Museum Vekemans krijgt invalidentoilet

De gemeente Boxtel heeft de subsidieaanvraag voor een invalidentoilet in Museum Vekemans gehonoreerd. Het college van B. & W. draagt 9.100 euro bij aan de voorziening.

Momenteel is er in het zogeheten was- en strijkmuseum aan de Stationsstraat één toilet aanwezig. Met name de behoefte aan een invalidentoilet was groot in het museum. Omdat steeds meer mensen hun weg weten te vinden naar Vekemans, was één wc te weinig.

Omdat het gaat om een historisch pand, de ruimte beperkt is en daardoor de kosten voor een verbouwing te hoog, was er geen mogelijkheid om een extra toilet in het museum te plaatsen. Daarom wordt er een losse unit gerealiseerd achter het gebouw in de tuin. Aan de binnenkant is dit een normale toiletruimte, aan de buitenkant echter 'verdient het ontwerp voor het object geen schoonheidsprijs. De unit wordt echter grotendeels aan het zicht onttrokken. Door beplanting aan weerszijden zal alleen de voorkant zichtbaar zijn', zo valt te lezen in het collegevoorstel.

De totale kosten bedragen echter 17.055 euro voor het plaatsen van het invalidentoilet. Echter, Museum Vekemans vond eerder al andere partijen bereid om ook een steentje bij te dragen. Zo wordt het plaatsen van het toilet gesponsord door vastgoedbedrijf BeVek en de Rabobank. Een transporteur neemt bovendien de kosten voor het vervoeren van de unit voor zijn rekening. De 9.100 euro die de gemeente Boxtel bijdraagt, vullen dus het openstaande bedrag aan.

De gelden worden vrijgemaakt uit het potje Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van Boxtel. Museum Vekemans neemt zelf de kosten van het onderhoud op zich.

Gemonde

Rikken en jokeren

Morgen, vrijdag 22 december kunnen mensen terecht bij het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan in Gemonde voor de kaartspellen rikken en jokeren. In clubgebouw Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg zijn vanaf 20.00 uur diverse prijzen te winnen; deelname kost 2,50 euro.