ONDERZOEK NAAR TOEKOMST HAFA BOXTEL

Harmonieën richten vizier op samenwerking

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een verregaande samenwerking tussen de harmonieën en fanfares in Boxtel? Dat zou in 2018, het jaar waarin de twee orkesten 110 jaar bestaan, wel eens werkelijkheid kunnen worden. Volgende maand start een onderzoek waarbij leden van de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie na gaan denken over de toekomst van hun muziekverenigingen. Fanfare Concordia uit Liempde neemt niet deel. Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel beslist in januari of ze aansluit.

Aan de rand van de afgrond staan ze niet. Maar de lokale muziekverenigingen verwachten dat het in de toekomst beslist lastiger wordt het hoofd boven water te houden. ,,We staan er netjes voor. We hebben een prachtig onderkomen en onze orkesten zijn mooi bezet. Toch kost de ledenwerving meer kruim dan enkele jaren geleden", stelt voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. De vereniging reageerde dan ook positief op het voorstel van de Gildenbondsharmonie om na te denken over de toekomst van de harmonieën en fanfares in de gemeente. ,,Om allerlei redenen is de instroom van nieuwe mensen niet meer vanzelfsprekend", legt voorzitter Vincent Lokin van de Gildenbondsharmonie uit. ,,Daarom willen we inventariseren of we op meerdere terreinen zouden kunnen samenwerken. We zouden een slecht bestuur zijn als we enkel naar de dagelijkse gang van zaken keken. We voelen de plicht van vooruitkijken."

ADVIES

De besturen van beide Boxtelse muziekverenigingen lichtten afgelopen week hun leden in. Het voorstel om een onderzoek te starten, werd positief ontvangen. De muzikanten van de Gildenbondsharmonie, Boxtel's Harmonie en mogelijk Sint-Arnoldus worden nadrukkelijk betrokken. Het plan is om in januari enkele werkgroepen op te richten met afgevaardigden van iedere vereniging. Zij gaan in gesprek over thema's als financiën, orkesten en de wijze van besturen. ,,De vorm is vrij. Uiteindelijk hopen we dat iedere werkgroep na drie maanden met een compact advies komt over de invulling van de toekomst", zegt Lokin. ,,Mocht daaruit blijken dat er meer onderzoek nodig is, dan is dat ook goed. We vinden het belangrijk dat een gedegen afweging wordt gemaakt." Van Alphen noemt het besluit 'een verstandige keuze'. ,,Door samenwerkingen kunnen succesvolle formules ontstaan. Muziek doet er écht toe bij de ontwikkeling van kinderen. Harmonieën en fanfares hebben daarin enorm veel te bieden."

Op pagina 11: 'Muziekwereld moet mee met de tijd'.