Chiara van basisschool De Vorsenpoel kocht tijdens de kerstviering een lichtje en zette die bij de andere kaarsjes. Samen vormden ze een hart voor de Voedselbank. De kerstactie leverde 880,95 op voor de liefdadigheidsinstelling. (Foto: Graziella Saccomani).
Chiara van basisschool De Vorsenpoel kocht tijdens de kerstviering een lichtje en zette die bij de andere kaarsjes. Samen vormden ze een hart voor de Voedselbank. De kerstactie leverde 880,95 op voor de liefdadigheidsinstelling. (Foto: Graziella Saccomani). Foto: Graziella Saccomani

DOOR NIEUWE LANDELIJKE CRITERIA KOMEN MEER MENSEN IN AANMERKING

'Voedselbank wil mensen graag helpen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een kerstactie van basisschool De Vorsenpoel waarmee bijna 900 euro werd ingezameld, een vrijwilligersactie die duizenden voedingsproducten oplevert: de plaatselijke Voedselbank is volop in beeld. Maar niet bij iedereen. Het aantal cliënten zou volgens landelijke cijfers hoger moeten liggen dan nu het geval is. ,,We hoeven niet per se te groeien, maar willen mensen wél graag helpen", aldus voorzitter Arjen Witteven en secretaris Jan Balk van de Voedselbank.

Kenniscentrum Nibud stelt dat zo'n negen procent van de landelijke bevolking moeite heeft om rond te komen. ,,In Boxtel is dat percentage niet veel lager", stelt Balk. ,,Momenteel bereiken we honderd huishoudens in deze gemeente, dat is nog geen één procent van de Boxtelse inwoners. Je zou verwachten dat er meer mensen van de Voedselbank gebruik van onze diensten zouden maken." Het bestuur van de Voedselbank wil graag iets doen aan deze 'stille armoede'. ,,Ons voedselaanbod neemt toe. Dat heeft te maken met acties die we houden, maar ook door convenanten met supermarkten, waardoor zij producten die de houdbaarheidsdatum bijna bereiken aan ons geven", legt Witteveen uit.

SOCIALE CIRCUIT

De bestuursleden stellen dat er zijn allerlei redenen zijn waarom de Voedselbank mensen niet bereikt. ,,Schaamte, een taalbarrière, analfabetisme, maar ook onwetendheid en complexiteit van de regels. Mogelijk is het voor mensen onduidelijk wanneer ze in aanmerking komen voor de Voedselbank. We vragen iedereen contact met ons op te nemen."

Enkele maanden geleden heeft het bestuur van de liefdadigheidsinstelling een leaflet met algemene informatie verspreid in Boxtel, onder meer bij woonstichting Sint-Joseph, welzijnsorganisatie ContourdeTwern en huisartsenpraktijken. ,,Wij denken dat het sociale circuit een belangrijke rol speelt", aldus Balk, doelend op woon-, welzijns- en zorgorganisaties, maar ook op huismeesters in wooncomplexen en leerkrachten. ,,De behoefte aan voedselhulp staat zelden op zichzelf en gaat meestal gepaard met schulden, werkloosheid of huurachterstand." De leaflet heeft nog niet gezorgd voor een sterke aanwas. ,,Toch zijn we er constant mee bezig om mensen bewust te maken dat er een Voedselbank bestaat in deze gemeente", aldus Witteveen.

BEHAPPEN

Om de bekendheid van de Voedselbank te vergroten, wordt ook de samenwerking gezocht met de gemeente Boxtel. In het nieuwe armoedebeleid is deze actie expliciet opgenomen. Witteveen: ,,Na de jaarwisseling komen we weer bij elkaar." Wethouder Eric van den Broek stelt dat de Voedselbank een belangrijke speler is in het armoedeplatform, een netwerk van organisaties dat in 2014 nieuw leven in werd geblazen. ,,Heel wat mensen melden zich bij de Voedselbank voor ondersteuning. Voor ons is het belangrijk samen te werken, omdat we inwoners graag uit armoedesituaties willen krijgen. Signaleren van verborgen armoede en het bereiken van speciale groepen, zoals mensen met een andere culturele achtergrond, senioren en laaggeletterden, vormen de grootste uitdagingen. Voorbeelden van acties voor het komende jaar zijn gesprekken met sleutelfiguren uit bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse gemeenschap en een plan om laaggeletterdheid aan te pakken. De Voedselbank is een belangrijke partner om dit soort plannen verder uit te werken."

Het bestuur van de Voedselbank verwacht dat in 2018 nog meer mensen in aanmerking komen. Dat heeft te maken met nieuwe landelijke criteria. ,,Voorheen konden alleen de allerarmsten gebruik maken van de Voedselbank", legt Balk uit. Eén ouder met één kind mocht maandelijks, na aftrek van vaste lasten, maximaal 280 euro per maand overhouden om in aanmerking te komen voor de Voedselbank. Per 1 januari is dit 300 euro. Bij een gezin dat bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen stijgt dit bedrag van 440 naar 470 euro. ,,Bovendien wordt bij de intakegesprekken rekening gehouden met meer uitgavenposten. Dit heeft als effect dat meer mensen in aanmerking komen voor een pakket", aldus de secretaris. Witteveen en Balk hopen dat inwoners zich melden. ,,We kunnen het behappen."