Af en toe afstappen van de fiets: typerend voor het veldrijden. Jong en oud kwam zaterdag en zondag in actie tijdens de veldrit rondom De Langspier. (Foto: Gerard Schalkx).
Af en toe afstappen van de fiets: typerend voor het veldrijden. Jong en oud kwam zaterdag en zondag in actie tijdens de veldrit rondom De Langspier. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

TOPWEGRENNERS TROEVEN SPECIALISTEN AF IN BOXTEL

Cyclocross kent ijzersterke winnaars

De organisatie van de Boxtels cyclocross rondom De Langspier kreeg op de koningsnummers de gewenste winnaars. Sterke profrenners op de weg bleken sneller dan de pure specialisten in het veld. Bij de vrouwen was olympisch kampioene en winnares van de Giro d'Italia Anna van der Breggen veruit de beste. Bij de eliterenners maakte Maurits Lammertink van team Katusha Alpecin er een onemanshow van.

Het topsportevenement van Boxtel trok afgelopen weekend opnieuw weinig publiek. Er waren meer renners dan toeschouwers bij De Langspier. Het parkeerterrein bood vanaf vrijdag al plaats voor renners die in hun camper bleven overnachten. Bijna vijfhonderd renners uit het gehele land, aangevuld met enkele Belgen en Japanners, kwamen naar Boxtel voor de zware Langspiercross.

Zaterdag werden op een ingekort parcours voor 175 renners de jeugdwedstrijden georganiseerd. Wielervereniging Schijndel en de Stichting Wielerbelangen Boxtel spraken van een zeer geslaagde dag die in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar is. Bij de toeschouwers zaterdag was ook Servais Knaven. De oud-winnaar van Parijs-Roubaix en huidige ploegleider van Chris Froome kwam zijn dochters aanmoedigen die in verschillende categorieën meestreden om de prijzen. Een bezienswaardigheid was de fietscontrole voor alle renners. De versnellingen werden gecontroleerd door de pedaalslag een omwenteling gelijk te laten lopen met een bepaalde afstand in een smalle goot. Die 'ceremonie' trok vooral belangstellenden.

Onverwachte bloemen

Op het zware parcours waren zondag de betere wegrenners de baas. In alle categorieën kwamen de winnaars solo over de streep. Alleen bij de amateurs was een eindsprint nodig tussen Yannick Ruhart en Atse ten Brinke. Ruhart was de rapste en de Belg Kenny Geluykens completeerde het podium. Boxtelaar Klaas Groenen weerde zich dapper in dit geweld en eindigde op een verdienstelijke achttiende plaats.

De masters leverden een prachtige wedstrijd af. Wereldkampioen Erik Dekker vertrok als een speer maar moest, mede door een val in de spekgladde laatste bocht, de Belgische kampioen Arne Daelmans naast zich dulden. Daelmans bleek uiteindelijk de betere crosser en kwam solo aan de meet. Bij de nieuwelingen-meisjes won zoals verwacht favoriet Puck Pieterse. Shirin van Anrooij volgde op gepaste afstand als tweede. Bij de nieuwelingen-jongens was Salvador Aldorado veruit de sterkste. De Rotterdammer boekte in Boxtel zijn twaalfde seizoenszege. Bij de junioren was er een solozege voor Wesley Damiaan.

GEEN MAAT

Er stond geen maat op Anna van der Breggen die achter in het veld moest starten bij de vrouwen. Al na één ronde had zij het gat geslagen en in een superieure stijl vloog het toptalent uit Zwolle over de modderstroken en door het mulle zand van het volleybalstrand. Gedubbelde rensters die op het stuk asfalt in haar wiel probeerden te blijven, bliezen zich compleet op. Karlijn Swinkels uit Lieshout was met een tweede plaats 'the best of the rest'.

Een mooi gebaar was er van de olympisch kampioene voor Henk Keukens. Van der Breggen schonk spontaan de bloemen aan de man die al jaren de was- en kleedgelegenheid voor de renners in zijn eentje beheert en schoonhoudt.

De eliterenners kregen een loodzware omloop voorgeschoteld. Het parcours was overal zeer modderig en al behoorlijk kapot gereden. De laatste bocht voor de finish was spekglad en de afdaling van de houten brug vergde de nodige stuurmanskunsten. In deze categorie toonde Maurits Lammertink zijn klasse.

De renner, die de afgelopen zomer nog de Tour de France reed, bleek ook in het veld zijn mannetje te kunnen staan. De beroepsrenner van Kathusha gaf Roompot-renner Martijn Budding het nakijken. Budding, de voormalige nummer twee van het WK-veldrijden voor junioren achter Mathieu van der Poel, kon het moordend tempo van Lammertink op het asfalt niet volgen. Een verbeten strijd voor de derde podiumplaats werd uiteindelijk gewonnen door Kyle Agterberg voor de sterke Belg Jens Gys. De sympathieke Vlaming die al jaren van de partij is bij de Boxtelse cross behaalde geen podiumplaats. Ook Lammertink heeft iets met Boxtel. In 2014 won hij ook al eens in Boxtel, maar in 2015 liep hij op de Langspier een zware blessure op die hem maanden aan de kant hield. Lammertink kwam terug, zag en overwon!

Voor het eerst vond zaterdag een jeugdwedstrijd plaats op een ingekort parcours rondom De Langspier. (Foto: Gerard Schalkx).