Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWEE SPEELTERREINEN IN DORP KRIJGEN OPKNAPBEURT

Volop speelmogelijkheden in Esch

Voetballen, hockeyen, basketballen, handballen of een barbecue voor de buurt: het kan binnenkort allemaal op het veldje bij de Venakkers in Esch. Het stuk asfalt dat daar nu dienst doet als skateramp, wordt omgebouwd tot multifunctioneel activiteitenveld. Gisteravond presenteerde de gemeente Haaren haar plannen voor het veldje en de aanwezigen waren enthousiast: jong en oud. Een ander speeltuintje, aan De Beemd, is afgelopen week al deels vernieuwd. ,,Nu kunnen we hier weer leuk spelen", zegt Teye (9), die aan het pleintje woont, tevreden.

CARRY DIRKX

Voor de aanpak van beide speelterreinen maakten Essche kinderen zélf zich hard. Faas Trappel (11) begon een ruim jaar geleden een actie voor een pannaveldje op de Venakkers. Na overleg tussen omwonenden, de kinderen en de gemeente Haaren, werden er echter andere plannen gemaakt. Die werden gisteravond gepresenteerd in basisschool Sint-Willibrordus in Esch. Er kwamen vooral bewoners van de nieuwbouwwijk Essche Akkers op af - zij wonen pal naast het veldje - en enkele kinderen met hun ouders. Daaronder 'aanstichter' Faas en zijn vrienden Max en Julian, die allemaal net een voetbaltraining achter de rug hadden. Toen ontwerper Marcel van Mierlo zijn plan liet zien en vertelde dat het 'een soort Cruyff-court' zou worden, klonk er een opgetogen 'Joaaa!' vanuit de jongens.

Hangjongeren

Wat gaat er gebeuren op De Venakkers? Het asfalt, nu in gebruik als skateramp, wordt opgeknapt en omgebouwd tot activiteitenveld. Aan de twee smalle zijden komen hekken van ruim drie meter hoog, die ballen tegenhouden. De hekken worden stevig en hufterproof. Aan de brede zijden komen bankjes. Daardoor krijgt het veld een open structuur, en geen kooiconstructie. Er wordt belijning aangebracht en er komen basketbalkorven, waardoor er allerlei sporten beoefend kunnen worden. ,,En er kan ook nog steeds gerolschaatst worden, of de buurt kan het terrein gebruiken voor een barbecue", zei Van Mierlo. Behalve dit activiteitenterrein komen er op het veldje schommels en een nieuw speeltoestel met glijbaan, beide voor kleinere kinderen. ,,Leuk!" en ,,Geweldig!", reageerden kinderen en de omwonenden. Die laatsten stelden zich positief kritisch op. Het veldje wordt nu


Kaartverkoop zittingsavonden Ploegers op komst

De kaartverkoop van de zittingsavonden in Ploegersland (Liempde) gaat binnenkort van start. Dit jaar organiseert prinsenvereniging De Ploegers de festiviteiten onder de noemer 'Liemt in 't Zweet'. De entreebewijzen hiervoor kunnen maandagavond 8 januari worden gekocht.

De zittingsavonden vinden plaats op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 januari. Kaarten kosten tien euro per stuk. Alleen op donderdagavond kosten deze voor 65-plussers en mindervaliden vijf euro. Voor de vrijdag- en zaterdagavond kunnen mensen maximaal vier kaarten kopen. Op donderdagavond geldt een maximum van acht kaarten per persoon.

Tijdens de kaartverkoop zijn ook toegangsbewijzen voor de jeugdzittingsavonden verkrijgbaar. Die vinden plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 januari.

veel gebruikt door hangjongeren, vertelden ze, omdat er een picknicktafel in een donkere hoek staat. ,,Het is vervelend dat ze afval achterlaten, bijvoorbeeld als ze hebben zitten blowen. Onze kleine kinderen komen daar de volgende dag mee thuis", zei een van de aanwezigen. De omwonenden werden opgeroepen overlast te melden. En: na renovatie komen er geen bankjes of tafels meer in donkere hoeken.

In het voorjaar zou de renovatie van het speelveld aan de Venakkers al klaar kunnen zijn. Een ander speeltuintje in Esch, aan De Beemd, is al deels opgeknapt. Er is een nestschommel geplaatst en een tafeltennistafel en er komt nog een bankje, een prullenbak en kleine balanceertoestellen, die ook als goaltjes dienst kunnen doen. Ook voor deze speeltuin voerden kinderen actie, waaronder Teye van der Elzen (9). ,,Ik ben heel tevreden", zei hij. ,,We kunnen hier nu leuk spelen."

FOTO BOVEN: Het speeltuintje aan De Beemd in Esch is voorzien van nieuwe toestellen. (Foto: Peter de Koning).


Avondspeurtocht Mullukzuipertjes

Speuren naar de juiste antwoorden en ludieke opdrachten door heel Gemonde samen met familie en vrienden vervullen? Carnavalsvereniging De Mullukzuipertjes houdt vrijdag 29 december de Avondwandeltocht met de Elluf Elluf Quiz.

De vereniging roept iedere Mullukzuiper op om de uitdaging aan te gaan en mee te doen met Mullukzuipertjesdas. De tocht begint om 19.00 uur bij zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg 95. Onderweg wordt gezorgd voor wat lekkers.


Verkoop oliebollen

Blaaskapel De Knoestjes verkoopt zaterdag 30 december oliebollen en worstenbrood. Tussen 11.00 en 15.00 uur trekt het orkest met muziek door het dorp. Oliebollen worden warm afgeleverd, het worstenbrood is vers gemaakt door de keurslager. Bestellingen worden rondgebracht, maar ook tijdens de rondgang zijn nog producten te koop. Ook búiten Esch worden bestellingen afgeleverd. Bestellen kan via www.knoestjes.nl.


Telebingo

Om in 2019 de leden van de Essche fanfare Sint-Willibrordus in gloednieuwe uniformen te kunnen steken, werden allerlei inzamelacties op poten gezet. Zo blies de muziekvereniging de telebingo vorig jaar nieuw leven in. Vanwege succes wordt dit televisiespel gecontinueerd. Nog op vier momenten wordt de tweede 'Willi-bingo' uitgezonden op Ziggokanaal 48: 30 december, 28 januari, 25 februari en 25 maart. Mensen maken door deelname kans op allerlei prijzen.