een online peiling waaraan iedereen kon deelnemen waardoor de onderzoekers geen representatieve selectie maakten van de inwoners van Boxtel. Daarnaast is het bij de gemeente bijvoorbeeld niet bekend hoe oud de deelnemers zijn, wat hun leefsituatie is enzovoort. Dit om de 'drempel om deel te nemen zo laag mogelijk te houden', vertelt een woordvoerder desgevraagd. Bij de gemeente is ook niet bekend óf de deelnemers überhaupt allemaal uit Boxtel komen. ,,Wij denken dat op de peiling geen mensen buiten Boxtel reageren", aldus de woordvoerder.