Afbeelding
Foto: Daisy Renders

FIETSERSBOND EN PVDA/GROENLINKS OP PAD

'Fiets lost veel verkeersproblemen op'

PÅL JANSEN

Getooid met warme mutsen toog een delegatie van PvdA/GroenLinks, de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond, wijkorgaan Platform Selissen en een aantal geïnteresseerden op zaterdagochtend langs diverse fietsknelpunten in de gemeente Boxtel. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en ook het nieuwe beleidsdocument Move31 staat in het nieuwe jaar op de rol. Voor de fietsersbelangengroep een uitgelezen kans om te laten zien waar de schoen wringt...

,,PvdA/GroenLinks kwam met het voorstel om een rondje te fietsen langs diverse punten", licht voorzitter Pierre van den Oord van de Boxtelse Fietsersbond toe. ,,Eerder hielden we zelf schouwrondes met onder meer de partijen INbox en Combinatie95." De bond stuurde eerder dit jaar haar visie op de aanpak van het verkeer op naar alle lokale politieke partijen. Uitgangspunt is, niet geheel verrassend, de fietser. ,,Als veel meer mensen zouden fietsen, loste dat tal van problemen op. Dat betekent overigens niet dat dit ten koste hoeft te gaan van de automobilist", aldus Van den Oord. ,,Ook fietsers zijn gebaat bij een goede ontsluiting."

Niet toevallig begon de groep ter hoogte van de Laarakkerweg, bij A2-viaduct Den Oorsprong in Liempde. Daar moeten dagelijks honderden fietsers over een verhoogd plateau de weg oversteken. ,,Iedere ochtend rijden 1.100 fietsers de Boxtelseweg over. In de ochtend is dat pure ellende", stelt Van den Oord.

Tussen tien en twaalf uur fietste de groep langs meer van dit soort punten. Zo was er een stop bij de Eindhovenseweg ter hoogte van restaurant De Ceulse Kaar en het oversteekpunt bij supermarkt Lidl aan de Fellenoord. Ook werd stilgestaan bij de toekomstige snelfietsroute waarvan plannen bestaan dat die naast de noord/zuid-as komt te liggen. Bovendien was er aandacht voor de plannen met betrekking tot de Verbindingsweg Kapelweg-Ladonk (VLK). Het fietspad wat daarlangs moest komen te liggen, wordt geschrapt. Van den Oord: ,,Als die VLK op deze manier wordt gebouwd, werpt dat natuurlijk een barrière op voor de fietsers die van en naar natuurgebied Kampina willen."

FOTO ONDER: De groep bezocht diverse fietsknelpunten in de gemeente Boxtel. Hier staat de fietsdelegatie ter hoogte van autobedrijf Bekkers aan de Boxtelseweg in Liempde. (Foto: Daisy Renders).