Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

What's Up, Loes & Bente?

Het is bijna Kerstmis, en dan staat samenzijn onder het genot van een uitgebreid kerstmaal voorop. Maar voor kinderen in gezinnen die niet veel te besteden hebben, is dat laatste geen zekerheid: hoe wordt het feest dan gevierd? En hoe komen zij de rest van het jaar aan voldoende eten? De leerlingen van groepen 7 van basisschool De Oversteek uit Liempde betrekken dit jaar de Voedselbank bij hun kerstactiviteiten. Als onderdeel van haar opleiding wil stagiaire Nadieh van Diest kinderen ervan bewust maken dat veel gezinnen onder de armoedegrens leven. Op school maakten de kinderen daarom voedselpakketten voor de Voedselbank.

Samen met hun klasgenoten togen Loes Termeer (10) en Bente de Jong (11) op de fiets naar de Voedselbank in Boxtel. Zij kregen een rondleiding door het pand aan de Achterberghstraat en mochten overal kijken. Ze vonden de koelcel wel een beetje koud. En keken met grote ogen naar de vele producten in het magazijn. Maar ja, dat moet ook wel, werd hen uitgelegd: iedere week moet er een voorraad zijn voor 170 cliënten.

Loes, wat vind jij van het werk dat de Voedselbank voor zijn cliënten doet? ,,Ik vind het wel goed, dan hebben ook arme mensen gelukkig wat te eten."

Wist jij dat er zoveel mensen hulp nodig hebben? ,,Nee, dat wist ik helemaal niet!"

En jij Bente, wat vind jij van het werk van deze vrijwilligers? ,,Ik vind het goed, anders krijgen ze geen voedsel en moeten ze het 'besnieten' (bekopen - red.) en gaan ze dood."

De school vroeg om één lang houdbaar product mee te nemen. Wat hebben jullie? Bente: ,,Ik heb een blikje smac. Dat blijft goed en dat kun je bakken of in een salade doen." Loes: ,,Wat is dat, smac? Ik ken dat helemaal niet. Ik heb een pak pasta meegenomen. En samen met papa haalde ik bij de Coop een hele grote zak rijst."

Hebben jullie een leuke kerstwens voor de cliënten van de Voedselbank? Bente:,,Dat ze toch nog een gelukkige en gezellige kerst krijgen!" En jij Loes? Heb jij ook nog een wens?,,Ik vind de wens van Bente erg mooi. Dan zeg ik er nog bij: fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!"

FOTO RECHTS: Loes Termeer (links) en Bente de Jong uit Liempde gingen samen met de klas naar de Voedselbank in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx)