Afbeelding
Foto:

Patrick van Loosbroek nieuwe voorzitter SPIN

In 2007 werd ik pas lid van de werkgeversvereniging Boxtel. Met enige scepsis over het nut daarvan, bezocht ik de eerste ledenvergaderingen. Daar werden de ondernemers bijgepraat over lopende onderwerpen en ontwikkelingen rondom Ladonk. Destijds maakte men zich zorgen over de komst van het Rabobank datacentrum en vooral over de manier waarop de gemeente SPIN hiermee overviel. Als groentje binnen de club vroeg ik me hardop af of het bestuur dan misschien niet voldoende oplettend was geweest, met als gevolg dat in een aantal vergaderingen later zelf plaats mocht nemen op het bestuurdersbankje.

Met infrastructuur in mijn portefeuille verloor ik mijn onschuld al snel in de op voorhand beslechtte strijd om de bereikbaarheid van Ladonk te waarborgen. Ondanks de opdracht aan de participanten om vooral met "out of the box" suggesties te komen, bleek men allang gekozen te hebben voor de voordeligste (lees goedkoopste) en ogenschijnlijk gemakkelijkste oplossing vooral om een eindelijk eens autoluw centrum te kunnen bewerkstelligen. Dit idee stamt al uit de jaren '80(!) van de vorige eeuw. Als belangrijke knelpunten simpelweg doorgeknipt worden voor gemotoriseerd verkeer kun je er met de auto ook niet meer door, dat is natuurlijk ook een logische gedachte. De politieke ambitie heeft hier duidelijk gezegevierd boven het gezonde verstand.

FANTASIE

In de wandelgangen van het gemeentehuis troffen we - als zijnde SPIN-bestuur -uitgewerkte tekeningen aan van zowaar een gasboortoren op Vorst-B. Gelukkig werden we door een toegesnelde ambtenaar gerust gesteld met de mededeling dat dit slechts een onnozele schets betrof. Deze diende als vingeroefening voor invulling voor de infrastructuur van Vorst B . Nee, aan fantasie heeft deze gemeente geen gebrek want dit werd in een rap tempo opgevolgd door onder meer een KV-station, leisure activiteiten, een DHZ zaak, zelfs een speelpaleis En op dit moment is een Greentech/biomassaplein actueel; allemaal initiatieven die weinig te maken hebben met ondernemen op een bedrijventerrein dus.

SERIEUZE CLUB

Maar eerlijk is eerlijk, het animo voor industriegrond bereikte wel even een dipje tijdens de crisis. Er is ook weinig industriegrond verkocht door de gemeente al ligt de oorzaak daarvan meer aan het gebrek van criteria dan aan het ontbreken van de behoefte. Alleen al in de afgelopen paar jaar is er zo'n 20 hectare aan oude gebouwen opgeknapt en hebben braakliggende terreinen een nieuwe invulling gekregen.

Toch lees je er niet zo veel van in deze krant, de Boxtelse economie blijkt toch meer te worden afgemeten aan een wel al dan niet leegstaand winkelpand rondom de markt.

Spin heeft ruim 130 leden, allemaal werkgevers. Naast een clubje zielsverwanten die ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen onder het genot van een drankje, zijn we ook een serieuze faciliterende club waar onderwerpen van het parkmanagement vorm krijgen. Beveiliging, glasvezel, personeelsdiensten zijn zaken die we collectief regelen voor ruim 7000 gebruikers.

VOORTSCHRIJDEND INZICHT

Maar een ondernemer geeft nu eenmaal niet snel op en zijn we niet bang om terug te moeten komen op eerder gemaakte keuzes. Want als je voortschrijdend inzicht niet op tijd benut, begin je met een grote achterstand. Als we vooraf filteren wat kansrijk of kansloos is en kunnen we met zijn allen echt dingen gaan bereiken met elkaar. Om in termen van de gemeente te spreken, plukken we daarmee het laaghangend fruit voor Boxtel. (Voor het op de grond valt, zou ik er aan toe willen voegen) Alleen op die manier komen dingen daadwerkelijk tot stand en blijven de konijnen in de grote (politieke) hoed.

Elke drie jaar wisselt de voorzittershamer van eigenaar en met sterk gemotiveerde bestuurders in de kielzog gaan we er werk van maken om een goede toekomst te kunnen blijven bieden voor ondernemend Boxtel.

PATRICK VAN LOOSBROEK
Voorzitter SPIN

Afbeelding