Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BIJZONDERE VERHALEN UIT DE BROMFIETSWERELD

'Een bromfiets die ik niet ken? Dat lijkt me sterk'

Liempdenaar Ton van der Steen is een bromfietsfanaat, -verzamelaar én verhalenverteller. Ellenlang kan hij over zijn hobby praten. ,,Ge moet maor zeggen als ik afwijk, ik kan die hele krant vullen als je wilt." Zijn bromfietsenmania brengt hem dan ook in bijzondere situaties....

Ton was 16 jaar oud toen hij voor de eerste keer zijn eigen Zündapp 517 kon beklimmen (foto rechtsonder). De bromfiets is voor Ton een jeugdliefde die nooit is weggegaan. ,,Waarom zijn alle mannen die er zo mee bezig zijn, gek op die dingen? Dat is gewoon een jeugdsentiment. Zo werkt deze wereld: allemaal willen zij hun jonge jaren herbeleven."

FUTURISTISCHE BOOMERANG

Op het moment dat er zich een buitenkansje voordoet, begint óók Tons jongenshart sneller te kloppen. Zo liep hij een paar maanden eerder een Union Boomerang tegen het lijf, een bromfietsenserie waarvan twee types op de markt kwamen: één in 1961 en één in 1962. ,,Die zijn ontworpen door Charles Burki (bekend Nederlands ontwerper van vervoersmiddelen - red.). Maar het eerste model verkocht voor geen meter, de fabrikant vond 'm toen ook veel te futuristisch", legt Ton uit. De Boomerangs zijn een zeldzaamheid: het aantal is in Nederland op één hand te tellen, een waar collector's item.

Ton parkeerde op een dag zijn een klassieke Zündapp in 's-Hertogenbosch en liep naar de kraam voor zijn wekelijke portie vis. Ondertussen cirkelde een bewonderaar om zijn voertuig heen. ,,'Wat een mooie bromfiets', zei die man", vervolgt Ton. De twee raken in gesprek en besluiten dat voort te zetten in een nabijgelegen café. De liefhebber blijkt een weduwnaar uit Vught en ten lange leste laat hij weten ook een klassieker in bezit te hebben. ,,'Maar die ken jij toch niet', zei hij. Dat lijkt me sterk, gaf ik aan, want ik ken álles. 'Een Boomerang', vertelt die vent. 'Nee joh... Gij en ik moeten een fleske bier vatten', zei ik hem. Het was ook nog het eerste type."

Hij toog met de eigenaar uit Vught naar zijn woning. De bromfiets lag uit elkaar, opgeslagen in dozen. Maar hij was nagenoeg compleet. ,,Hij had nog een tweede, maar die lag inmiddels bij de ijzerboer", vertelt Ton, waarbij de verbijstering van zijn gezicht valt af te lezen.

'DUS IK BEL DIE VENT...'

'Die vent had een Boomerang. 'Gij en ik moeten een fleske bier vatten', zei ik'

Uiteindelijk kan hij de originele onderdelen overnemen. Maar Ton is meer van de Honda-bromfietsen, dus wellicht kan hij het model weer ruilen. Dat brengt hem bij Wout Meppelink, hoofdredacteur van Bromfiets. 'Het oudste bromfietsblad ter wereld' staat op de cover. Enkele tijdschriften liggen verspreid over Tons salontafel en er ligt een stapeltje naast zijn bank. ,,Het blad verscheen een paar jaar niet, maar sinds 1996 komt het weer opnieuw uit.", laat Ton zien. ,,In de eerste uitgave in '96 zag ik Meppelink op een foto op een Boomerang zitten, dus ik belde vent op en vroeg of hij die bromfiets kende. Hij wilde weten waarom ik er zo in geïnteresseerd was. 'Omdat ik er één heb', legde ik hem uit. Hij geloofde het eerst niet."

Nadat Ton hem van het tegendeel overtuigde, vroeg de hoofdredacteur wat de Liempdenaar er mee ging doen. 'Ik doe 'm denk ik weg', antwoordde de Liempdenaar zo nonchalant mogelijk. ,,En hij legde meteen een bod op tafel. Maar ik wist dat hij drie RAP Rocky's had, daarvan waren er twee inmiddels verkocht", aldus Ton. RAP is een historisch Nederlands bromfietsmerk van handelsbedrijf R.S. Stokvis en Zonen uit Rotterdam dat tussen 1954 en 1970 werd verkocht. Oftewel: ook een enorm zeldzaam model. ,,Van de RAP Rocky die Meppelink heeft, zijn er zevenhonderd gemaakt en nog maar heel weinig van over. Hij is regelmatig op beurzen te vinden. Met die bromfiets loopt hij altijd te showen."

OPGESLAGEN IN DOZEN

Meppelink moest en zou de Boomering in zijn bezit krijgen. Begin oktober toog hij met zijn laatste RAP Rocky naar Liempde. Het blad gaf hij in 1996 juist opnieuw uit vanwege de Union Boomerang. Ook kende hij de eerder genoemde ontwerper Burki persoonlijk. ,,Het artikel dat bij de foto hoorde, ging ook over die Burki", laat Ton zien.

Ook al ligt de Union Boomerang nog helemaal uit elkaar en opgeslagen in dozen, Ton krijgt de volledig opgeknapte RAP Rocky. Het model dat al menig bromfietsfanaat heeft bewonderd, is in bezit van de Liempdenaar. Een foto met hem en het voertuig zou dan ook leuk zijn voor dit artikel. Helaas: ,,Ik heb 'm alweer geruild, een paar weken terug."

Ton is immers bromfietsfanaat, maar richt zich met name op het verzamelen van Honda's en hoeft de RAP Rocky niet te hebben. De bromfietsfanaat liep onlangs een modern Vespaatje tegen het lijf. Geen klassieker, maar deze keer was de ruil met de RAP Rocky dan ook niet gemaakt voor Ton zelf... ,,Aan mijn dochter gegeven, haar gun ik alles."

De Union Boomerang is binnenkort in volle glorie te zien. Tijdens de Autotron Oldtimerproducties op 13 en 14 januari in Rosmalen wordt de historische bromfiets live gerestaureerd.

FOTO BOVEN GROOT: Ton van der Steen uit Liempde met zijn favoriete historische Honda. De Union Boomerang uit 1961 is inmiddels al geruild. (Foto: Albert Stolwijk).

Op de linkse foto staat Ton (rechts) met een van zijn jeugdvrienden op een (toen nog) nieuwe Zündapp 517. Toen begon zijn voorliefde voor bromfietsen.