Sietz Leeflang begeleidt koningin Juliana in 1974 tijdens haar bezoek aan De Kleine Aarde. (Foto: Piet van Oers).
Sietz Leeflang begeleidt koningin Juliana in 1974 tijdens haar bezoek aan De Kleine Aarde. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

SIETZ LEEFLANG (84) OVERLEDEN IN BRESKENS

Duurzame pionier hield van aanpakken

In zijn huidige woonplaats Breskens is vorige week Sietz Leeflang overleden. De in Haarlem geboren wetenschapjournalist vestigde zich in 1970 met zijn vrouw Anke in Boxtel waar hij in de Van Coothhoeve een proeftuin voor duurzame landbouw startte. Zeven jaar later verliet hij De Kleine Aarde aan het Klaverblad om zich via stichting De Twaalf Ambachten aan de Mezenlaan sterk te maken voor alternatieve technieken ten behoeve van duurzaam wonen en werken.

Met stichting De Jonge Onderzoekers startte het echtpaar Leeflang de proeftuin op met als uitgangspunt dat je over duurzaamheid niet te veel moet praten, maar het vooral moet dóen. Het initiatief trok brede belangstelling. Oók van koningin Juliana, die zich tijdens een werkbezoek aan Brabant in 1974 door Leeflang en de zijnen liet voorlichten over de vernieuwende wijze waarop zij pleitten voor kleinschalige land- en tuinbouw.

Het succes van De Kleine Aarde luidde uiteindelijk ook het vertrek van het echtpaar Leeflang in. ,,De grootste fout die we toen hebben gemaakt is dat we subsidie bij de overheid hebben aangevraagd. Op dat moment hebben we onze vrijheid ingeleverd", blikte Sietz in 2005 in deze krant terug. Hij merkte op dat het milieucentrum steeds vaker bezocht werd door grote groepen mensen en dat er bijna dertig medewerkers op de loonlijst stonden. ,,Dat bracht een enorme rompslomp met zich mee die ervoor zorgde dat we ons werk niet meer konden doen."

NONOLET

Met de oprichting van De Twaalf Ambachten zetten Sietz en Anke de schouders onder een centrum waar alternatieve en ambachtelijke technieken de boventoon voerden. ,,Mens- en milieuvriendelijk produceren, dat was en is nog altijd onze doelstelling. We hebben al die jaren gestreefd naar een kleinschalige economie omdat we wars zijn van massaproductie en het gebrek aan persoonlijke betrokkenheid bij productieprocessen", vertelde Sietze toen hij op 71-jarige leeftijd besloot De Twaalf Ambachten over te dragen aan dochter Lieselot. Door teruglopende inkomsten sloot het bezoekerscentrum aan de Mezenlaan eind 2012. Samen met de enkele jaren geleden overleden Anke vestigde Sietz zich in Breskens om van daaruit via de website van De Twaalf Ambachten zijn gedachtegoed uit te blijven dragen.

Een van de eerste initiatieven die De Twaalf Ambachten met succes stimuleerde, was de oprichting van kleinschalige klussenbedrijven. Later werden met succes tegelkachels en warmtemuren geïntroduceerd. Met architect Paul Strik lanceerde Sietz het plan voor drijvende villa's op recreatieplas De Langspier. Ook bouwde hij een elektrische auto en werd het rietfilter gelanceerd om water te zuiveren. Principes van aardebedekt of 'onderlands' wonen werden uitgewerkt achter de woning aan de Mezenlaan en heel even bestond er belangstelling voor dit soort woningen in de duurzame nieuwbouwwijk In Goede Aarde. Een belangrijke vondst was het Nonolet: een volkomen reukloos composttoilet dat op brede schaal, onder meer in de binnenvaart en pleziervaart, toegepast werd.

KEI VAN EEN BOXTELAAR

In 2005 kozen Sietz en Anke Leeflang bewust voor een verhuizing naar de zee. Het leven in het weidse Zeeuws-Vlaanderen beviel het echtpaar. ,,Daar is het leven nog ontspannen, daar hoef je je fiets nog niet op slot te zetten. Als je dat zou doen, zouden de mensen zich beslist beledigd voelen", aldus Sietz.

Bij hun vertrek werden Sietz en Anke Leeflang in november 2005 benoemd tot Kei van een Boxtelaar. De laatste jaren werd het leven van Sietz gekweld door de gevolgen van leukemie; donderdag 14 december overleed de milieu-activist in zijn woonplaats Breskens. Daar vond gisteren, woensdag 20 december ook de uitvaartplechtigheid plaats.

Sietz Leeflang werd 84 jaar oud.

          ...SIETZ LEEFLANG...