Popkoor Voices in actie tijdens kerstmarkt Liemt Lopt Uit
Popkoor Voices in actie tijdens kerstmarkt Liemt Lopt Uit Foto: Manon Wagner

VERENIGINGEN VERDELEN 15.451 EURO MET ACTIE OP LIEMT GEMUNT

Liempde loopt uit voor kribkes

Tijdens de kerstmarkt 'Liemt Lopt Uit' konden de muntjes van de spaaractie 'Op Liemt gemunt' worden ingeleverd bij de ruim veertig verenigingen en ondernemers die aanwezig waren. Zo hadden de kinderen van Jong Actief Sportief Liempde (JAS) hard gewerkt om kerststukjes en andere kunstwerken te maken, konden kinderen sleeën bij de judovereniging en werden er broodjes rendiervlees en glaasjes kartuizerwijn uitgedeeld bij prinsenvereniging De Ploegers en restaurant Het Hof. ,,Wij weten wel bij welke kraam we gaan staan", lachten Theo Megens en Elly van de Ven, die zich bij de pannen warm hielden.

De opbrengst van de spaaractie werd later op de dag bekend gemaakt door middel van een puzzel. Ondanks de regen tijdens de bekendmaking, bleef iedereen nieuwsgierig wachten. Elke ondernemer had één puzzelstuk dat uiteindelijk tot het totaalbedrag leidde. De opbrengst was maar liefst 15.451 euro en dat bedrag wordt verdeeld onder alle verenigingen.

Kribkesroute

De WinterWonderZondag stond vooral in het teken van de zesde editie van de Kribkesroute, die dit jaar een recordaantal kerststallen bevat. De organisatie heeft 210 aanmeldingen ontvangen en noemt zichzelf daarmee de grootste kerststallenroute van Nederland. ,,Er zijn altijd mensen bij die te laat zijn of die zich niet aangemeld hebben, dus er staan wel meer kerststallen", vertelde initiatiefnemer Anton van de Ven.

NOMINATIES

Voor het eerst zijn er drie verschillende wandelroutes en één korte variant voor kinderen en mindervaliden. Tot en met zaterdag 6 januari kunnen belangstellenden kiezen voor een wandeling variërend van anderhalve kilometer (door het centrum) tot 6,5 kilometer. Ook rijdt een treintje vanaf het Raadhuisplein langs de mooiste kerststallen.

Dit jaar wordt er voor het eerst ook een kleine prijs uitgereikt aan de leukste kerststal. ,,We hebben zaterdagavond met een aantal de route gewandeld en de negen mooiste kerststallen genomineerd", vertelde Van de Ven. ,,Mensen kunnen kiezen welke zij het mooist vinden en daarop stemmen. Voor de eerste drie is er een prijsje.' De genomineerde kerststallen zijn met de letters A tot en met I aangeduid langs de route en te vinden op de volgende adressen: Barrierweg 11; Hofstad 4; Kasterensestraat 23; Nieuwstraat 61; Boxtelseweg 54; Vendelstraat 31; Keefheuvel 17; Strijpenhof 1; Roderweg 13.

Dat de Kribkesroute zo'n succes is geworden, komt volgens Van de Ven door de verbindende factor. ,,De kerstgedachte erachter, de saamhorigheid van de Liempdse bevolking, dat is mijn gedachte erover. Ik ben erg trots dat het zo gelopen is en wat zoiets teweeg brengt. Mensen praten erover, verenigingen maken samen een kerststal, dat is hartstikke leuk om te zien. Het gaat niet om de allergrootste of mooiste of kleinste, het gaat om het neerzetten van iets moois. En dat mensen de route kunnen lopen",' besluit hij.

Kerstspel en -muziek

In bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd konden mensen koffie drinken en werd er drie keer een kerstspel opgevoerd met mensen uit het publiek. De toneelgroep 'Gèr gedoan' deelde enveloppen uit voor een zogenaamde loterij. De nummers die naar voren werden geroepen, mochten als prijs deelnemen aan het kerstspel. Van jong tot oud, iedereen kon meedoen.

De dag werd muzikaal ondersteund door een kerstmuziektheater. Antoinette van Roosmalen, Wereldkoor, KBO-koor De Vrolijke Noot, Gimmese Smart, Blazers fanfare Concordia, Op Naor d'Honderd, Jan van der Heijden en Noottoestand speelden afwisselend bij de cafés Het Wapen van Liempde, 't Huukske en De Durpsherberg. Zij zorgden voor een gezellige sfeer op het plein waar mensen na het wandelen van de route op konden warmen met een kopje koffie of thee.

Een treintje rijdt meerdere dagen langs de mooiste kerststallen van de Kribkesroute.
Kinderen van Jong Actief Sport (JAS) maakten kerststukjes die werden verkocht.
De Kribkesroute telt allerlei soorten kerststallen, óók een met klompen.
Jan van der Heijden, dirigent bij KBO-koor De Vrolijke Noot, tijdens het optreden.
Een originele kerststal langs de gele route van de Kribkesroute.
De opbrengst van de spaaractie 'Op Liemt Gemunt', 15.451 euro wordt verdeeld onder ruim veertig verenigingen.
Afbeelding