Afbeelding
Foto: Douwe Korting

KOSTEN COÖPERATIE LAGER DOOR EIGEN INZET VAN LEDEN

Herenboeren gaan toch door in 2018

PÅL JANSEN

Herenboeren Wilhelminapark beoogde voor het einde van dit jaar 200 huishoudens (oftewel 500 monden) te kunnen voeden. De coöperatieve boerderij zou anders niet kunnen voortbestaan. Maar er zijn 'slechts' 150 gezinnen aangesloten. Nu het einde van het jaar nadert, rest de vraag: wat nu? Volgens bestuurslid Douwe Korting en initiator Geert van der Veer is er niets aan de hand, integendeel...

,,We eten nog steeds van eigen land, dus het gaat goed", antwoordt bestuurslid Korting gevat. De winteroogst is net achter de rug: vorige week werd onder meer de broccoli van het land gehaald. ,,De groei verloopt inderdaad niet helemaal volgens planning", zegt Van der Veer. ,,We krijgen ook vaak de vraag: is er nog plek dan, bij jullie? Blijkbaar hebben we iets uitgestraald dat we vol zitten."

Maar hoe zit het nu met die 200 huishoudens? ,,Dat gaan we niet halen. Afgelopen november hebben we daar onze leden over geïnformeerd", aldus Van der Veer. ,,Maar we gaan gewoon door. De kosten komen lager uit dan de begroting. Met 500 monden zouden we terug kunnen gaan van een wekelijkse bijdrage van 10 naar 8 euro. In plaats daarvan gaan we nu iets omhoog", aldus Van der Veer. Korting: ,,We gaan volgend jaar naar iets meer dan 11 euro per week."

De kosten zijn op voorhand te hoog ingeschat, aldus Korting. ,,We hebben gezien dat het ook met iets minder kan." Omdat een deel van de grond nog niet in gebruik is, maar ook leden zelf drukken de kosten. ,,Er zijn ook best veel mensen die meehelpen op het land. Zo hadden we 15.000 euro aan externe arbeid berekend, maar dat bedrag is gewoon niet uitgegeven", aldus Korting. ,,Wat bovendien heel leuk is: er vindt nu een professionaliseringsslag plaats op de boerderij. Je kon bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid rundvlees krijgen per jaar. Voor heel veel mensen was het gokken hoeveel ze konden afnemen per week, dus kon het zijn dat ze een paar maanden voor het einde van het jaar geen rundvlees meer konden krijgen. Maar nu hebben we een tool waarmee de leden kunnen berekenen hoeveel ze van wat kunnen verbruiken om heel het jaar door genoeg te hebben."

EXTRA OPENINGSDAG

De professionaliseringsslag waar Korting naar verwijst, slaat ook terug op het online bestellen, een betere distributie en een extra dag waarop de producten worden geleverd. Die worden nu niet alleen op zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur bij het gele hek van het Wilhelminapark uitgegeven, maar voortaan ook op woensdag tussen 16.00 en 18.00 uur.

De recepten van hun gerechten verzamelen de leden op de website gelanceerd: www.herenkeuken.nl. ,,Het gros is tevreden over de boerderij en de producten. Het meeste ging goed dit jaar, we hadden echter veel sla. Maar daar worden leden ook creatief van. Op de site staan allerlei gerechten die leden maken van de oogst. Hoe je bijvoorbeeld producten moet verduurzamen, zoals zuurkool inleggen. Maar ook hoe je soms andere dingen kan koken, zoals een pizza met broccoli. Het ontwikkelt veel energie binnen de groep."

Lees verder op pagina 3: ,,Herenboeren wellicht naar Zweden..."

FOTO BOVEN: De leden van de Herenboerderij Wilhelminapark halen de winteroogst binnen. Door extra handen uit de groep, bespaart de coöperatie jaarlijks veel geld. (Foto: Douwe Korting).