Afbeelding
Foto:

ONTBIJTEN, QUIZZEN, ESCAPEROOMS EN VRIJMARKT

Kerstacties: leerlingen grijpen kansen

LINDA VAN DE WIEL

Het contrast kon bijna niet groter zijn bij de kerstactiviteiten van het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob Roelandlyceum (JRL). Waar de leerlingen van het BHC donderdag en vrijdag in een intieme sfeer een kerstdiner of -ontbijt nuttigden, overheerste op het JRL de hectiek tijdens een groots opgezette kerstactie die liefst 12.000 euro opleverde. En de overeenkomsten? Een mooie laatste schooldag van 2017 en acties ten behoeve van een goed doel...

Foute kersttruien met lichtjes, stemmig verlichte klaslokalen, televisieschermen met kerstbeelden, een brandend haardvuur en eten, heel veel eten. ,,We zitten samen in de klas aan het ontbijt en iedereen heeft lekkere dingen gemaakt. Ik heb thuis een appelcake gebakken en iedereen vindt hem goed smaken", vertelde Raf Blokland (13), eerstejaars leerling van het vmbo-t. Zijn mede-brugklasser Kayleigh Houtdijk (12) van de afdeling vmbo-b 1 zat te kletsen met haar vriendinnen. Ook in de eigen klas en met een lekker ontbijt. ,,Ik moest boter en een cadeautje van vijf euro meenemen en dat heb ik gedaan. We gaan zo een dobbelspel doen."

De leerlingen van de afdeling vmbo basis en de scholieren van het praktijkonderwijs verzorgden niet alleen een uitgebreid kerstontbijt, maar zamelden ook allerlei flesdoppen in. Dit ten behoeve van de stichting KNGF geleidehonden. Hoeveel geld hiermee is opgehaald, wordt na de kerstvakantie bekend gemaakt.

MUZIEKKEUZE

Zo was het rustig, sfeervol en erg gezellig op het BHC. Met uitzondering van klas vmbo-t 3 waar fanatiek en luidruchtig een kerstquiz gespeeld werd. En bij de leerlingen van vmbo-t waar de scholieren aan de bar zaten en er in plaats van kerstmuziek liedjes als 'Oerend hard' draaiden. Mike de Koning (15) was mede verantwoordelijk voor deze muziekkeuze. ,,De eerste 45 minuten werd er 'verplicht' kerstmuziek gedraaid en daarna mochten we zelf kiezen. Ik was hier vanochtend al om de geluidsinstallatie mee op te bouwen dus ik heb me kunnen bemoeien met de muziekkeuze…"

COCHABAMBA

Muziek was er ook op het JRL. Zo waren er een kerstmarkt, twee escaperooms, een casino en kreeg iedereen de mogelijkheid een selfie te maken met rendier Rudolph. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken om om geld in te zamelen voor projecten voor kansarme jongeren in de Boliviaanse stad Cochabamba. Een groep van twaalf scholieren bezoekt het gebied komend voorjaar om deze kinderen te helpen. Eén van deze leerlingen is Suze Swinkels uit 4-havo. ,,Ik heb getwijfeld of ik mee wilde gaan, maar na alle verhalen besefte ik dat het een heel bijzondere kans is om naar Cochabamba af te reizen om daar te gaan helpen. Ik denk dat het een mooie en unieke ervaring wordt."

Maar voordat de leerlingen op het vliegtuig stappen, wordt op allerlei ludieke en creatieve manieren geld opgehaald. Zo organiseerde de 14-jarige Femke van Asveldt een kerstquiz. ,,Ik heb de vragen zelf bedacht. Sommige zijn gemakkelijk, andere best moeilijk. Elke klas organiseert een activiteit om geld op te halen voor het goede doel", vertelde ze.

Okke Brands en Daan van Gorp, beiden dertien jaar, stonden bij een rad van fortuin. ,,Het begint hier steeds beter te lopen. We hebben dan ook prachtige prijzen zoals ballen, dvd's en een knuffel", vertelde Okke. ,,Nee, er is nog geen hoofdprijs gevallen, dus grijp je kans…"

Kansen werden er tijdens de kerstactie volop gegrepen. Het resulteerde in een totaalbedrag van 12.000 euro. Dit geldbedrag komt in zijn geheel ten goede aan de jongerenprojecten in Cochabamba.

FOTO BOVEN: In en rondom het Jacob-Roelandslyceum werden vrijdag tijdens de kerstactie allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een vrijmarkt. (Foto: Peter de Koning).

Genieten van een kerstontbijt bij kaarslicht op het Baanderherencollege. (Foto: Albert Stolwijk).