REACTIE BUURGEMEENTEN VOOR MAART

Raad Haaren is unaniem voor opsplitsing dorpen

De raadsfracties vam Haaren hebben vorige week unaniem besloten om de gemeente per 1 januari 2021 op te splitsen. De vier kerkdorpen, Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel, worden verdeeld over respectievelijk de buurgemeenten Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg. Die moeten uiterlijk 1 maart 2018 daarmee instemmen.

De vijf raadsfracties in Haaren stemden vorige week unaniem in met opsplitsing op 1 januari 2021, met als uiterste datum 1 januari 2022. Een meerderheid van de inwoners van de dorpen koos tijdens een burgerpeiling in oktober voor opsplitsing van de gemeente. De gemeenteraad schaart zich achter de uitslag.

PROCESREGISSEUR

Er wordt een procesregisseur aangesteld die de leiding krijgt over de opsplitsing. Die persoon heeft geen inhoudelijke rol, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Haaren. ,,Hij begeleidt de gemeente en zorgt voor een transparant en zorgvuldig proces. Het betrekken van de inwoners en de kracht van de dorpen worden belangrijke aspecten." Burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel liet eerder in deze krant weten dat hij het liefst wil dat Esch per 1 januari 2022 bij Boxtel wordt gevoegd. Dan zijn er namelijk geen tussentijdse gemeenteraads-


Verkoop oliebollen Esch

Blaaskapel De Knoestjes verkoopt zaterdag 30 december oliebollen en worstenbrood in Esch. Tussen 11.00 en 15.00 uur trekt het orkest met muziek door het dorp. Oliebollen worden warm afgeleverd, het worstenbrood is vers gemaakt door de keurslager. Bestellingen worden rondgebracht, maar ook tijdens de rondgang zijn nog producten te koop. Ook búiten Esch worden bestellingen afgeleverd. Bestellen kan via www.knoestjes.nl.


Muziekavond Gemonde

Onder de bezielende leiding van Jac de Punder treedt de Gimmese Kapel zaterdag 30 december vanaf 20.15 uur op in zaal De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde. Gastoptredens worden verzorgd door 't Brukels Muziekske en de Red River Band. Beide uit Boxtel worden gedirigeerd door Johan van de Loo. In de pauze van de tot Oudejaars Muziekskes Fistavond gedoopte concert komt een tonprater aan het woord. De avond is gratis toegankelijk.

verkiezingen nodig. Bovendien kan er de komende vier jaar - na de verkiezingen in maart 2018 - een normale bestuursperiode afgerond worden.


'Het komt nu aan
op invulling details
bij PHS-variant'

Aanbrengen van een vrijliggend fietspad, verleggen van de Heikant en Runsdijk en de aanleg van een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang: de gemeente Haaren kiest voor de uitwerking van deze optie bij de overweg over de Runsdijk in Esch. De raad is geïnformeerd over het besluit om voor deze variant B te kiezen. Binnenkort wordt in samenspraak met belanghebbenden een ontwerptraject gestart voor de uitwerking van deze variant, zo laat de gemeente Haaren weten.

De gemeenteraad sprak zich eerder uit voor een andere variant, waartoe onder meer de sloop van de woningen aan de Heikant 2 en Runsdijk 18 behoorden. Haaren kwam er echter niet uit met de eigenaren van de huizen, waardoor ze nu kies voor de uitwerking van variant B.

Frits Jacobs uit Esch maakt deel uit de werkgroep die in het proces betrokken wordt. In januari komt de werkgroep opnieuw bij elkaar. ,,Dan gaan we de consequenties bekijken en bespreken hoe deze variant verder uit te werken." Achteraf, vindt Jacobs, is het wel vreemd dat de bewoners van de twee huizen niet in de werkgroep zaten. ,,Voor hen is de impact op de leefbaarheid het grootst. En ook nu variant B gekozen is, zal de gemeente met hen om tafel moeten, want om de weg aan te kunnen leggen, moet hun grond aangekocht worden."

PUNTJES OP DE I

Ook met andere bewoners, waaronder hijzelf, zullen veel 'puntjes op de i' gezet moeten worden. ,,Het komt nu aan op de invulling van de details. Waar komt die weg precies? Waar komt het fietspad? En hoe ziet de aansluiting met de Heikant er straks uit? Een rotonde, of een T-splitsing? Daar moet je goed over nadenken, want je wilt ook niet dat het verkeer straks stilstaat op de spoorwegovergang." Grootste zorg bij de bewoners zijn echter de goederentreinen. ,,Die veroorzaken veel lawaai en trillingen en straks gaan ze ook midden in de nacht rijden. Dat zorgt voor veel overlast."