Afbeelding
Foto: Annemieke van der Togt

'Drs. Down! is niet voor watjes'

Nando Liebregts (22) heeft het druk. Hij werkt bij Brownies & Downies in Boxtel, bij boerderijterras Bij Ons in Spoordonk en is actief in theatergroep Spring in Vught. En oh ja, hij reist ook nog door Nederland als één van de hoofdrolspelers in Ivo Niehe's theatervoorstelling Drs. Down!. En die is niet voor watjes", waarschuwt hij lachend.

Ivo Niehe baseerde het script op het waargebeurde verhaal van Pablo Pineda Ferrer uit Spanje. Die wist als een van de weinigen met het syndroom van Down een universitaire graad te behalen. In Drs. Down! komen allerlei situaties aan bod die een gezin, waarin een kind met het syndroom van Down wordt geboren, voor de kiezen krijgt. Ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, pesterijen, onbereikbare liefde. De cast telt zeven dansers, zes hoofdrolspelers en een hele crew met regie, begeleiding en techniek.

De onderlinge band is sterk en daar geniet Nando van. ,,Het is een fijne groep waarin ik me thuis voel, een beetje als familie. Ook word ik heel blij van het enthousiasme en de bewondering van het publiek", vertelt de Boxtelaar. ,, Vaak ontmoeten we na afloop het publiek in de foyer. Dat zijn bijzondere momenten waar ik me altijd op verheug. We praten veel met de mensen en we merken dat de voorstelling ze echt iets doet omdat ze allerlei dingen herkennen uit het echte leven. Sommige zeggen: er gaat een wereld voor me open. Iedereen is zo enthousiast en af en toe wordt er een traantje gelaten. We merken ook dat de boodschap goed aankomt: kijk naar de mogelijkheden van mensen met een beperking, niet naar de onmogelijkheden."

PREMIÈRE

Nando heeft zelf het syndroom van Down, net als zijn mede-acteur Rutger Messerschmidt uit Roosendaal. Nando speelt het personage Lucas, Rutger zijn boezemvriend Tom. In het begin was het de bedoeling dat Rutger en Nando alleen in videofragmenten zouden verschijnen. Maar tijdens de repetities bleek al snel dat de mannen veel meer in hun mars hebben en dat ze hun acteerkwaliteiten ook een seizoen lang kunnen volhouden. Er verschijnt een brede lach op Nando's gezicht: ,,Op het podium ben ik thuis en voel ik me op m'n gemak. Zenuwen? Nee, eigenlijk nooit. Ook niet tijdens de eerste serie voorstellingen in het DeLaMar-theater in Amsterdam. Tijdens de première zaten onder andere André van Duin, Joop van den Ende, Erica Terpstra, Robert ten Brink, Tineke Schouten en Barbara Sloesen in de zaal. Ook daarvan werd ik niet zenuwachtig, ik vond het alleen maar extra leuk."

Gewoon het toneel op gaan en laten zien wat ik kan ...

KEIHARD

,,In het begin was het wel eens slikken", vertelt Nando verder. ,,Eén van de scènes kwam zo keihard bij me binnen, dat ik ervan moest huilen. Het was een scène over onbegrip, vooroordelen, afwijzing en eenzaamheid. Dat herkende ik. De anderen hadden het meteen in de gaten en hebben me uitgebreid getroost. Dat was heel fijn. We hebben ook even gepraat over het aanpassen van die scène, maar dat hoefde van mij niet. Ik zei tegen mezelf: op het podium ben je Lucas, niet Nando. Daarna ging het al een stuk beter. Nee, Drs. Down! is geen voorstelling voor watjes."

In de theaterwereld is het een goed gebruik om bij een première elkaar een toitoi te geven, een gelukwens in de vorm van een klein cadeautje. Nando vond dat heel bijzonder. ,,Ik moest huilen van geluk. Maar tien minuten later moest ik op", herinnert hij zich. Het was een mooi, maar ook een moeilijk en emotioneel moment voor Nando. ,,Ik dacht: fuck it. Je gaat gewoon het toneel op en laat de mensen zien wat je kunt. En dat is gelukt. Weet je, ik ben zo trots op wat ik heb bereikt, met de steun van mijn ouders, mijn broer en zus en de hele cast en crew. Ik heb ook meer zelfvertrouwen en merk dat ik me minder aantrek van mensen die raar tegen me doen of iets stoms zeggen. Ze bedoelen dat niet slecht, het is gewoon onnozelheid. Dat weet ik wel. Maar ik zeg dan wel iets terug om dat duidelijk te maken. Dat is ook het thema van Drs. Down!: neem mensen zoals ik serieus en ga normaal met ze om."

BAD GUY

Elke voorstelling is een feestje, vindt Nando. Dat begon ruim anderhalf jaar geleden met een succesvolle casting en kwam half augustus van dit jaar goed op gang met twee try-outs in Rijswijk en tien optredens in Amsterdam. Daarna volgde de rest van Nederland. Zondag 7 januari 2018 staat de laatste van vijftig voorstellingen gepland, in theater De Vest in Alkmaar. Daarna is het afgelopen, dan komt er een eind aan een geweldige ervaring.

,,Maar eerlijk gezegd wil ik daar nu nog niet aan denken. Ik hoop dat ik actief kan blijven in de theaterwereld, ik heb nu laten zien wat ik kan. Mijn droom? Een bad guy spelen in Goede Tijden Slechte Tijden! Ik heb ze al gemaild en ze schreven terug dat ik me moet inschrijven bij enkele castingbureaus. Dat ga ik zeker doen. De GTST-acteurs Jord Knotter, Stijn Fransen en Marly van der Velden vind ik erg goed. Als ik naar hen kijk, trekken ze me echt in een scene. Dan let ik ook goed op om er iets van te leren. En natuurlijk Geert Hoes uit Boxtel, die is ook heel aardig. Toen ik hem als verrassing ontmoette en hij mij samen met Sanne van Veen (Eva in de voorstelling – red.) interviewde bij Omroep Dommelland, was ik helemaal flabbergasted."

Hoe het ook loopt met de theatercarrière van Nando, een mooie nieuwe uitdaging komt er sowieso. ,,Samen met mijn ouders ben ik bezig met plannen om zelfstandig te gaan wonen", vertelt hij met gepaste trots.

Drs. Down! is onder andere nog te zien in Tilburg (28 december), Roosendaal (30 december) en 's-Hertogenbosch (2 januari). Meer info is te vinden op www.drsdown.nl en op de Facebookpagina van de voorstelling.

OP DE FOTO: ,,Op het podium ben ik thuis en voel ik me op mijn gemak", vertelt Nando Liebregts (derde van links), hier temidden van collega-acteurs van Drs. Down!.