Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Schaliegas lijkt definitief van de baan

Het heeft er alle schijn van dat pogingen om in Nederland naar schaliegas te gaan boren definitief van de baan zijn. Dat zegt het Boxtelse gemeenteraadslid Nico Bulter (PvdA/GroenLinks). Hij baseert zich daarbij op de antwoorden die minister Eric Wiebes (Economische Zaken) onlangs gaf op vragen van de Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

HENK VAN WEERT

Van Tongeren (GroenLinks) confronteerde de minister met een zinsnede uit het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Daarin staat dat er geen nieuwe vergunningen mogen worden afgegeven voor gaswinning onder land. ,,Zijn er überhaupt nieuwe velden waarvoor nog geen vergunning is afgegeven? Met andere woorden: is het geen lege huls?", wilde het Kamerlid van GroenLinks weten.

'GEEN LEGE HULS'

De VVD-bewindsman meldde dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet geen nieuwe opsporingsvergunningen verleent voor gaswinning op land en dat er dus geen sprake is van een lege huls. ,,Of er buiten de verleende vergunningen nog interessante gasvelden zijn, weten we niet met zekerheid en zullen we nu dus ook nooit meer weten. In meer dan 50 procent van de gebieden in Nederland is echter nog geen vergunning afgegeven en is niet naar gas geboord." De minister heeft toegezegd op korte termijn een kaartje naar de Kamer te sturen waarop staat aangegeven in welke gebieden geen mijnbouw meer plaatsvindt.

Het college van B. en W. van Boxtel verleende in 2010 aanvankelijk een vergunning voor proefboringen. Maar die werd, mede na fel protest van de bevolking, ingetrokken. Daarna toonde B. en W. zich een fervent tegenstander van schaliegas. De chemicaliën die gebruikt worden om de steenlagen waarin schaliegas ligt opgeslagen te 'breken', vormen een te groot risico voor de veiligheid van het grondwater. Samen met haar toenmalige collega Jan Vos (PvdA) verzette Kamerlid Van Tongeren zich vanaf 2010 tegen de proefboringen naar schaliegas.