VOLLEYBALMANNEN VERLIEZEN IN GOIRLE

Blox-vrouwen nestelen zich op derde plek

De volleybalvrouwen van het Boxtelse Blox hebben zichzelf vlak voor de feestdagen een mooi cadeau gegeven in sporthal De Braken. Dankzij een ruime zege (5-0) op het derde team Vedo '70 uit Hoornaar nestelde de ploeg zich zaterdag op de derde plaats van de ranglijst. De mannen van Blox verloren die dag met 3-1 in Goirle.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf coach Luc Kivit de opdracht om, naast de gebruikelijke patronen, creatief te zijn. Het doel van de wedstrijd was niet alleen punten binnen slepen maar ook groeien, zowel individueel als team. Meteen in de eerste set startten de vrouwen voortvarend en met enthousiasme. Het scorebord toonde al snel een comfortabele voorsprong die niet werd weggegeven. Vedo behaalde voornamelijk punten dankzij persoonlijke fouten van Blox: 25-16.

De servicedruk van Blox bleef in de tweede set onverminderd hoog en het resultaat was ernaar: 25-7. Het credo van de derde set was dan ook om creatief aan te vallen en de concentratie te behouden. Aanvankelijk wist Vedo bij te blijven, maar dankzij een lange servicereeks van Carmen Steenbakkers kwam de thuisploeg uiteindelijk weer op voorsprong: 25-16. Het moreel van Vedo was gebroken en de gasten boden in de laatste set weinig tegenstand zodat de Boxtelse ploeg andermaal aan het langste eind trok: 25-14.

De komende drie zaterdagen wordt niet gespeeld. Zaterdag 13 januari wacht het uitduel met de nummer twee in het klassement.

WEINIG ZELFVERTROUWEN

De mannenploeg van de Boxtelse volleybalvereniging Blox trad zaterdagochtend in alle vroegte aan in en tegen Goirle. Blox was gebrand om te winnen, maar dat lukte niet. Het zelfvertrouwen van de Boxtelaren was in de eerste set (25-21) ver te zoeken. Het spel was chaotisch en er werden veel onnodige fouten gemaakt. Na wat motiverende woorden van de coach verliep het spel in de tweede set iets beter, maar was nog niet perfect (25-21). Met hun onrustig spel konden de Boxtelaren het de thuisploeg in de derde set alleen wat lastig maken (25-20).

De wedstrijd was al verloren voor Blox, maar er stond nog altijd een punt op het spel. En daar gingen de Boxtelaren voor. Qua motivatie en inzet leek het een compleet andere wedstrijd. Wijze woorden van Fabian Robroek tijdens de time-out: ,,Deze set gaan we niet winnen op ons mooie spel, maar wel op karakter!" En niets was minder waar. Teun Smit sloeg enkele ballen hard binnen; Blox won de set ruim met 17-25 en verliet daardoor toch met een goed gevoel het veld.

De eerstvolgende wedstrijd wordt zaterdag 13 januari gespeeld in Odiliapeel.

LAATSTE WEDSTRIJD 2017 IN 'WICKIUP'

Siebrands wint jaarfinale bolvereniging Sinecure

VLOERBOLLEN

Titelkandidaaat Peter Siebrands uit Lennisheuvel heeft maandag de finale gewonnen van bolvereniging Sinecure. In blokhut Wickiup van Scouting Boxtel werd de laatste wedstrijd in een serie van vijf gespeeld.

In de eerste vier wedstrijden had Siebrands al een behoorlijke voorsprong opgebouwd op zijn dertien medespelers. Toch waren die niet geheel kansloos. In de finale mogen de spelers immers bollen naar de zogeheten pronkepinker, waar 70 punten zijn te verdienen. Daarvoor moeten de bolspelers wel vijfmaal achtereen 'wapperen': dus alle kegels omgooien. ,,En dat is geen sinecure. In onze clubgeschiedenis sinds 1989 kwam dat slechts tweemaal voor", meldt woordvoerder Pierre van den Oord.

Jan Juffermans, de winnaar van 2016, had een achterstand van 288 punten en deed verwoede pogingen Siebrands in te halen. Dat lukte niet; hij kwam niet verder dan 214 punten. De winnaar eindigde met 1011 punten bovenaan de ranglijst en ontving de wisseltrofee uit handen van Juffermans.

KEGELS EN HALVE BOL

,,We kijken terug naar een mooie finale. Het vloerbollen houdt telkens weer een midden tussen spanning en competitie in een aangename sfeer met ruimte voor een praatje tussen het scoren door", aldus Van den Oord. Het van oorsprong Zeeuws-Vlaamse spel wordt gespeeld op een houten vloer met tien kegels en een halve bol. Curveball is de internationale term.

Maandag 8 januari houdt bolvereniging Sinecure haar oliebollentoernooi. Daarbij zijn ook nieuwelingen welkom. Circa zes nieuwe leden kunnen zich nog aansluiten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 06-82 43 92 36 of e-mail: pierrevdoord@planet.nl.

FOTO BOVEN: De vloerbolwinnaar van 2016, Jan Juffermans overhandigt in Wickiup de wisselbokaal aan de nieuwe clubkampioen van Sinecure: Pieter Siebrands (links).