Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FAMILIE SANDERS AL EEN EEUW ÉÉN MET CAFÉ 'T GROENE WOUD

Nostalgische avonden in Kasteren

PÅL JANSEN

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Cees en Janske Sanders het bekende café 't Groene Woud overnamen van Sien Peijnenburg. kortweg Sien Pèijn. Sindsdien is de kroeg in handen van de familie Sanders. Jos Sanders en zijn vrouw Miranda, die sinds twee jaar het café in buurtschap Kasteren runnen, vieren het jubileum nostalgisch.

Het kan ook niet anders dan dat tijdens het eeuwfeest van het café wordt teruggeblikt op het verleden. Al vóór het jaar 1800 kwam 't Groene Woud, dat sinds 1937 op de huidige locatie staat, in de geschiedenisboeken voor. Op 1 januari 2016 nam Jos de kroeg over van moeder Tonny. Jos: ,,We hebben geruild van huis, wij zijn hier komen wonen, ons mam kwam in ons huis te wonen aan de overkant van de straat. Ze is hier nog regelmatig te vinden, we houden elkaar in de gaten", grapt Jos.

Nog steeds ademt de binnenkant van het horecapand aan de Kasterensestraat een rijke historie. ,,We willen die uitstraling van vroeger behouden, dat lekker knusse huiskamergevoel met de houtkachel aan", vertelt Jos.

Dat houdt overigens niet in dat Jos en Miranda in de tijd zijn blijven hangen. Een nieuw overdekt terras, een nieuwe kaart, oplaadpunt voor elektrische fietsen... ,,Ja, we hebben niet stilgezeten", zegt Miranda, die net als Jos parttime als ambtenaar voor MijnGemeenteDichtbij werkt. ,,We zijn bovendien nog aan het kijken naar het opknappen van de natuurspeeltuin. De huidige ligt momenteel aan de overkant van de straat, maar die willen we het liefst aan deze kant hebben zodat kinderen de weg niet hoeven over te steken."

En een goede speeltuin is wel handig voor de groepen die langskomen. ,,De laatste jaren veranderen we steeds meer in een terrascafé", aldus Miranda. ,,Wij liggen hier langs allerlei wandel- en fietsroutes."

VERLEDEN HERLEEFT

Maar meegaan met de tijd betekent niet dat de historie vergeten wordt, weten de uitbaters. Diverse avonden staan gepland om dat verleden weer even te laten herleven. Het feestgedruis begint donderdag 11 januari tussen 17.00 en 22.00 uur. Iedereen is die avond welkom. Ook alle clubs die regelmatig gebruik maken van 'café Sien Pèijn' zijn aangeschreven om herinneringen op te halen. ,,Wij laten ons die dag ook feliciteren", grapt Jos.

Daarnaast worden tussen carnaval en Pasen nog verschillende avonden in het teken van café 't Groene Woud gehouden. Exacte datums en tijden worden op een later moment bekend gemaakt. Wel is duidelijk wat er dan staat te gebeuren. Zo komt er een lezing van heemkundige Jan van de Sande over Kasteren en het Duits Lijntje. Ook Christ Putmans, die eerst het gelijknamige kruidenierszaakje aan de Kapelstraat runde, doet een duit in het zakje, zegt Jos. ,,Hij vertelt een verhaal vanuit het perspectief van de gasten die ons café bezochten." Troubadour Jan van der Heijden zingt een ode zingen over buurtschap Kasteren.

FOTO BOVEN: V.l.n.r. Miranda, Jos en Tonny Sanders bij de grafsteen van Sien Peijn, van wie de familie Sanders het café honderd jaar geleden overnam. Zij neemt nog steeds een belangrijke plek in bij 't Groene Woud. Zij woonde na de overname nog bij de familie in en overleed in 1952. Toen enkele jaren geleden bekend werd dat haar graf en bijbehorende zerk geruimd zouden worden, heeft Jos, die daar als ambtenaar op de afdeling Openbare Werken snel van op de hoogte was, de grafsteen een plek in de achtertuin gegeven. (Foto: Gerard Schalkx).


Meedenkend Liempde

Het Dorpsberaad houdt morgen, vrijdag 29 december vanaf 19.30 uur in multifunctionele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk een thema-avond. Onder de noemer Meedenkend Liempde wordt onder leiding van presentator Geert Hoes vanuit zes invalshoeken de toekomst van het dorp belicht. Vertegenwoordigers van diverse politieke partijen in de gemeenteraad van Boxtel hebben toegezegd aanwezig te zijn.

Lampionoptocht

In Liempde wordt het nieuwe jaar ingeluid met een traditionele activiteit voor de jeugd: lampionoptocht Liemt-Al-Licht. Deelnemers verzamelen zich op zaterdag 6 januari om 17.00 uur rond de dorpspomp aan de Keefheuvel in Liempde. Stichting Algemeen Belang Liempde deelt gratis lampions uit aan de kinderen die in groep 4 van de basisschool zitten én zij die jonger zijn. Deelnemers ontmoeten onderweg diverse sprookjesfiguren.

Op Naor d'Honderd

Het Liempdse dweilorkest Op Naor d'Honderd houdt zaterdag 6 januari haar jaarlijkse openbare repetitie. Ter voorbereiding op het eeuwfeest van het orkest in 2089 laten de muzikanten in café 't Groene Woud laten de muzikanten hun vorderingen horen aan het publiek. Ook wordt stilgestaan bij het 100-jarige jubileum van het horecabedrijf aan de Kasterensestraat. De repetitie begint om 20.00 uur, toegang is gratis.