VERVOLG ONDERZOEK 'RONDJE LIEMPDE'

Toekomst detailhandel verder onder de loep

PÅL JANSEN

De voorbije maanden was in deze krant te lezen hoe het kan dat in Liempde tegen de trend in het winkelaanbod voor de dagelijkse boodschappen al jarenlang nagenoeg gelijk blijft. Ook uitdagingen als het aantrekken van nieuwe ondernemers en de kleine groep inwoners tussen 25 45 jaar kwamen aan bod. Samen met Ondernemersvereniging Liempde (OVL), Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en Dorpsberaad Liempde houdt stichting Brabants Centrum voor de carnaval een thema-avond over mogelijke oplossingen voor de toekomst.

In de Liempdse winkels wordt niet alleen geld verdiend. Bovendien is het niet alleen een plek waar mensen hun boodschappen kunnen doen. Er wordt ook (heel) veel gebuurt. Vriendschappen ontstaan, kennis wordt gedeeld en mensen houden elkaar op de hoogte. Stichting Brabants Centrum wil eraan bijdragen om dit voor de toekomst te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

UITDAGINGEN

Journalistiek is niet alleen in beeld brengen wat er speelt, maar daar ook iets mee doen. En voor de toekomst van de winkels in Liempde staan er uitdagingen op de rol. De leeftijdsgroep tussen 25 en 45 jaar bijvoorbeeld, die momenteel erg klein is, en het vinden van nieuwe winkeliers voor het dorp. Vooral dat laatste wordt momenteel niet opgepakt (behalve dat de individuele winkeliers voor zichzelf opvolging zoeken). Het is geen verwijt, maar een feit. Aangezien de stichting staat voor verbinding en gemeenschapsgevoel, pakt Brabants Centrum dit thema verder op.

CARNAVAL

Tijdens een interactieve avond brengen de diverse relevante partijen bij elkaar gebracht om structurele oplossingen voor de toekomst te bedenken. Dat gebeurt samen met OVL, SPPiLL en Dorpsberaad Liempde. Hoe de thema-avond precies wordt uitgewerkt, wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. In ieder geval vóór de carnaval zal de avond plaatsvinden.