Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

ZEVENTIG MENSEN GENIETEN IN DE ROTS

Genoeg te zien, te horen en te kletsen bij kerst-in

LINDA VAN DE WIEL

,,Ik kom hier inmiddels zo'n tien jaar. Het is hier altijd gezellig. Ik ga zo een potje kaarten en straks eet ik nog mee." Pieta van den Boer (86) komt graag naar de kerst-in die elk jaar op Tweede Kerstdag plaatsvindt. Samen met zo'n zeventig andere bezoekers was ze te gast in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat ,,Ik ben al twintig jaar weduwe en ga overal heen als ik de kans krijg, meestal met de taxi. En er is hier genoeg te zien, te horen en te kletsen", vertelt Pieta lachend.

,,27 jaar geleden zijn we begonnen met een klein clubje bezoekers, hier in De Rots. Inmiddels zijn alle tafels bezet tijdens de voor iedereen toegankelijke middag", aldus Rien Steenbakkers. Samen met een handvol vrijwilligers is hij al vanaf het eerste jaar actief tijdens de voorbereiding van de kerst-in en op de dag zelf. ,,De kinderen weten het ook: op Tweede Kerstdag zijn wij niet thuis. Waarom ik dit al zo lang doe? Ik vind de sfeer heel gemoedelijk en ik merk dat de bezoekers ook genieten. Sommigen komen hier al jaren. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze op Tweede Kerstdag voor zichzelf zorgen. En dan bedoelen ze dat ze hier komen", zegt een trotse Rien.

Naast het leggen van een kaartje en het maken van een praatje, wordt er elk jaar voor vermaak gezorgd. Zo zorgt organist Wil van den Broek al jaren voor de muzikale omlijsting. Hij doet dit deze middag afwisselend met accordeonist Albert van Roosmalen.

Een dansoptreden wordt verzorgd door The Black Longhorn Country Dancers. En voor de mensen – ongeveer vijftig - die zich vooraf hebben aangemeld, is er een geheel verzorgde Brabantse koffietafel als afsluiting.

VERWEND

Ria Verhoeven (70) is voor de tweede keer op de knusse middag. ,,Op Eerste Kerstdag was ik bij de kinderen en vandaag zit ik met plezier hier. Ik vind dat de vrijwilligers het heel goed geregeld hebben en we worden goed verzorgd. Het is heerlijk om zo verwend te worden", lacht ze. En dat vindt ook Pieta: ,,Ik vind het eerlijk gezegd altijd jammer als het afgelopen is. Thuis zit ik ook maar alleen."

FOTO BOVEN: Tweede Kerstdag staat in gemeenschapshuis De Rots traditioneel in het teken van de kerst-in: een evenement waar mensen welkom zijn voor een praatje, het leggen van een kaartje en Brabantse koffietafel. Daarnaast voor jaarlijks gezorgd voor muzikaal vermaak. (Foto: Linda van de Wiel).