Afbeelding
Foto: Piet van Oers

ZONDAG 24 DECEMBER

BOXTEL, 17.00 en 19.30 uur: kerstontmoeting VanOndersteBoven bij De Kleine Aarde.

DINSDAG
26 DECEMBER

BOXTEL, 14.00: kerst-in gemeenschapshuis De Rots met spelletjes, lekkers en muziek.

DONDERDAG
28 DECEMBER

BOXTEL, 13.00: Winter Sport en Doedag van Buurtsport Boxtel in brede school De Wilgenbroek.

ZATERDAG
30 DECEMBER

ESCH, 11.00-15.00: blaaskapel De Knoestjes verkoopt oliebollen en worstenbrood tijdens een muzikale rondgang.

BOXTEL, 21.00: Oudjaarsbal De Aggemarvanhuisaf Band in grand café Rembrandt Entree 7,50 euro; zaal open 20.00 uur.

MAANDAG
1 JANUARI

BOXTEL, 12.00: Nieuwjaarsduik in recreatieplas De Langspier.

LIEMPDE, 12.00: Nieuwjaarsduik in Concordiapark.

BOXTEL, 14.00: Vette Oliebollen Festijn met Ducktownband en Red River Band in De Comsche Hoeve.


MUZIKALE MIDDAG 'EET MET JE HART'

Breiwerk verrast ouderen met sfeervol kerstconcert

PIET VAN OERS

Het succes van het vorig jaar ingezette kerstconcert voor alleenstaande ouderen, beleefde zondagmiddag een reprise in het sfeerrijk verlichte Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Het lokale vrouwenorkest Breiwerk legde opnieuw veel eer in met deze muzikale ontmoeting. Bij de samenstelling van het programma was ook ruimte gereserveerd voor aanstekelijke individuele bijdragen. De sociale binding met de kwetsbare groep was op de gezichten af te lezen. De oudjes genoten optimaal, zongen volop mee en toonden hun dankbaarheid. Niet zelden gingen de handen op elkaar.

Het lijkt een traditie te gaan worden in het draaiboek van het met dubbel-3 gezegende Breiwerk. Kwetsbare ouderen uit hun isolement halen. Het naderende kerstfeest is de uitgelezen mogelijkheid om aan die intentie een extra draai te geven. Onder leiding van dirigent Frans van den Braak zette het Boxtelse vrouwenorkest in op een muzikaal feestje om het gevoel van Kerst over te dragen.

De band was voor deze gelegenheid versterkt met het krachtige embouchure van enkele mannen uit de directe familiekring. Ook een oud-lid uit Liempde stond op het podium en liet haar trompet schallen. Al bij binnenkomst van de gasten zette Liempde trouwens de toon. Het was orgeldraaier Gerard Schalkx die de bezoekers aan de deur verwelkomde met vrolijke deuntjes uit het repertoire van Hollands glorie.

De dames van Breiwerk ondersteunden de plaatselijke afgevaardigden van 'Met je Hart' - Ivy van Geel en Baukje Hessels - bij het zoeken naar een geschikte plaats voor de oudjes, die met veel egards werden omgeven. Ook initiator Babs van Geel van de succesrijke landelijke restaurantactie kwam een arm om de schouders leggen van haar doelgroep. Als genomineerde dingt zij mee naar de titel 'Utrechter van het Jaar 2017'.

MEEZINGLIEDJES

In het draaiboek van Breiwerk was ook ruimte gereserveerd voor de jeugd. Vertederend was het snoezige optreden van enkele kleinkinderen, die met schattig mini-muziekgerei de maat van het orkest probeerden te houden. Hartverwarmend was bovendien de vocale bijdrage van Lot van Geel en Margot Willems in het lied 'Samen voor altijd'. Margot gaf ook glans aan haar stem met de prachtige vertolking van het lied 'Nothing else matters' van de Britse zangeres Lucie Silvas.

Absoluut een gouden greep was de invitatie van het Boxtelse gitaarduo Marije Maas en Jan Bekers. Met stemmige Brabantse luister- en meezingliedjes brachten zij de zaal in kerstsfeer. Het was een genot om te zien hoe aan iedere tafel liedjes als 'De herdertjes lagen…' en 'Stille nacht…' werden meegezongen. Maar ook de keuze om liedjes te vertolken van de geliefde zangers Ad de Laat en Gerard van Maasakkers kreeg een dankbare respons.

GEEN LOZE KREET

Volledig passend in dit decor van samenzijn was de declamatie van het gedicht 'Vrede' door Cocky van Oers. Zij las voor uit de verzamelde verzen van wijlen Piet Smits, die bij zijn afscheid in september 1986 als burgemeester van Liempde de dichtbundel 'Zwerven met de wind' het licht gaf. Met zorgvuldig gekozen woorden componeerde hij in de kersttijd van 1983 het vers 'Vrede'. In een wereld die vandaag de dag bol staat van oorlog en andere vormen van geweld was die oproep ruim drie decennia geleden al geen loze kreet…

Het tweede kerstconcert van Breiwerk in deze aanstekelijke vorm liep tegen half vijf ten einde met de toepasselijke vertolking van 'Happy New Year'. Dat was tevens het sein waarop het vaste legertje chauffeurs de zaal betrad om de genodigden van 'Eet met je Hart' een veilige terugkeer naar de thuisbasis te garanderen. Bij het vertrek klonk in koor 'Tot volgend jaar…'

FOTO RECHTS: Beeld van het kerstconcert door vrouwenorkest Breiwerk, met als inzetjes het gitaarduo Marije Maas en Jan Bekers (linksboven); Margot Willems en Lot van Geel (rechtsboven) en rechtsonder orgeldraaier Gerard Schalkx uit Liempde. (Foto's: Piet van Oers).