Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

COMMISSARIS VAN DE KONING OP WERKBEZOEK IN BOXTEL

'Hokjesgeest is verdwenen in Boxtel'

Henk van Weert en Pål Jansen

,,Boxtel doet het goed." Dat zei commissaris van de koning Wim van de Donk in Noord-Brabant gistermiddag na afloop van zijn werkbezoek aan deze gemeente. De provinciebestuurder sprak met de fractievoorzitters in de gemeenteraad, bezocht met het college van B. en W. het bedrijf Ecotap en maakte vervolgens een rondrit langs diverse hotspots, waaronder - uiteraard - de dubbele overweg in de Tongersestraat.

Het was alweer drie jaar geleden dat Van de Donk een werkbezoek aan Boxtel bracht. In de twee jaar geleden afronde verbouwing van het gemeentehuis, zag hij dat de manier van werken is verbeterd. ,,De hokjesgeest is verdwenen", constateerde de commissaris. Hij zag het omdat de verschillende kamertjes waarin ambtenaren hun werk deden zijn verdwenen en omgebouwd tot open kantoortuinen.

De nieuwe manier van werken, waarbij ook steeds meer de inbreng van burgers wordt nagestreefd, spreekt Van de Donk aan, zo vertelde hij. ,,Zo'n project waarbij samen met inwoners het Stationsplein een groene uitstraling heeft gekregen, is een prachtig voorbeeld. Maar ik zag het ook bij Ecotap (producent van oplaadpunten voor elektrische auto's - red.) op bedrijventerrein Ladonk. Daar heerst een bedrijfsfilosofie die me erg aanspreekt, waar ze maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen en innovatief aan het werk zijn."

DUBBELE OVERWEG

Ook werd Van de Donk bijgepraat over de gevolgen van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waardoor sinds deze week elke tien minuten treinen rijden op het traject Eindhoven-Amsterdam. ,,Ik ken de dubbele overweg in de Tongersestraat nog uit mijn jeugdjaren als ik op de fiets door Boxtel kwam. Goed dat die situatie nu gaat veranderen." Ook nieuwbouwplannen in Liempde (Roderweg/Hamsestraat) en de opheffing van de gemeente Haaren kwamen aan bod, maar inhoudelijk ging Van de Donk daar niet op in met de pers.

Ook de ambtelijke samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel, de avond ervoor nog onderwerp van gesprek in de gemeenteraad, kwam kort aan bod. ,,Ik zie veel experimenten en innovatiedrift. Onderzoek alles en behoudt het goed, luidt mijn advies." De samenvoeging van de twee ambtenarenapparaten is ingegeven om de gemeentelijke organisatie minder kwetsbaar te maken én financiële voordelen uit schaalvergroting te boeken. ,,De ideale schaal bestaat echter niet. Het gaat erom dat er resultaten worden geboekt en dat het verschil wordt gemaakt. En ik zie dat Boxtel het goed doet."

MUSEUM VEKEMANS

Aansluitend aan zijn werkbezoek bezocht de commissaris samen met cultuurwethouder Marusjka Lestrade Museum Vekemans aan de Stationsstraat. Daar kreeg hij een rondleiding van Bernard Vekemans, een van de oprichters, langs de honderden historische strijkbouten, poffers en mutsen. ,,Een van mijn familieleden tipte mij over dit museum en ik nam me voor Vekemans eens te bezoeken. Er viel een afspraak uit, dus had ik een halfuurtje tijd over", vertelde Van de Donk.

Met name strijkbouten interesseerde de commissaris van de koning, die erg geïnteresseerd is in techniekgeschiedenis. Hij liet onder meer zijn blik vallen op de 'Victoire Liège', een ijzeren plateau waarop een heet strijkijzer werd gelegd. ,,Het is ontworpen naar de Duitse keizer Wilhelm II", lichtte Vekemans toe. ,,'Der Kaiser' is door de Belgische kunstenaar op handen en voeten afgebeeld zodat de hete ijzeren bout op zijn rug lag. De man had een hekel aan de Duitse bezetter."

Naast de vermakelijke rondleiding was er ook tijd voor een serieuze kwestie. Deze week overleed Jan van Beers, mede-oprichter van het museum. Elders in deze krant is een In Memoriam over hem te lezen. ,,Samen met Jan hebben we dit hier opgezet. Zo iemand valt dan weg, een aderlating. Ook vanwege zijn kennis van strijkbouten." Tegen Van de Donk sprak Vekemans dan ook zijn zorgen over het museum uit. ,,Hoe dragen we dit straks over aan een volgende generatie? Het zou erg zijn voor Noord-Brabant als dit straks verdwijnt." Van de Donk: ,,In Provinciale Staten wordt momenteel een discussie gevoerd. Vroeger waren er fondsen voor dit soort kleinere musea. De vraag wordt gesteld of deze potjes terug kunnen komen."

FOTO ONDER: Na afloop van zijn werkbezoek ruimde commissaris van de koning Wim van de Donk even tijd in voor een bezoek aan Museum Vekemans. (Foto: Albert Stolwijk).