BEZUINIGING PERSONEEL TER DISCUSSIE

Ambtelijke fusie: nog veel werk aan de winkel

PÅL JANSEN

De ambtenaren zijn in discussie met het college om de bezuinigingen op personeel bij de gemeente Boxtel te verzachten, zo werd dinsdag duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering. De ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel moet uiteindelijk 2,6 miljoen euro op jaarbasis besparen voor Boxtel, inmiddels is 1,6 miljoen daarvan gerealiseerd.

Omdat het economische tij de laatste jaren gekeerd is en vanwege de ambities van de raad, werpt de directie van Mijn Gemeente Dichtbij (het ambtenarenbedrijf van Boxtel en Sint-Michielsgestel) nu de vraag op bij het college om minder te bezuinigingen dan de 9 procent die is afgesproken. ,,De maatregel werd doorgevoerd toen alles minder moest. Maar er zit een grens aan wat wel haalbaar is. Die discussie gaan we nu aan met het college", aldus directeur Johan Vorstenbosch tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag.

Burgemeester Mark Buijs zei echter tegen de aanwezige raadsleden dat aan de afgesproken bezuiniging vooralsnog niet wordt getornd. ,,Als er iets uit de discussie volgt, dan komen we daar bij jullie op terug en kan daarover een beslissing vallen", aldus Buijs.

VERANDERING

Het ambtelijk apparaat is nog steeds aan verandering onderhevig. Er wordt erg veel ingezet op 'integraliteit', oftewel het laten samenwerken van verschillende afdelingen. Maar er is momenteel ook een enorm verloop van personeel. Vijftig ambtenaren vertrokken het afgelopen jaar, daar kwamen er honderd voor in de plaats op een totaal van circa vierhonderd medewerkers.

De oorzaak van het grote verloop was de fusie en dat medewerkers anders moeten werken. In plaats van dat ambtenaren beleid uitvoeren, moeten ze nu ook bevorderen dat inwoners daaraan meehelpen. Vandaar Meewerkend Boxtel, dat binnen de gemeente 'het merk' wordt genoemd. Buijs: ,,Toen de bezuinigingsronde kwam vanuit rijksoverheid hebben we hier in de raad gezegd: wij kunnen het als gemeente niet meer alleen. We hebben de inwoners hier nodig zodat het in Boxtel fijn wonen en werken blijft."

BURGERS AAN ZET

Er zijn momenteel 89 initiatieven van bewoners waar de gemeente aan meewerkte. Vrijwilligers investeerden daaraan in totaal een slordige 44.000 uren. Vooralsnog kostte dat de gemeente 89.000 euro. De verwachting is dat daar nog zo'n 380.000 euro bovenop komt.

Bijna de helft van de manuren in 'burgerinitiatieven' zijn gerealiseerd in Liempde: liefst 20.000. ,,Dat komt met name door bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd", weet Hans Mols, wijkmakelaar van Liempde, Boxtel-Oost en Lennisheuvel te vertellen. ,,Dat hebben we in de raadsvergadering even apart genoemd, maar verder hebben we ons vooral gefocust op andere initiatieven die wat kleinschaliger waren opgezet. Onder meer de vergroening van de Van Merheimstraat en het door een buurtbewoner opgezette speeltuintje aan de Peellandstraat."

GEEN VERVOLG

Mols is samen met zijn collega Werner van der Velden, wijkmakelaar van Centrum-Breukelen, Ladonk-Vorst, Selissenwal en Munsel-Selissen erop gebrand meer initiatieven van inwoners van de grond te krijgen, maar ook dat daar vervolg aan wordt gegeven. Van der Velden: ,,We merken dat er bij veel initiatieven 'hick-ups' zijn gekomen."

Bovendien laat het duo onderzoeken hoe zij een grotere groep aan kunnen spreken. ,,Vaak komen dezelfde namen voorbij als er iets op touw wordt gezet", aldus Van der Velden. ,,We denken dat er een grote slapende groep is die nu nog niet in actie komt, maar dat wel zou willen."


Dymph van de Vries voert VVD aan bij gemeenteraadsverkiezingen

Dymph van de Vries is lijsttrekker van VVD Boxtel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Op de tweede plaats staat Rob Kuppens die tevens campagneleider is.

Lisa Somers, de nummer drie op de lijst, is in het dagelijks leven inkoopconsultant. Ze is al geruime tijd lid van de VVD en wil zich graag in de raad nuttig maken voor Boxtel. Jiles Beekmans (4) en Rick van Eijndhoven (5) zijn studenten die het liberale gedachtegoed van de partij onderschrijven.

,,We hebben een goede verdeling van mannen en vrouwen en zowel oudere als jongere kandidaten. En allemaal enthousiaste mensen", vindt lijsttrekker Van de Vries. Zij vormde de afgelopen vier jaar de eenmansfractie van de VVD in de Boxtelse gemeenteraad. Kuppens vult aan: ,,We streven naar een flinke groei van het aantal zetels. Daarom zijn we ook erg tevreden met onze nummers drie tot en met vijf. Zij zijn enthousiaste jonge liberalen."