Meedenken over toekomst van Liempde in zes thema's

Alle huishoudens in Liempde kregen afgelopen weekeinde een flyer in de bus voor de politieke avond 'Meedenkend Liempde'. Het Dorpsberaad zet groots in op de avond, die vrijdag 29 december in multifunctionele accommodatie De Serenade wordt gehouden. Inmiddels hebben wethouder Peter van de Wiel van Combinatie95 en de raadsleden Jos Hegeman (D66), Dymph van de Vries (VVD) en Dave van de Ven (SP) toegezegd mee te doen. Ook de andere lokale partijen zijn aangeschreven.

,,We organiseren de avond als een gesprek", licht voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde toe. ,,Met de invalshoek: hoe kunnen we werken aan de toekomst van Liempde? Daarom heet het ook 'Meedenkend Liempde'. Woningbouw bijvoorbeeld, het gebied Roderweg-Hamsestraat is veruit het belangrijkste, maar wellicht komen er mensen die een stuk grond over hebben." Eric Japenga van het Dorpsberaad: ,,Zodat de Liempdenaren ook invloed kunnen uitoefenen op de politiek en hun eigen omgeving. De komende gemeenteraadsverkiezingen gaan immers over onszelf."

Zes thema's staan centraal op de avond. Openbare ruimte & verkeer, waarbij bezoekers van de avond moeten denken aan doorgaand vrachtverkeer door het centrum. De woningbouw en met name de behoefte daaraan bij starters en senioren. Het voorzieningenniveau zoals de discussies over de boekenuitleen, de toekomst van basisschool De Oversteek en die over de detailhandel. Het verenigingsleven en het steeds verder oplopende tekort aan vrijwilligers, communicatie vanuit de gemeente, het behoud van de boekenuitleen voor volwassenen en andere voorzieningen. Duurzaamheid; zo staan er veel oude woningen in Liempde terwijl de gemeente Boxtel in 2040 energieneutraal moet zijn. En ook Meewerkend Boxtel komt aan bod.

De avond staat onder leiding van presentator Geert Hoes en begint om 19.30 uur in het gemeenschapshuis aan de Oude Dijk 117 in Liempde.


GESPREK MET PROVINCIE IN JANUARI

Woningbouw in Liempde: hoe eerder, hoe beter

,,De gemeente, Dorpsberaad, jongeren, politieke partijen: iedereen wil dat de bouw van nieuwe woningen zo snel mogelijk van start gaat. Hoe eerder, hoe beter. Het moet echter wél op de goede manier gebeuren." Wethouder Peter van de Wiel meldde dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering dat hij in januari met gedeputeerde Erik van Merrienboer aan tafel zit. En dat is veel te laat, volgens oppositiepartij Balans.

Boxtel ziet voor het gebied tussen de Roderweg en Hamsestraat ruimte om tachtig tot honderd starters- en seniorenwoningen te realiseren. De provincie wil echter dat een deel van het perceel bestemd wordt voor natuurontwikkeling. Dat houdt in dat er ruimte is voor ongeveer de helft van het beoogde aantal huizen.

Mariëlle van Alphen vroeg dinsdag namens Balans om duidelijkheid. ,,We vre

zen dat dit college onvoldoende stappen zet, waardoor in de volgende bestuursperiode onvoldoende stenen gestapeld kunnen worden." De partij drong aan op een overleg met de provincie op zeer korte termijn. Wethouder Van de Wiel antwoordde dat er deze week een afspraak is gemaakt voor januari. Daarnaast heeft hij commissaris van de koning Wim van de Donk, die vorige week een werkbezoek aan de gemeente bracht, gewezen op de noodzaak van woningbouw in Liempde.

Dat was niet voldoende voor Balans. ,,Het probleem met de provincie is al maanden bekend. Liempde is onzes inziens op achterstand gezet." Daar was wethouder Van de Wiel het niet mee eens. ,,Ik kan heel stoer doen bij de provincie en de deur open beuken. Het is echter zaak om eerst met een goede onderbouwing te komen die de provincie wél over de streep trekt."