Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Berith Moonen

Op zoek naar een magische sfeer

Een jonge talentvolle vrouw die het een beetje moeilijk vond om het juiste pad te vinden. Maar het is Berith Moonen (27) uit Boxtel uiteindelijk gelukt. Als video-editor én natuurfotograaf maakt ze sprookjesachtige opnamen.

Het ouderlijk huis van Berith Moonen (27) staat aan de rand van het Boxtelse Sparrenrijk. In de tuin vliegen vogels af en aan om te snoepen van het lekkers in de vogelhuisjes. Vanuit de huiskamer is het zicht op dit vliegverkeer prachtig: het geeft een soort vakantiegevoel. ,,Dit is een plek waar ik graag woon. Ik hou van rust en voel me het prettigst wanneer ik midden in de natuur ben", zegt Berith. Zolang zij zich kan herinneren was het haar grote wens om te werken als dierverzorger: met wílde dieren welteverstaan. ,,Er werd me echter vaak verteld dat een redelijk betaalde baan in deze sector niet voor het oprapen lag. Bovendien bestaat dat werk voor tachtig procent uit poep scheppen. Niks mis mee, maar het bracht me later wel aan het twijfelen wat betreft mijn beroepswens", legt Berith uit.

OPNIEUW MONTEREN

Als kind bracht Berith veel tijd door met het verzorgen van haar dieren en zat zij vaak te tekenen: paarden vooral. De Maremak, de school voor speciaal basisonderwijs, beviel haar destijds prima. ,,Ik voelde me beter op mijn plek in een kleinere klas, aangezien ik wat moeite met rekenen had was het voor mij heel prettig dat ik hier goede begeleiding kreeg", zegt Berith.

Haar middelbare schoolperiode op het Maurick College in Vught beleefde zij echter totaal anders: ,,Ik had het daar niet naar mijn zin, ik werd stiller en ook onzeker. Dit had niets met medeleerlingen te maken: het zat in mezelf. Qua lesstof huppelde ik echter door deze schooljaren heen. Achteraf bezien had ik best een niveau hoger gekund."

Deze minder leuke tijd in het voortgezet onderwijs bracht echter ook iets goeds met zich mee, maar dit zou later pas blijken. Als tegenhanger voor de vervelende uren op school, fotografeerde en filmde Berith in haar vrije tijd de dingen die zij zo mooi vond in de natuur. Ook ontdekte ze het plezier in het opnieuw monteren van Disney-filmpjes en bestaande natuurdocumentaires van de BBC . ,,Ik vond het toen al een uitdaging om de beelden op de maat van de muziek te zetten", geeft Berith aan.

Tijdens mijn opleiding
stond ik onder streng toezicht

Haar wens om dierverzorger te worden, verdween tijdens haar tienerjaren Maar wat dan? De tijd was immers aangebroken om een vervolgopleiding te kiezen. Berith: ,,Ons pap zei: 'Je vindt fotografie leuk, waarom ga je daar niet iets mee doen?' Zo kwam ik terecht op de Fotovakschool in Boxtel. Vanaf dat moment ben ik anders gaan kijken naar fotograferen. Ik vond het altijd al leuk om te doen, maar tijdens deze opleiding ben ik er echt van gaan houden."

Na twee jaar Fotovakschool was Berith officieel vakfotograaf. Alhoewel haar passie voor fotografie groot was, waren er ook twijfels of ze er wel haar beroep van wilde maken. ,,Op dat moment was het weer mijn vader die me op weg hielp. Hij stelde voor om video's te maken en te editen. Dat deed ik al als hobby. Het klinkt gek; maar zo had ik het zelf nog nooit bekeken."

SINTLUCAS

Gesterkt door dit nieuwe doel ging Berith op zoek naar een opleiding waar zij zich kon specialiseren in video-editing en kwam terecht bij mbo-school SintLucas in Eindhoven. ,,De docent die ik daar trof, was aangenaam verrast door mijn werk. Aangezien ik al een portfolio had, hoefde ik geen toelatingsexamen meer te doen: ik werd meteen aangenomen", vertelt Berith. De vreugde was echter van korte duur; aangezien haar opleidingsniveau officieel lager was dan de school vereiste, volgde er een onzekere periode.

Uiteindelijk waren de argumenten van de leraar die haar had aangenomen doorslaggevend en kon zij alsnog aan de opleiding beginnen. ,,Maar… onder strikte voorwaarden die niet prettig waren. Zo moest ik enkele documenten ondertekenen waarin ik aangaf dat het, gezien het niveau van mijn vooropleiding, mijn eigen risico was wanneer ik de opleiding niet zou halen. Ik stond tijdens de gehele opleiding 'onder toezicht' en moest regelmatig op gesprek komen om al mijn stappen te verantwoorden. Eén misstap en ik zou eruit liggen. Voor iemand die toch al wat onzeker is en een drang naar perfectie heeft, werkte dit behoorlijk beklemmend", legt Berith uit.

KOELE REACTIES

Maar Berith zette door en leverde na vier jaar met vertrouwen haar zogeheten meesterproef bij het eindexamencomité in. Voor deze afstudeeropdracht had Berith contact gezocht met Jos Vroegrijk uit België. ,,Jos maakt al jaren prachtige natuuropnames, onder andere van het oudste oerbos van Europa: in het Poolse Bialowieza . Hij beschikt over een enorm archief waarin ik naar hartenlust mocht zoeken naar beelden voor mijn natuurdocumentaire", vertelt Berith.

,,Tijdens de bespreking van mijn eindexamenwerk vond ik de reacties van het comité koel en dat was best pijnlijk. Ik slaagd weliswaar, maar miste de euforie", blikt Berith terug. Dit gevoel veranderde tijdens de diploma-uitreiking. ,, Ik werd naar voren geroepen en kreeg te horen dat ik excellent geslaagd was voor video-editing. Deze verassing had men bewust geheim gehouden. Cum laude op mbo-niveau afstuderen op dit vakgebied komt maar zelden voor!', glundert Berith trots.

BOXTEL, NATUURLIJK!

Op dit moment werkt Berith Moonen als professioneel video-editor en wildlife- en natuurfotograaf. Op haar YouTube-kanaal ProBerith staat een kleine selectie van de videoproducties die ze in opdracht vervaardigde . En op Instagram-account: @Beeerr_ zijn fraaie natuurfoto's te zien waarmee je als het ware een sprookje binnenwandelt. Diezelfde, haast magische sfeer probeert Berith ook in haar video's te creëren. Onlangs maakte ze een indrukwekkende promo voor Rob's Vogelhof (Lennisheuvel), daarnaast filmt en edit ze het lokale tv-progamma: Boxtel, Natuurlijk!. Berith: ,,Het is mijn grootste droom om te kunnen leven van het werk als video-editor."

Afbeelding