Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOUWPROJECT PRINCENLANT 4 KOMT NA JAREN VAN DE GROND

'Gasloos' wonen in de wijk Boxtel-Oost

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In de begroting voor 2018 was al te lezen dat de gemeente Boxtel en Hurks Vastgoedontwikkeling gesprekken voerden over Princenlant 4. De ontwikkeling van dit woningbouwplan in de wijk Oost kwam vrijdag een stap dichterbij. Wethouder Peter van de Wiel en Erik Leijten van Hurks zetten hun handtekeningen onder de overeenkomst voor het nieuwe project waarbij in 2019 circa 34 'gasloze' appartementen moeten verrijzen.

Al in 2003 maakten de gemeente en Hurks Vastgoedontwikkeling plannen om in de wijk Oost woningbouwprojecten Princenlant 1 tot en 5 te realiseren. Dat resulteerde in complexen De Rechter aan de Alidade (2008), De Regent aan de Octogoon (2009) en Het Princenhof (2012) aan Princenlant. Bij de overige twee projecten bleek de economische crisis een sta-in-de-weg. ,,We hebben de afgelopen jaren veel met elkaar aan tafel gezeten", lichtte wethouder Van de Wiel toe. ,,Na de crisis gingen we voortvarend te werk en dat resulteerde in deze overeenkomst."

Glunderend meldde de wethouder toe dat Princenlant 4 een 'woningbouwproject voor de toekomst' is. De appartementen worden namelijk niet aangesloten op het gasnet. ,,Iets waar ik zeer aan hecht omdat we net als ruim dertig andere gemeenten de Green Deal Aardgasvrije Wijken hebben ondertekend. Ik ben blij dat we dit in Boxtel-Oost met Hurks realiseren."

Leijten van projectontwikkelaar Hurks stelt dat zijn werkgever Princenlant altijd als een ambitieus gebiedsontwikkelingsplan heeft gezien. ,,Op stedenbouwkundig en architectonisch niveau, maar óók op het gebied van duurzaamheid. Dat laatste begrip krijgt echter door de jaren heen een nieuwe invulling. Gasloze appartementen horen bij onze ambities. Er zijn in Nederland verschillende voorbeelden van woningen die niet op de gasmeter zijn aangesloten. De komende tijd verdiepen we ons hierin." Daarnaast wordt het complex gebouwd volgens het Hurks-concept Da Vinci. Door samenwerkingen met vaste partners en prefab onderdelen kunnen huizen sneller worden gerealiseerd. ,,Dit concept hebben we tot nu toe toegepast op grondgebonden woningen. In Boxtel gaan we het voor eerst gebruiken voor een appartementencomplex."

Het complex gaat zeven bouwlagen tellen en verrijst op het braakliggende terrein in Boxtel-Oost waar sporthal Den Haagakker in mei 2007 afbrandde, ten noorden van Het Princenhof. De oppervlakte van de woningen varieert van 80 tot 125 vierkante meter en de vraagprijs wordt geschat op minimaal 230.000 euro. ,,Ik verwacht met name onder senioren grote belangstelling vanwege toekomstbestendigheid en ligging", aldus Van de Wiel.

Naar verwachting telt iedere bouwlaag zes appartementen, met uitzondering van de begane grond en de bovenste verdieping, waar twee woningen per laag verrijzen. Hurks schat dat rond de volgende jaarwisseling wordt gestart met de bouw. De verkoop begint komende zomer. Mensen kunnen hun interesse kenbaar maken via www.princenlant.nl.

Princenlant 5, de laatste fase van het project, wordt niet op korte termijn ter uitvoering gebracht. Op de plek waar dit plan moet verrijzen, is nu basisschool De Hobbendonken gevestigd. ,,Zolang die er zit, gaat er weinig gebeuren", aldus Van de Wiel.

FOTO BOVEN: Op dit perceel in Boxtel-Oost verrijst binnen enkele jaren een nieuw appartementencomplex. De vierde fase van Princenlant staat na jaren van stilstand weer op de planning. (Foto: Peter de Koning).

Het voorlopige ontwerp van wooncomplex Princenlant 4. (Afbeelding: Hurks).