Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OLYMPISCH KAMPIOEN ANNA VAN DER BREGGEN AAN DE START

Cyclocross Langspier wordt kuitenbijter

Olympisch kampioen wielrennen op de weg Anna van der Breggen is de grote publiekstrekker bij de internationale veldrit die zaterdag 23 en zondag 24 december rond De Langspier in Boxtel op het programma staat. De cyclocross heeft door deelnemers uit Japan en België een internationaal tintje. Zaterdag staat de jeugd aan de start, terwijl een dag later alle categorieën van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie aan bod komen. Het deelnemersveld is door de nieuwe jeugdwedstrijd uitgebreid tot een recordaantal van 450 wielrenners.

Voor de nummer twee van de UCI-world ranking is de recreatieplas geen onbekend terrein. Van der Breggen won als voorbereiding op het wegseizoen al tweemaal eerder in Boxtel. Ook bij de elite zijn enkele toppers te bewonderen. Zo geven onder anderen de beroepsrenners Martijn Budding en Maurits Lammertink acte de présence. De voor Katoesja Alpecin uitkomende Lammertink reed afgelopen zomer nog de Tour de France. Ook hij won de cross in Boxtel al eens, namelijk in 2014. Bij de masters staat Erik Dekker, oud-winnaar van verschillende Touretappes, aan de start.

175 JEUGDRENNERS

In samenwerking met Wielervereniging Schijndel organiseert de stichting Wielerbelangen Boxtel voor het eerst een landelijke jeugdwedstrijd. De 175 renners, die uit heel Nederland komen, strijden in de categorieën 7 tot 14 jaar om de ereplaatsen. De wedstrijden worden gehouden van 11.00 uur tot 15.00 uur. Op elk heel uur start een nieuwe categorie. In de categorie II, die om 11.00 uur vertrekt, staat Andries Knapen uit Esch aan de start. Hij rijdt letterlijk een wedstrijd in zijn achtertuin.

Zondag om 10.00 uur bijten maar liefst 52 amateurs het spits af. Freek de Jong uit Deil en de Belgische Europees kampioen Kenny Geluykens zijn hier de favorieten. Massati Matsui houdt de Japanse eer hoog. Klaas Groenen uit Boxtel is de plaatselijke favoriet. Gezien de goede uitslagen van de laatste weken behoort een plaats in de top tien voor Groenen wellicht tot de mogelijkheden.

Met maar liefst 65 renners is de categorie masters de grootste. Naast oud-wielerprof Dekker is Edwin Raats uit Helmond de te kloppen man. Met zijn 75 jaar is Theo Broere uit Amsterdam veruit de oudste deelnemer. Ook medeorganisator Frank van Oirschot uit Oisterwijk zal proberen in de prijzen te rijden. Bij de vrouwen, die om 12.00 uur aan hun cross beginnen, zijn Dorien Hoog Antink uit Ochten en Femke Gerritse uit Rosmalen naast Van der Breggen de topfavorieten.

Bij de nieuwelingen-meisjes, die twee minuten later van start gaan, vinden we toppers zoals Puck Pieterse uit Amersfoort en Shirin Anrooij uit Kapelle. Een peloton van meer dan vijftig nieuwelingen vertrekt om 13.00 uur. Huizenhoog favoriet is daar Salvador Alvarado uit Rotterdam. Dit toptalent pakte dit seizoen al tien keer de bloemen. Om 14.00 uur is het de beurt aan de eliterenners voor hun wedstrijd over zestig minuten. Naast de genoemde beroepsrenners is Eddy van IJzendoorn uit Tiel de te kloppen man. Erik Boer uit Wolphaartsdijk is de man in vorm van de laatste weken. Uit het verre Tokio komt Kohei Maeda. Jordy Steenbakkers uit Boxtel is in dit geweld de plaatselijke favoriet. Twee minuten na de eliterenners vertrekken de junioren met daarbij de topfavoriet Marco Ehlert.

PARCOURS

Parcoursbouwer Frans van de Nostrum voorspelt door de vele regen en smeltsneeuw loodzware wedstrijden. Vooral het stuk langs de spoorsloot wordt een ware kuitenbijter. De strook van enkele honderden meters is de laatste hindernis voor de finish. Na elke categorie wordt het daar zwaarder. Fietsen is daar dan alleen weggelegd voor klasbakken. Enkele jaren geleden soleerde, in soortgelijke omstandigheden, in een krachtige cadans en soepele stijl Anna van der Breggen naar de zege. Het mulle zand van het volleybalstrand staat elk jaar weer garant voor spektakel. Het is dé plek voor wielerfotografen. Een van de weinige renners die daar zal kunnen fietsen, is David Nordeman. Hij is kampioen mountainbiken van Nederland 2017 en technisch zeer begaafd. Een lust voor het oog voor de ware wielerliefhebber. Nordeman rijdt bij de elite. Het parcours rondom De Langspier is door modder, gras, heuveltjes, strandzand , asfalt en de steile houten brug zeer gevarieerd. De wedstrijden zullen net als voorgaande edities grote winnaars opleveren. Het wordt smullen voor de echte wielerliefhebber, aldus parcoursbouwer Van de Nostrum.

FOTO BOVEN: Rond de kerstperiode staat traditioneel de cyclocross rondom De Langspier op het programma. Het sportevenement op zondag 24 december is dit jaar uitgebreid met een jeugdwedstrijd, een dag eerder. (Archieffoto: Peter de Koning).

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 19 december

EERSTE KLASSE

La Machine - VanderlandeNetnie        1-2

2e Glas: DaNie - Oude Ballen        2-1

Veldsink De Lind Advies - Xieoe        3-0

Discovloerboxtel/'t Fustje - Effe Tikke        3-0

TWEEDE KLASSE

The Brain quizzen - Fireballs        1-2

Hoppenbrouwers - Erfgoed Brabant        3-0

Fassbender - Jesse v.d. Sande        1-2

Tojato Industries - Van Olphen        3-0

DERDE KLASSE

Le Temps Perdu - Unlimited        0-3

Arteway - VOF cs        0-3

Van Oirschot RVS - Smit & Dorlas        2-1

Clic Visuals - Brabant Sports        2-1

VIERDE KLASSE

Magic X - Jan van Erp        0-3

DSV De Dommel - Baldadig        0-3

Als Voorheen 2a - VCH Schijndel        3-0

De Braken - Bonyxblok        1-2


Nieuwjaarsduiken

Boxtel heeft sinds dit jaar twee Nieuwjaarsduiken. In recreatieplas De Langspier vindt de jaarlijkse plons plaats en in het Concordiapark in Liempde gebeurt dit voor het eerst. De activiteit bij de plas begint vanaf 11.30 uur en iedereen met minstens een zwempdiploma A kan zich aanmelden via aanmelden@buurtsportboxtel.nl. In Liempde start de duik om 12.00 uur, aanmelden is niet nodig. Twee 'prominenten' dompelen zich ook onder in het ijskoude water. Deelname aan beide evenementen is gratis.