Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KERSTACTIVITEITEN OP BOXTELSE SCHOLEN

Scholieren in actie voor goede doelen

Kerstmis nadert en dat laten het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) niet zomaar voorbij gaan. Op beide middelbare scholen in Boxtel wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de komende feestdagen. De honderden leerlingen denken daarbij ook aan de mensen voor wie gezondheid en eerlijke kansen niet zo vanzelfsprekend zijn.

Op het Baanderherencollege pakken de leerlingen van het praktijkonderwijs vanavond uit met een kerstdiner. ,,Elke leerling maakt wat lekkers dat hij of zij mee naar school neemt. Ook de ouders, broers en zussen van de scholieren zijn uitgenodigd voor de avond die uiteraard plaats gaat vinden in een kerstachtige sfeer", vertelde docent Ilse Bouwman eerder in deze krant

De leerlingen van het vmbo kiezen voor een kerstontbijt dat morgenochtend voor en door de ruim 680 leerlingen en vijftig medewerkers wordt samengesteld. Reden voor het gezamenlijke maaltijd is – naast gezelligheid - stilstaan bij het afgelopen jaar en het creëren van een gevoel van saamhorigheid dat past binnen de kerstgedachte.

DOPPEN SPAREN

Naast samen eten, is er zoals elk jaar een goed doel gekoppeld aan de kerstactiviteiten. Bouwman: ,,De leerlingen van het praktijkonderwijs zijn samen met de scholieren van de afdeling vmbo-basis bezig met het inzamelen van plastic doppen van onder andere flessen en melkpakken." Deze doppen worden aangeboden aan KNGF, een stichting die zich hard maakt om mensen met een beperking meer zelfstandigheid te geven door de inzet van professioneel opgeleide honden. Plastic wordt gerecycled en is daarmee geld waard. De opbrengst wordt ingezet voor het opleiden van deze honden.

COCHABAMBA

Minder traditioneel zijn de kerstactiviteiten die worden georganiseerd op het JRL. Op een heuse mechanische lama kunnen mensen voor vijftig eurocent een 'ritje' maken. Er is een buitenbar met tapas en friet. Kinderen kunnen gerechtjes maken en verkopen. Er wordt een restaurant opgetuigd. De aula wordt op een kerstachtige manier aangekleed en er komt een rommelmarkt in Boliviaanse sferen. Ook is er livemuziek. Kortom, de leerlingen trekken alles uit de kast om een onvergetelijke kerstactiviteit te organiseren.

Waarom een mechanische lama en een rommelmarkt? De scholieren van het JRL koppelen hun kerstactiviteiten net als de leerlingen van het BHC aan een goed doel. Zij proberen een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor projecten van kansarme jongeren in de Boliviaanse stad Cochabamba. Een groep van twaalf scholieren reist komend voorjaar af naar Bolivia om deze kinderen te helpen. De opbrengst van de kerstactie van het JRL is niet bedoeld om de reis van de leerlingen à 1.500 euro te bekostigen. De leerlingen moeten dit middels eigen evenementen, bijbaantjes of op andere manieren doen. De kerstactie van het JRL begint vrijdag 22 december om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur in de aula aan de Grote Beemd.

FOTO BOVEN: Net als voorgaande jaren wordt op het Jacob-Roelandslyceum een kerstmarkt georganiseerd om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar is gekozen voor activiteiten in Boliviaanse sferen... (Foto: Peter de Koning).


Op pad met boswachter

Altijd al willen weten wat een boswachter doet? Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen het beleven tijdens het jeugdprogramma OERRR van Natuurmonumenten op woensdag 3 januari. Ze gaan van 13.30 tot 15.30 uur op zoek naar diersporen en helpen een echte boswachter met zijn werk. Deelname kost vier euro voor leden van Natuurmonumenten en OERRR, niet-leden betalen drie euro meer. Aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda.

Stilstaan bij afgelopen jaar onder het genot van een lekker kerstontbijt: dat vindt vrijdagochtend plaats op het Baanderherencollege. (Foto: Annelieke van der Linden).