Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTERAAD SCHAART ZICH ACHTER VOORSTEL D66

Boxtelse gevels opleuken met kunst

Een route door Boxtel waarbij toeristen zich kunnen vergapen aan allerlei vormen van gevelkunst: fractievoorzitter Jos Hegeman van D66 droomt ervan. En met hem de voltallige gemeenteraad. Een motie van de democraten om onderzoek te doen naar locaties waar deze kunstvorm kan worden toegepast, kreeg dinsdag unanieme steun.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Al tweemaal vond Tunnel Vision plaats in Boxtel: het graffiti-festival waarbij kunstenaars uit binnen- en buitenland een dag lang de spoortunnel onder de rijksweg A2 versieren met hun kleurige ontwerpen. Inmiddels is de stichting Tunnel Vision opgericht. Naast de organisatie van graffiti-festivals wil de stichting zich ook sterk maken voor street-art elders in Boxtel. Fractievoorzitter Hegeman stelde dinsdagavond voor gebruik te maken van de kennis van het Tunnel Vision-bestuur. ,,Dat staat daar zeer positief tegenover en wil graag meedenken over gevelkunst." Naast dat het straatbeeld aantrekkelijker wordt, nodigen 'gevulde gevels' minder uit tot vandalisme. ,,Bovendien heeft Boxtel dan iets anders dan dorpen in de buurt", aldus Hegeman.

INSPIREREND

Graffiti, gedichten, sculpturen, schilderkunst: volgens D66 zijn er vele vormen van gevelkunst mogelijk. Katelijne van

Dubbele overweg

Oeps, de dubbele overweg is ondanks toenemend treinverkeer nog geen 25 minuten per uur dicht. Geen drie kwartier! Eindelijk duidelijkheid. De grondslag voor sluiting en ondertunneling lijkt mij weggevaagd.

Aangaande veiligheid het volgende. In de spits zou eenrichtingsverkeer georganiseerd moeten worden, afgestemd op aanbod. Ook moeten er digitale borden komen, gecombineerd met verkeerslichten en flitspaal. Kost niets en geeft minder verkeersdrukte.

Wat gaat de raad nu doen? Kop in het zand en deze voortschrijdende kennis negeren of de aanstaande tweedeling voorkomen? Ik ben echt benieuwd of we in maart een soort van shake in de raad gaan krijgen dankzij het verkeersvraagstuk. Mooi dat dit moment eraan komt. Partijen zullen echt stelling moeten nemen en iets moeten doen met deze kennis.

        GEERT DUIJGHUISEN

Thiel deed er namens Combinatie95 nog een schepje bovenop. ,,Als je groen toevoegt, is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit." Hegeman reageerde positief: ,,Delen én ervoor gaan."

Kunst- en cultuurwethouder Marusjka Lestrade was blij met de motie van haar eigen partij. ,,We moeten ook kijken naar nieuwe vormen van kunst en cultuur. Ik verzamel al langere tijd plaatjes van street-art, ook in combinatie met groen. Gevelkunst is buitengewoon inspirerend."

FOTO BOVEN: De spoortunnel onder rijksweg A2 in Boxtel is al jaren het domein van graffiti-kunstenaars. D66 hoopt dat op meer plekken in Boxtel de gevels worden opgeleukt met street-art en diende dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in. De voltallige gemeenteraad schaarde zich achter het initiatief. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel

The Herriecanes

De Boxtelse rockband The Herriecanes verzorgt vanavond, donderdag 21 december vanaf 21.00 uur een optreden in café D'n Boer aan de Corpus in Boxtel. Toegang is gratis.

Mantra-zingen

Vrijdagavond 22 december is er van 19.30 tot 21.30 uur een avond mantrazingen in 't Jagershuis op Landgoed Bleijendijk aan de Sint-Michielsgestelseweg 22 in Vught. Ook kinderen zijn van harte welkom. Aanmelden kan via denbosch@thefhl.nl. Toegang kost 10 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.

Politie

Hit and run

Politie Boxtel zoekt nog steeds naar getuigen van de zogeheten 'hit and run' die plaatsvond op de kruising Molenstraat/Stationsstraat op donderdag 23 november. Een bordeauxrode personenauto en een scooter botsten daar op elkaar. Na het ongeluk is de automobilist doorgereden. Getuigen worden opgeroepen zich te melden bij politie Boxtel via telefoonnummer 0900-88 44.